Vágólapra másolva!
A Szolnok izzó hangulató hajrá során egy ponttal legyőzte az Albacompot a férfikosárlabda-bajnokság negyeddöntőjének első mérkőzésén. A nap másik felsőházi meccsén az Atomerőmű tizenhárom pontot vert a Dombóvárra, az alsóházban a Sopron simán győzött a PVSK ellen.

Férfikosárlabda-NB I, negyeddöntő, első mérkőzés:
Mol Szolnok - Albacomp-UPC 60-59 (21-16, 17-14, 14-17, 18-12)
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, 1500 néző
vezette: Váradi, Király.
Szolnok: Maljkovic 2, PAVLOVICS 16/6, VUKICEVIC 18/6, OROSZ 9, LAPOV 13. Csere: Trepák, Mérész Cs. 2. Edző: Goran Miljkovic.
Albacomp: Csirke, BOROS 6, WILLIAMS 21/3, Góbi 2, Báder 8. Csere: BENCZE Z.11, Shannon 11/9. Edző: Sterbenz László.
Az eredmény alakulása: 5. perc: 4-8, 8. p.: 9-12, 13. p.: 26-16, 17. p.: 28-22, 24. p.: 28-35, 27. p.: 35-35, 33. p.: 49-49, 37. p.: 53-54, 39. p.: 55-55.
Kipontozódott: Lapov a 38. percben

Közel egyórás csúszással kezdődött a negyeddöntő első szolnoki összecsapása, ugyanis a vendég fehérvári együttes a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablást követő útzárak miatt nem tudott időben a Tiszaligetbe érni.

Talán ez, talán a hétközi játéknap miatt, alig fél ház várta a mérkőző feleket. A délelőtti tragikus események okozta feszültség meg is látszott a csapatokon, hosszú percekig képtelenek voltak a gyűrűbe találni. Leghamarabb Williams nyugodott meg, zsinórban három duplával terhelte meg a Szolnok kosarát. Mielőtt azonban megléphetett volna az Albacomp, Pavlovics, Vukicevic, majd Maljkovic is betalált és máris Szolnok vezetett. A "kisszünet" után pillanatok alatt tíz pontra nőtt a különbség a két csapat között. Vukicevic padra ültetését azonban remekül használta ki az Albacomp és Báder révén nem csak ledolgozta hátrányát, hanem át is vette a vezetést.

Térfélcserét követően triplával kezdett a fehérvári alakulat, míg a Szolnok változatlanul gyenge dobóformát tanúsított. Szerencsére a vendégek sem remekeltek támadásban, így ha vért izzadva is, de centerei révén szép lassan egyenlítettek a hazaiak. Majd félóra kellett ahhoz, hogy ismét vastaps köszöntse valamelyik hazai játékost, ekkor Pavlovics a "kígyótérről" szórt triplát. Tiszavirág-életűnek bizonyult a szolnoki előny, Shannon hármasra hármassal válaszolt, miközben Bencze is értékesítette a büntetőket, ígyváltozatlanul fehérvári előnnyel térhettek pihenőre a csapatok. A negyedik negyed hihetetlen izgalmakat tartogatott, hol az egyik, hol a másik együttes vezetett. Az utolsó pillanatok Vukicevicről szóltak, aki egy triplával, majd egy fantasztikus labdaszerzéssel másodpercek alatt öt pontot csinált, s az így keletkezett különbség ledolgozására már nem maradt ideje a vendéggárdának.

A dúdaszóval egy időben Maljkovichoz került a labda, akit a magáról megfelejtkezett Williams valósággal felöklelt a szolnoki kispad előtt, holott se ideje, se lehetősége nem volt az amerikainak a labdaszerzésre. Ebből aztán nagy veszekedés lett, az Albacomp játékosa tovább tombolt, egy rendezőt is leterített, akit később a kórházba kellett szállítani. Szerencsére a rendőrségnek sikerült megfékeznie a háborgó Williamset és közönséget. A székesfehérvári csapatot szállító autóbusz csak rendőri biztosítással tudta elhagyni Szolnokot.

