Vágólapra másolva!
A nőikosárlabda-bajnokság elődöntőinek második találkozójára került sor hétfőn: a GYSEV magabiztos, negyvennégy pontos győzelmet aratott a Szekszárd otthonában, s ezzel már 2-0-ra vezet. A PVSK sokkal nagyobb csatában, puskaporos hangulatú mérkőzésen győzött a Soproni Postás otthonában 75-71-re. A mérkőzés lefújása előtt nem sokkal az egyik hazai szurkoló szóváltásba keveredett Rátgéber László pécsi vezetőedzővel, ezután a soproni táborból leköpték és megdobták a szakembert, aki elesett, s a nyakát fogva tápászkodott fel.

Soproni Postás-Tabán Trafik - MiZo-Pécsi VSK 71-75 (18-21, 14-22, 19-23, 20-9)
Sopron, 800 néző
vezette: dr. Valovics, Benczur.
Postás: Najdenova 7, CSÁKÁNY 18/3, Fodor 14/6, Ambrus 11, Sauer 7. Cs: Sljahova 8, ENGLERT 8/6, Russai. Edző: Meszlényi Róbert.
Pécs: Iványi 7, CSÁK 14/6, KÁROLYI 14, VILUTYTE 13/6, TUVICS 16. Cs: Ujvári 7/3, Keller 3, Kalmár-Nagy 2, Djelmis. Edző: Rátgéber László.

Fordulatos, változatos első negyedet követően a második játékrész egyértelműen a türelmesen és pontosan kosarazó pécsieké volt, a Postásnak ekkor csak felvillanásai voltak. A harmadik negyed elején nyomasztóvá vált a támadásban kitűnően játszó vendégek fölénye, akik szinte minden támadásukat kosárral fejezék be, és húsz ponttal elhúztak. Ezt követően Rátgéber László pihentette is a kulcsembereit. Hogy a Postás nem szakadt le jobban, az Fodor találatiank volt köszönhető. A hazaiak a negyedik negyedben hosszú hajrát nyitottak, a két kisember, Englert és Najdanova egyszerre voltak a pályán és nagyon felpörgették csapatukat, a Pécs viszont nem tudott újra felpörögni, de nagy előnyükből négy pont megmaradt lefújásig.

A játékidő letelte előtt nem sokkal felforrósodott a légkör: az egyik hazai szurkoló szóváltásba keveredett Rátgéber László pécsi vezetőedzővel. Ezután a soproni táborból leköpték és megdobták a szakembert, aki elesett, s a nyakát fogva tápászkodott fel. Végül a biztonságiak közbelépésének köszönhetően néhány perc múlva lecsillapodtak a kedélyek.

Meszlényi Róbert (Postás): "Az első félidőben a Pécs kíméletlenül kihasználta hibáinkat. Szünet után mindent egy lapra feltéve dicséretesen küzdöttünk."

Rátgéber László (Pécs): "Úgy érzem, megérdemelten nyertünk, harminchét percig kifejezetten jól játszott a csapatom. Tény, hogy megdobtak, de most nem kívánok ezzel az üggyel foglalkozni. Holnap a szakosztály hivatalos állásfoglalást tesz közzé."

Magabiztos GYSEV-siker Szekszárdon

Atomerőmű-KSC Szekszárd - GYSEV-Ringa 50-94 (14-31, 11-23, 16-20, 9-20)
Szekszárd, 400 néző
vezette: Nagy II L., Vétek.
Szekszárd: Völgyesi (3/3), Szemerédi (6), Tóth (6), KAJDACSI (11), Vukovics (7). Csere: Darida (2), Lódi (5), Szélesy (10/3), Sztojkovics (-). Edző: Ujhelyi Gábor
GYSEV: BEVILAQUA (19/3), ZIRKOVÁ (16/9), BALOGH J. (17/3), SERES (14), Kovacová (3). Csere: Bíró (7), Török (4), Eördögh (12/6), Dénes (2). Edző: Farkas Sándor.
Az eredmény alakulása: 3. perc: 5-4, 7. p.: 6-18, 13. p.: 18-39, 18. p.: 25-46, 23. p.: 27-63, 27. p.: 30-72, 35. p.: 42-78, 38. p.: 46-87.

