Vágólapra másolva!
A múlt hétvégi zöld-fehér napok fiestahangulatáról a Ferencváros győzelme után egy nappal a Győri Graboplast ETO gondoskodott. A frenetikus hangulat vasárnap átköltözött a Magvassy sportcsarnokba, ahol a történelem némiképp megismételte önmagát.

Az ETO 1999 után újra az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) kupájáért szállhat harcba, és a sors ezúttal is világklasszisokkal teletűzdelt dán ellenfelet juttatott a lányoknak. Három évvel ezelőtt a háromgólos hazai győzelem kevésnek bizonyult Viborgban, ezúttal viszont az Ikast-Bording ellen ötgólos előnyt (30-25) hozott Görbiczéknek a fiatalos lendület.

Az EHF-kupa döntőjének sorsolása után a győri együttes vezetői igyekeztek előnyként felfogni a párharc hazai kezdését, mondván: ha itthon bemennek a lövések, akkor minden bizonnyal elhiszik a fiatalok, hogy Dániában is ugyanolyan kapura kell játszani, és nem ijednek meg a túloldal nagynevű kézilabdázóitól. A pszichés felkészítés a vasárnapi mérkőzés tanulsága szerint Mehlmann Ibolyánál tökéletesen sikerült, a junior világbajnoki ezüstérmes átlövő nem tisztelve az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat felvonultató Ikastot, egy félidő alatt hét gólt szórt a dán kapuba.

"Előzetesen nem csak rám hegyeztük ki a támadásokat, egyszerűen így jött össze. A lendületünk és a közönségünk vitt előre, s ebben a rohanásban a második félidőre kicsit el is fáradtam, s ekkor már kimaradt egy-két ziccer. Sajnálom, hogy nem sikerült a hétgólos vezetésünket megtartani, de ígérem, hogy Dániában is nagyon kemények leszünk, és egy pillanatra sem adjuk föl."

Vura József fiatal társulatának - mivel a rutinban nem bízhatott - akarattal és fiatalos lendületével kellett kiharcolnia a sikert. A kezdeti idegeskedés után folyamatosan vették föl a játék fonalát Görbiczék, és növelték előnyüket a német Grit Jurack vezérelte dánok ellen. Az ETO erejét mutatja, hogy egy teljesen váratlan szituációhoz is kitűnően alkalmazkodtak a lányok: a találkozó játékvezetői túlzottan keménynek találták Kindl Gabriella védelembeli ténykedését, és időe lőtt felültették a lelátóra a válogatott játékost. A Győr azonban pillanatok alatt átszervezete a játékot, és szinte zökkenőmentesen oldotta meg a váltást.

"Csak jókat mondhatok a csapatomról, kitartóan küzdöttek, hajtottak a lányok. Az első félidő játékába azonban sok hiba csúszott, az előre megbeszélt taktikát nem oldottuk meg maradéktalanul. A második játékrészben már kevesebb gólt kaptunk vonalról, a dánok átlövési kísérleteiből pedig több labdát szereztünk, és beindult a játék. Ez a kiszámíthatatlanság szép a fiatalságban, Mehlmann Ibolya a kupameccs előtti bajnokin egyszer sem talált be az ellenfél kapujába, ezúttal pedig a mezőny legjobbja volt. Jósolni nem szeretnék a visszavágóra, viszont a hasonlóan elszánt, lendületes játékot megígérhetem" - értékelte a döntő első találkozóját Vura mester.

A ferencvárosi mérkőzéshez hasonlóan az EHF-kupa döntőjében is kulcsfontosságú szerep jutott a hazaiak kapusának, Irina Sirina azonban saját teljesítménye helyett a győri együttes legfőbb értékét emelte ki: "Az első mérkőzés sikerét a csapategység hozta, nagyon együtt voltunk. A visszavágóra van mit javítani a támadójátékon, de saját teljesítményemmel sem voltam maradéktalanul elégedett, több lövést is foghattam volna."

A győri közönség kevésbé volt kritikus kedvenceivel, a lefújás után kupagyőztesként éltette a lányokat. Bár az előrejelzések szerint a herningi arénában a macedónhoz képest hűvösebb légkör várható, ez azonban nem azt jelenti, hogy a dániai visszavágón ne izzadnának majd meg Görbiczék.

Pircs Anikó