Goran Miljkovic (Szolnok): "A két nehéz kupameccs után nem várhattunk könnyű mérkőzést. Köszönöm a csapat harcias hozzáállását."

Sterbenz László (Albacomp): "Sajnálom, hogy az egész ország nem látta, hogyan kaptunk ki, bár el lehet képzelni. Legközelebb nyugodtan játszhatnánk, akár a Terror Házában is."

Az Atom került lépéselőnybe

Az alapszakaszgyőztes Atomerőmű SE együttese szerzett előnyt a Tolna-megyei házirangadón. A paksiak az első mérkőzésen a remeklő Sitku és Davis vezérletével győzték le a dombóváriakat.

Atomerőmű SE - Dombóvári VMSE 85-72 (27-20, 24-21, 17-16, 17-15)
Paks, 800 néző
vezette: Szamos, Kékesi.
Atomerőmű: Mészáros Z. (2), DAVIS (25/3), Fodor G. (9), SITKU (28/3), Czigler (8). Csere: Fodor M. (5), Jurgilas (5), Rajkó (?), Érsek (3/3), Somodi (-). Edző: Fodor Péter, Hirth Attila
Dombóvár: PUSKÁS (16/6), Lee (15/3), JOVANOVICS (23/12), Vavra (6), Riley (7/3). Csere: Bódi (-), Panta (5/3), Balogh (-), Krasznai (-). Edző: Déri Csaba.
Az eredmény alakulása: 4. perc: 4-6, 6. p.: 12-12, 8. p.: 18-17, 13. p.: 31-20, 17. p.: 43-33, 24. p.: 58-46, 35. p.: 77-61.
Kipontozódott: Lee a 28., Riley a 35. percben.

Az első percekben felváltva találtak a gyűrűbe a csapatok, aztán Jovanovics kosarával a negyedik percben átvette a vezetést a Dombóvár. A Paks a középtávolról pontosan célzó Sitku pontjaival tartotta a lépést -centertársa, Czigler csak saját palánkja alatt jeleskedett -, majd Davis triplájával újra a hazaiaknál volt az előny. A játékrész derekán Jovanovics hármasával beérte ellenfelét a Dombóvár (6. p.: 12-12), sőt paksi időkérés után Riley triplájával, és Lee közelijével ismét a vendégek tartottak előbbre. Az Atomerőmű játékának Sitku és Fodor G. adott lendületet, de a hazaiak továbbra sem tudtak ellépni a dombóváriaktól. Az utolsó két percben felpörgette a ritmust az Atom, s az első negyedben tizenegy pontig jutó Sitku tempóival és Davis büntetőivel ellépett ellenfelétől.

A folytatásban Davis zsinórban dobott két kosarával a tizenharmadik percben tíz pont fölé tornászta a különbséget az Atom. Puskás vette hátára csapatát: előbb Vavrával dobatott kosarat, majd maga is betalált. Fodor mester Mészáros helyett kisebbik fiára, Mártonra bízta a vendégek irányítójának őrzését. A hazai oldalon Fodor G. villogott - amíg harmadik hibáját begyűjtve pihenőt nem kapott edző-édesapjától -, a vendégeknél pedig Vavra és Lee szorgoskodott. Hajtott a Dombóvár, de nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez, ezért Déri mester időt kért. A folytatásban Lee is begyűjtötte harmadik hibáját Davisről, aki - akárcsak Sitku - 17 pontot termelt két negyed alatt. Állandósult a tíz pont körüli különbség, ráadásul a nagyszünet előtti másodpercekben nehéz helyzetbe került a Dombóvár - Lee ugyanis a kipontozódás szélére sodródott.