Miközben két hazai támadás is kosár nélkül zárult, Bevilaqua büntetőből, és ziccerben sem hibázott. Tóth törte meg a szekszárdi kosárcsendet, Szemerédi büntetőivel pedig átvette a vezetést a hazai csapat. Rövid életűnek bizonyult az előny: leindítások után Zirková zsinórban hét pontot szórt. A sérülés miatt csak kispados Anna Bulatova hiányát megérezte a Szekszárd, így a vasutasok Balogh és Zirková kosaraival állva hagyták ellenfelüket. Tóth és Vukovics találataival került átmenetileg tízen belülre a Szekszárd, miután a hazaiak csak elvétve tudtak kivédekezni egy-egy támadást, Seresék viszont felállt védelem ellen is jól dolgoztak. Időkérés után cserékkel igyekezett frissíteni Ujhelyi Gábor, a különbség azonban tovább - pontosabban duplájára - nőtt, sőt Bevilaquának a dudaszó pillanatában elsüllyesztett triplájával már 17 ponttal ment a GYSEV.

A második negyed elején két percig felváltva estek a találatok, aztán Balogh két kosarával húsz pont fölé hízott a differencia. Farkas Sándor pihenőt adhatott a csapatkapitánynak, és Bevilaquának is, Ujhelyi mester viszont jogosan kérte számon tanítványain a bátrabb játékot. Igaz is, mit veszíthetett a Szekszárd Európa egyik legjobb klubcsapata ellen, a szekszárdi egyesület történetének első elődöntőjében. Úgy tűnt, használt is a felemelt hang: Szélesy és Szemerédi pontjaival, valamint feljavult védekezéssel fagyasztotta a különbséget a hazai együttes. A játékrész hajrában azonban felpörgette a ritmust a GYSEV, és zsinórban dobott nyolc ponttal a szünetben már az addigi legnagyobb különbséget regisztrálhattuk. Az már húsz percnyi játék után kiderült, a szekszárdiak - szemben az emlékezetes Magyar Kupa elődöntő mérkőzéssel - ezúttal még csak megszorítani sem képesek a soproniakat. A különbség percek alatt 36 pontosra dagadt (27-63), s az atomosok tanácstalanságát, széteső játékát látva a folytatás sem ígért sok jót a hazaiaknak.

A szokatlanul kis számú közönség - aki eljött, ennél azért bizonyosan többet várt - a szezon során először fújt ébresztőt, s ez mindent elmond a szekszárdiak teljesítményéről. Akik kilátogattak az elődöntő második mérkőzésére, hitték, hogy a soproni 56 pont nem a valós különbség, az eredményjelző azonban kíméletlen volt. Szélesy triplája és középtávolija, valamint a harmadik negyedben tíz pontot gyűjtő Kajdacsi betörései ragadtatták újra tapsra a hazai publikumot. A szoros harmadik tíz percet követően Farkas Sándor második sorát szerepeltette, s miközben jobbára a centerek csatáztak, s gyűjtögették pontjaikat, szép lassan ellaposodott a találkozó. A GYSEV Eördögh hármasaival a hajrában negyven pont fölé tornászta a különbséget. A szekszárdiak egy negyedet leszámítva ezúttal sem tudtak méltó ellenfelei lenni az alapszakaszgyőztes soproniaknak."

Ujhelyi Gábor (Szekszárd): "Legalább a második félidőben meg tudtuk szorítani a Európa-klasszis ellenfelünket."

Farkas Sándor (GYSEV): "Örülök, hogy újra motivált volt a csapat. Játékosaim az első perctől komolyan vették a találkozót, s úgy gondolom, ezzel megtiszteltük az idei év meglepetéscsapatát, a Szekszárdot."

A három nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 2-0 a GYSEV-Ringa javára.

Botár László, Fekete László

Korábban:

Fórum:

Magyar kosárlabda