Vágólapra másolva!

Kántorék a röplabda-Eb-re hajtanak

A múlt heti brnói Tavasz-kupán férfiröplabda-válogatottunk tizenöt csapatot megelőzve lett első, s a szólást némileg átalakítva: ilyen főpróba után bízhatunk abban, hogy az előadás is sikeres lesz. A "tavaszi formát" a hét végi, tiszaújvárosi Eb-selejtező tornára kellene átmenteni.

Válogatottunk tavaly hosszú távollét után tért vissza a kontinens elitjébe, kijutott az Eb-re (ahol a tizenegyedik helyen végzett), s értelemszerűen a következő, 2003-as kontinensbajnokságon is ott szeretne lenni. A tavalyi Eb első öt helyezettje, valamint a rendező németek már ott vannak, hozzájuk az A csoport tagjaiból összeállított négy selejtezőcsoport győztese, valamint a két legjobb második csatlakozhat. Demeter György szövetségi kapitány csapata Bulgáriával, Horvátországgal és Belgiummal került egy négyesbe, amely a hét végén Tiszaújvárosban, jövő tavasszal pedig Horvátországban meccsel egymással, s a két torna együttes végeredménye alakítja ki a sorrendet.

- Mennyit ér a Tavasz-kupa megnyerése? - kérdeztük Demeter Györgyöt.
- A házigazda az Eb-negyedik Csehország volt, de a leghelyesebb úgy fogalmazni, hogy a kontinens középmezőnye jött el Brnóba. Számunkra azonban óriási siker, hogy az első helyen végeztünk, ezt megelőzően ugyanis valamikor a nyolcvanas években nyertünk tornát. Abban az időben mi rendeztük a Volán-kupát, ezekről van első helyünk, de azóta más magyar tornagyőzelemre nem emlékszem.

- A siker természetesen a csapat dicsérete, de kiemelne külön valakit?
- Ezt megtették helyettem a tornán szavazó szakemberek, hiszen a legjobb feladónak Koch Robit, a legjobb ütőnek Kántor Sanyit választották. De gyorsan hozzáteszem, hogy a legtöbb pontunkat Veres Peti szerezte, s jól játszott Mészáros Döme, Szabó Gabi és a két centerünk, Tomanóczy és Gelencsér is.

- Ha így lenne a hét végén, Tiszaújvárosban is...
- Akkor is nehéz dolgunk lesz. Az elmúlt évi Eb-n hatodik. helyen végzett bolgár válogatott megelőzése fantasztikus teljesítmény lenne, de a horvátok és a belgák is jó játékerőt képviselnek. Ám mi készülünk a tavalyihoz hasonló bravúrra.

- A rendezők előnye, hogy maguk alakíthatják a lebonyolítást. Milyen sorrendben játszunk?
- Először a bolgárokkal, utána a belgákkal, legvégül a horvátokkal.

- Vagyis rögtön a legnehezebb ellenfélnek ugrunk neki. Miért?
- Csak egy apró "megérzés" miatt. A bolgárok tavaly a vb-selejtező tornájukon nehezen melegedtek be, az első mérkőzésükön kikaptak a belgáktól. Viszont az is igaz, hogy az Eb-n már az első meccsükön is jól játszottak. De ezeket az okoskodásokat félre is tehetjük, mert a továbbjutás két tornán dől el, s nekünk különben sem abban kell bíznunk, hogy más csapatok rosszul játszanak, hanem abban, hogy mi jól fogunk.

Fábik Tibor

Korábban: