Vágólapra másolva!
Húsz évvel a Budapesti Honvéd BEK-győzelme után, ismét magyar csapaté, a Fotex KC Veszprémé lehet a legrangosabb férfikézilabda-klubtrófea. Már csak a Bajnokok Ligája-döntő első találkozóján 23-21-re legyűrt német SC Magdeburg áll Élesék útjában. A szombat esti magdeburgi visszavágón ismét nehéz percek elé állíthatja a veszprémi védelmet a németek által egyenesen a világ legjobb kézilabdázójának tartott ördöngős szélső, Stefan Kretzschmar, akit egyszerűen nem lehet nem megbámulni. Játékát és külsejét egyaránt.

Stefan Kretzschmar népszerűsége Németországban a futballsztárokéval egyenértékű, aminek kétségkívül az sem tett rosszat, hogy lassan két éve a nemzet "aranyhalacskájával", Franziska van Almsickkal él együtt. A szakajtóra való Európa- és világbajnoki aranyat nyert úszónő szép arcocskája már meg is jelent Stefan bal vádliján - egy tetoválás képében.

A 29 éves kézilabdázó ugyanis minden, életére fontos hatást gyakoroló tényezőt a bőrén jelenít meg: 1993-ban készíttette első testképét, a jobb felkarján díszelgő "Halált", amikor első szerelme elhagyta. Jelenleg 16-nál tart, s valamennyi a lelke mélyéről feltörő életérzését szimbolizálja. Hátára 73-as számot rajzoltatott, ami a születési éve és mezszáma klubcsapatában. A mellén a kék jégszívből kitörő lángcsóva 2000. november 14-ét jelenti, amikor megnősült. Imádja a testékszereket, mindkét szemöldökében és az orrában piercing (összesen 6), füleiben óriási ezüstkarikák, ujjain vaskos gyűrűk, nyakában öklömnyi, szív alakú medállal súlyosbított csavart lánc.

Az utóbbi tíz évben minden világversenyen, sőt annak kritikus meccsein más-más hajszínnel jelent meg, volt már hollófekete derékig érő és lila tüske haja is. Legújabb mániája a színes kontaktlencse, eredetileg világosbarna a haja és szürkéskék a szeme, ami szerinte abszolút jellegtelen. A hagyományostól szélsőségesen eltérő külsejét a reklámszakma is kamatoztatja: Kretzschmar az egyik piacvezető sportszergyár egyik első számú modellje, a múlt nyári reklámkampány az Egyesült Államokba is ismertté tette. Különböző katalógusokban az egyik német ruhamárka frontembereként szerepel rendszeresen, 2000 augusztusában a Playboy német kiadásának sztárvendége volt. Külseje mellett egyéniségére épített az a tévéműsor, amely 1999. november 18-tól egy éven át futott heti három alkalommal a német MTV-n. Az egyórás MTV Sushi című adást Stefan magdeburgi lakásában vették fel a szomszédságában lakó barátjával, Nilz Böhmével, aki Kretzschmar internetes oldalát is felépítette.

Egyébként Stefan nem is bánta, hogy lefutott az adássorozat az MTV-n, mert amióta összeköltözött Franziska van Almsickkal, minden korábbinál nagyobb volt rajta a bulvársajtó nyomása. A 22 éves úszócsodával egyébként a sydneyi olimpiai falu étkezdéjében találkoztak. Bár Stefan papíron még nős, 2000. november 14-én vette feleségül a kubai Maria de Los Angelest, akitől néhány hónappal korábban, 2000. augusztus 7-én kislánya született, a gyönyörű félvér Lucie-Marie. Ám Franzi a nagy ő az életében, ahogy Stefan fogalmazott: "Még senkit sem szerettem ennyire. Úgy érzem, nélküle élni sem tudnék. Tökéletesen tudja, milyen élsportolónak lenni. Megért engem, és én is megértem őt."

Hogy végleg összekötik-e az életüket? Stefan nem szokott tervezni, ahogy ő mondja: "Még azt sem tudom, hogy mit csinálok a jövő héten." Szerelmi idilljüket kegyelmi állapotnak tekinti, ami tökéletesen kiegyensúlyozottá tette. Életvitelükön nem látszik, hogy Franzi is többszörös milliomos, és Kretzsche is 280 ezer márkás fizetésével Németország legjobban fizetett kézilabdázója, aki reklámszerződéseivel már eddig is másfél millió márkát kaszált. Kerülik a hivalkodást, legtöbb szabadidejüket a Voodoo Lounge nevű szórakozóhelyen töltik, amit Stefan 2000 májusában nyitott egy barátjával.

Kretzschmar imád golfozni, mert tökéletes kikapcsolódást nyújt a kézilabda zajából, kedvenc sportolója Dariusz Michalczewski, mert kőkemény és határozott. Őt tartja a legnagyobb német ökölvívónak. Kedvenc színésze Harvey Keitel, kedvenc filmje Tarantinótól a Ponyvaregény és az Alkonyattól pirkadatig. De a tévében csak a sportközvetítéseket nézi, főleg az NBA-t. Kedvenc városa Berlin. Akiket legjobban utál, a neonácik, bár őt is gyakran annak nézik, mégis szívből gyűlöli a bőrfejűeket, akikkel már többször verekedésbe keveredett.

Kretzschmar igazi kézilabdás családba született 1973. február 17-én az egykori Német Demokratikus Köztársaságban, Lipcse városában: édesapja Peter Kretzschmar, az NDK női válogatottjának szövetségi kapitánya, édesanyja ugyanannak a csapatnak világklasszis játékosa, agytrösztje volt. Ezek után természetes, hogy a fiú - akinek szakmai példaképe mindmáig az apja - kézilabdázni kezdett.

Magas, de nem jegenye termete - 190 centiméter -, jobbkezessége és virtuóz csuklója a balszélre vetette, sorsa pedig Berlinbe, hiszen pályafutásának első három állomáshelye a Dynamo Berlin, a HC Preussen Berlin, valamint a Blau Weiss Spandau volt. Innen már igazi sztárcsapathoz, a VfL Gummersbachhoz szerződött, majd 1996-ban megérkezett jelenlegi állomáshelyére, az SC Magdeburghoz.

Karrierje szédítő tempóban emelkedett: 1994-ben és 95-ben, 21 és 22 esztendős korában is az év játékosává választották Németországban. A válogatottal Világkupát, Eb-ezüstöt és -bronzot nyert, klubjával EHF-kupa-győztes, német bajnok, Szuperkupa-győztes.

Brilliáns technikájú játékos, minden lövésformát ismer, akár az alapvonalról is képes betalálni. Az utolsó utáni pillanatban, a levegőben is változtat a szándékán és a mozgásán, a legtudatosabban készülő, "kottából" védő kapus számára is mindig meglepetéseket szerez. Szélső létére természetesen kiszolgáltatott, előfordul, hogy tíz perceket ácsorog a sarokban, de ha megkapja a labdát, kevés lehetőségét igyekszik maximálisan kihasználni.

Posztjából és habitusából adódóan nem igazi vezéralkat, néha az az ember érzése, egyéni sportoló a csapatban. Hajlamos egy-egy szituáció túljátszására, bármekkora legyen is a tét, ő nem hajlandó arről tudomást venni. Ezért egyesek magasztalják, mert bármikor elvállalja a döntést, mások bírálják, mert akkor is belehal a szépségbe, amikor tényleg a túlélés a tét.

Németh Andrea