Vágólapra másolva!
A rájátszás első mérkőzéseit játszották az EnterNet-Internet FérfiKosárlabda Ligában. A Kaposvár a Falcót, a Debrecen a Körmendet verte szoros összecsapáson.

Férfikosárlabda-NB I, rájátszás:
Marc Körmend - Debreceni Vadkakasok 80-81 (20-24, 18-24, 26-11, 16-22)
Körmend, 2000 néző
vezette: Valovics, Nagy II. L.
Körmend: Németh (12/3), Madison (27/12), Trummer (10), Mujanovic (11), Edmonson (16). Csere: Grebenár (2), Zsebe (2). Edző. Patonay Imre.
Debrecen: McDaniel (32/24), Lakatos (4), Halm (4), Ridl (12/3), Rucker (25). Csere: Tóth (-), Ádám (-), Csaplár Nagy A. (-). Edző: Sterbencz Tamás.

Gémes, és a harmincadik másodpercben megsérült Halm hiánya ellenére a Vadkakasok kezdtek jobban: 0-7-et mutatott a tábla röpke három perc elteltével. A hazai tábor, érezve a veszélyt korán ébresztőt fújt, mindhiába. Nem ültek a hazai dobások, a védekezés pedig még több kívánnivalót hagyott maga után. McDaniel a tizenhetedik percben már a hetedik hármasát hintette, Rucker pedig a körte környékéről nem tudott hibázni. 14 ponttal is vezettek már a hajdúságiak, ami sokkolta a piros-feketék játékosait, szurkolóit egyaránt.

A fordulás utáni első percekben nagyot változott a játék képe: két perc alatt 12-0-t produkáltak Némethék, ami elolvasztotta a Sterbencz-legénység húsz perc alatt megszerzett előnyét.

A pofon azonban nem küldte padlóra a keletieket, stabilizálódott az eredmény és ugyan pár ponttal a hazaiak tartottak előrébb, nem volt biztos az előnyük. Érezhető volt mindez még akkor is, amikor Rucker görcsöt kapott lábát pihentetve a kispadon ült, a pályán pedig Ridl és Halm négy-négy faulttal "táncolt a borotva élén".

Az utolsó percek nagyon szoros csatát ígértek és így is lett: negyvenhat másodperccel a vége előtt Ridl triplája döntetlent eredményezett. Németh két büntetője visszavette ugyan a vezetést a Rába-partiak számára, McDaniel azonban faulttal együtt dobott ziccert, sőt büntetője újra vendégelőnyt eredményezett.

Húsz másodperce maradt Patonay Imrééknek az utolsó akció kidolgozására, kosár azonban már nem született a találkozón, ami egyben a nagy meglepetés megszületését is jelentette.

Patonay Imre: "Puhányan kezdtünk, a Debrecen pedig meglépett. Később fordítottunk, de a végjáték nem jött össze. Próbálunk javítani."

Sterbencz Tamás: "Egy hazai veretlenségi sorozatot szakítottunk meg. Ha később is tudunk így játszani, akkor folyt köv..."

Kaposvári Klíma-Vill KK - Falco KC-Szombathely 83-76 (22-21, 18-15, 18-23, 25-17)
Kaposvár, városi sportcsarnok, 1000 néző
vezette: Szabó Gy., Benczur.
Kaposvár: Simon (17/6), Bencze (9/9), Szőke (13/3), Ivkovic (16), Bukva (14/3). Csere: Brown (12/3), Filipovic (2), Varga R. (-). Vezetőedző: Földi Sándor.
Szombathely: Kálmán (21), Alexe (22/15), Pankár (-), Tarle (24), Wiley (7/3). Csere: Gráczer (-), Borszéki (-), Sallay (-), Dénes (-), Henrik (2). Vezetőedző: Zsoldos András.
az eredmény alakulása: 4. perc: 5-10, 7. perc: 14-14, 14. perc: 27-26, 18. perc: 37-30, 24. perc: 48-46, 29. perc: 56-56, 34. perc: 63-63, 37. perc: 71-65.
kipontozódott: Bukva (a 38. p.), illetve Gráczer (a 36. p.), Alexe (a 38. p.), Wiley (a 40. p.)