A pihenőt követően a paksiak három büntetőt rontottak, Jovanovics viszont beszórta harmadik hármasát is. Aztán előbb a már 20 pontos Sitku, majd Czigler zsákolt. Helyenként látványos, ám nem túl magas színvonalú küzdelem zajlott, s maradt a tíz pont körüli differencia. Déri mesternek kockáztatnia kellett: visszatért a pályára Lee, ám a találkozó ezúttal nem róla, hanem Davis és Sitku pontpárbajáról szólt. A 27. percben 62-51-es paksi vezetésnél éppen a center vezetett 23-21-re, de ezt gyaníthatóan nem bánta a paksiak légiósa. A vendégek távoli dobásokkal operáltak - több-kevesebb sikerrel -, ám a műfaj dombóvári virtuózai közül Lee a 28. percben kipontozódott. A vasutasok ennek ellenére sem szakadtak le az időközben Jurgilassal és Rajkóval felfrissült atomosoktól. Az utolsó tíz percben is maradt a nagy iram, és a különbség, ám egyre több hiba csúszott a játékba. Fodor edző centerpárost váltott - Czigler és Jurgilas helyett Sitku és Érsek érkezett -, és Déri Csaba is változtatott a középjátékos posztján. Igaz, ő kényszerből: Riley ugyanis begyűjtötte ötödik hibáját. Az utolsó percekben mindkét oldalon a kiegészítő emberek jutottak szóhoz - Érsek és Panta is távolról talált be - a szünetig kialakult különbség azonban csak az utolsó másodpercekben változott, miután az addig 25-25-re álló Sitku-Davis különcsatát a válogatott center egy hármassal a maga javára döntötte el.

Fodor Péter (Atomerőmű): "A rájátszásban alapkövetelmény, hogy az első győzelmet begyűjtsük: ezt teljesítettük. A következő lehet, hogy nehezebb lesz, de Dombóvárott is nyerni szeretnénk."

Déri Csaba (Dombóvár): "Nem playoff-ritmusban, tompán játszottunk. Nagyot kell javulnunk vasárnapig."

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az Atomerőmű javára.

NB I. B, rájátszás az A csoportért, első mérkőzés:
Soproni Ászok - PVSK-Panthers 90-56 (24-19, 23-16, 18-13, 25-8)
Sopron, 500 néző
vezette: Forrai, Papp
Soproni Ászok: BOGDÁN 6/3, SZTOJKOVICS 22/12, WALKE 26/15, Sajni 7, Szavics 6. Cs.: JÁVORSZKI 9/9, Stan 2, Polster 5, Kováts 5/3, Posch. Edző: Zoran Kmezics
PVSK-Panthers: Kolarics 2, PETŐFI 12/3, Radnóti 3/3, Béres 12, Lo el Hadji 10. Cs.: Hoffmann 14/6, Móricz 3/3, Kranjcsevics, Boldizsár, Matus. Edző: Zalay Zoltán.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 3-7, 5. p.: 9-7, 8. p.: 19-14, 13. : 29-14, 17. p.: 34-33, 23. p.: 53-37, 27. p.: 62-43, 33. p.: 67-48, 36. p.: 78-54.

Az első perceket leszámítva végig a hazaiak vezettek, a soproniak az első három negyedet megnyerték, kétszer öt, egyszer pedig hét ponttal. A negyedik játékrészben Jávorszki és Sztojkovics megsérült, ez felcsillantotta a reményt a baranyai csapat számára, de fordítva sült el a dolog, ugyanis a Soproni Ászok nagyon meglódult, állva hagyta a pécsieket, akik így súlyos, 34 pontos vereséget szenvedtek. A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Soproni Ászok javára. Folytatás jövő hét kedden, Pécsett.

Zoran Kmezics (Sopron): "A nagy különbség ellenére nehéz mérkőzés volt. Ezzel a győzelemmel az elhunyt kiváló soproni kosaras, Balogh Sándor emlékének adózunk, akinek fia a csapatunkban játszik."

Zalay Zoltán (Pécs): "Csak az első félidőben sikerült megvalósítani azt, amit az egész mérkőzésen akartunk. A harmadik negyedben a hazaiak fölénk kerekedtek. Megpróbáltuk..."

Varga Csaba, Fekete László, Horváth László

Korábban:

Előny a Kaposvár és a Debrecen kosarasainál

Fórum:

Magyar kosárlabda