A vártnál sokkal kevesebben foglaltak helyet a kaposvári sportcsarnok lelátóin. Bizony elhúzódott ez a szezon, pedig a java még csak most következik. Tavaly ilyenkor már a végső csatákat vívta a kaposvári együttes. Az ismétléshez vezető úton az első lépést sikeresen kellett megtennie a somogyiaknak, ez pedig a Falco legyőzését jelentette volna.

Kálmán szerzett vezetést a Szombathelynek, az ellenakcióból pedig Ivkovic volt eredményes. A második percben a reklamáló Bencze már kivívott magának egy technikait Szabó játékvezetőnél, ezért Brownra cserélte őt Földi edző. A Kálmánt feltűnően védő játékvezetők gyakran sípoltak a kaposvári védők ellen, de Bukva és Szőke tripláival hamar vetélytársa nyomába eredt a bajnok. A rengeteg reklamálás hűen tükrözte a rájátszás jóval nagyobb idegi terhét.

Több ziccer is kimaradt a Klímánál, ám az Alexétől labdát lopó Brown zsákolással egyenlíthetett. Néhány méretes homály után Alexe triplája akadt be, sőt a román a büntetőből sem hibázott. Simon jó megmozdulásai kellettek ahhoz, hogy a hazaiak 22-21-es előnnyel zárhassák a negyedet.

A folytatásban Filipovic is pályára lépett és hozta is a tőle megszokott lepattanókat. Ezután a fiatalokat vetette be Zsoldos edző, így jutott Borszékinek hálátlan feladatként Ivkovic őrzése. A gyors egymásutánban kettőt is faultoló Alexét gyorsan kivonták a forgalomból a vendégoldalon, és a sérült Wiley is padra került. Bencze újabb triplájával, valamint Szőke 2+1-ével 37-30-ra húzott el a kaposvári csapat, amely Bukva parádés alakításával 40-36-al zárta a félidőt. Tette mindezt úgy, hogy középtávolról mindössze három kosárradobás volt - az is sikertelen...

A második félidőt a labda keresése vezette be. Az előkerülő játékszert először Tarle jutatta gyűrűbe, sőt Alexe találatával ismét a Falco vezetett. A labdát szerző Simon hiába dobott kosarat, belemenés címén érvénytelenítették a pontokat. A nagy rohanásban mindkét gárda rengeteget hibázott, de már a meccs elején tévedett, aki színvonalas játékot várt.

Küzdött, gürcölt a Kaposvár, ez pedig a minimális előny tartására volt elegendő. Mármint a 29. percig, amikor Kálmán egyenlített 56-56-ra. A zárószakaszban Alexe repítette a Falcót, Szabó Gy. játékvezető pedig sokadszorra keltette életre a közönség trágár kórusát. Brown csuklója villant a hármason, majd Gráczer kipontozódását még technkaival is megtoldotta. A megítélt büntetők közül több kimaradt, mint ahogy Wiley távoli kísérletei is. Simon jó dobásai pedig eldöntötték a meccset.

Földi Sándor: "Nagy küzdelemben tudtuk legyőzni a kollektíven kosárlabdázó Falcót. Jó lenne, ha Dzunic miatti hátrányunkat nem kellene tovább cipelnünk."

Zsoldos András: "Remekül felpörgött a csapat a mérkőzésre, igaz ez néha a hátrányunkra is vált. Bebizonyosodott, hogy komoly győzelmi esélyeink vannak."

Balatoni Hajnalka, Unger Tamás

Ajánlat:

A Szolnok nyerte a kosárlabda Magyar Kupát

Korábban:

Az Atomerőmű kezdi az élről a playoffot

Fórum:

Magyar kosárlabda