Társoldalunk:

Kiss parádéjával BL-döntőben a Domino

A vízilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének első mérkőzésén a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában a Honvéd hosszabbításban 9-8-ra verte az olasz Posillipo Napolit, s ezzel bejutott a szombat esti fináléba, ahol a Jug Dubrovnikot 8-5-re legyőző Olimpiakosz Pireusz lesz az ellenfele. A Domino legjobbja a többszörös arccsonttörése miatt speciális arcvédővel játszó Kiss Gergely volt, aki egymaga négy gólt lőtt, a legyőzött Posillipo világklasszisai közül pedig talán a két négyméterest is elhibázó Kásás Tamás játszott a leggyengébben.

Honvéd-Domino - Posillipo Napoli (olasz) 9-8 (2-0, 1-4, 3-1, 1-2, 1-1, 1-0), h.u.
Hajós Alfréd uszoda, 3500 néző
vezette: Rajevic (jugoszláv), Tulga (török)
Honvéd: Kovács Z. - Gombos, Takács 2, Molnár T. 1, Kiss G. 4, Biros 1, Tóth I. Csere: Jäger, Bereczki 1, Szívós, Bárány, Sugár.
Posillipo: Attilico - Postiglione 1, Steinmetz B. 1, Kásás, Jerisov 1, Rath 2, Bencivenga. Csere: Magalotti, Lisi 1, Mannai, Onofrietti, Silipo 2.
emberelőny: 11/7, illetve 7/5
négyméteres: 0 illetve 2/0

Fotó: MTI
Kiss Gergő arccsontörése után néhány nappal élete formájában pólózott
Az immár kétszeres magyar bajnok Domino-BHSE szenzációsan kezdett, 2-0-ra elhúzott az első negyedben, ám a másodikban megrázta magát a Posillipo, s a szakaszt 4-0-re nyerve, 4-3-ra már az olasz gárda vezetett. A harmadik negyedben Kiss Gergely góljával beérte a Honvéd riválisát (5-5), sőt Biros bombájával újra a házigazdánál volt az előny. Az utolsó negyednek 6-5-ös vezetéssel vágott Kovács István csapata, s végre a játék színvonala is kezdett az erős közepes fölé kúszni, mert addig a közönség teremtette félelmetes hangulaton kívül alig emlékeztetett valami is a Bajnokok Ligája elődöntőjére.

Bár jól védekezett a Honvéd, az olaszok orosz idegenlégiósa, Jerisov 7-6-ra a Posillipo felé billentette a mérleg nyelvét. Miután Berenczki az egyik, Bencivenga a másik oldalon hagyott ki óriási helyzetet, Molnár Tamás húzását pedig Attolico kapus védte bravúrral, már-már úgy tűnt, az olaszok érnek révbe, de Bereczki a rendes játékidő utolsó percére fordulva emberelőnyből egyenlített.

Mivel a 7-7-es eredmény a továbbiakban nem változott, kétszer háromperces hosszabbítás következett. Ennek nyitányaként Molnár a felső lécre ejtett centerből, míg a másik oldalon a jobban játszó magyar, Steinmetz Barna hatalmas lövésével már 8-7 volt oda. Ám Takács Attila közeli húzásból újra egyenlíteni tudott, s mivel Rath lövését Kovács Zoltán, a Domino kapusa védte, a hosszabbítás második félidejére is döntetlennel fordultak a csapatok (8-8).

A záró három percben óriási ziccerhez jutott a Posillipo, Biros Péter szabálytalankodott Kásás Tamással szemben, s az ezért ítélt négymétereshez a meccs elején egy büntetőt már elhibázó sértett állt fel. Ám Kásás ezt is a felső lécre lőtte, majd négy másodperccel a lefújás előtt Kiss Gergely értékesítette az emberelőnyt, amivel fennállásának első Bajnokok Ligája-döntőjébe lőtte a Domino-BHSE-t.

A Posillipo legnagyobb sztárja, s talán leggyengébb napot kifogó játékosa, Kásás Tamás letörten nyilatkozott: "Volt már ilyen, játszottam már ilyen gyengén, de most a lehető legrosszabb időpontban és helyen kerültem hullámvölgybe megint. A végén tulajdonképpen a kihagyott négyesemmel ment el a meccs. Fel sem merült, hogy ne én dobjam, gondoltam, javítok, ha már az elsőt kihagytam, de a kapufa nem segített."

Kovács Zoltán, a Domino-BHSE kapusa annál elégedettebb volt: "Mindkét csapat nagyon fáradt volt, hiszen mindkettő mögött elképesztően nehéz szezon van, s talán ez látszott meg a színvonalon. Kiss Gergőre nem tudok mást mondani: büszke vagyok rá, hogy a csapattársa lehetek. Fantasztikus sportteljesítmény, hogy egy ilyen megrázkódtatásokkal teli hét után így tudott játszani. Abban biztos vagyok, hogy a csapatnak van esélye a döntőben is, hiszen mindegyik játékosunkon a hihetetlen küzdést, a 'csakazértis' erejét látom."

Kiss Gergelyt, a meccs abszolút hősét alig lehetett kibányászni az autogramkérők gyűrűjéből. "Azt nem mondanám, hogy ez volt a legfontosabb meccs az életemben, de a fontosak közé tartozott" - mondta, majd arra a kérdésre, hogy ha nem is ez volt a legfontosabb meccse, de tett-e már ennyit hozzá máskor a diadalhoz, így válaszolt: "Olyan mérkőzések jutnak hirtelen az eszembe, mint az 1994-es junior Eb-döntő, vagy éppen a Posillipo tagjaként megnyert BEK-döntő. De számomra nem a négy gólról, a kiemelkedő egyéni teljesítményről szól a vízilabda. Ha előre azt mondják, hogy nem játszhatok, de BEK-győztes az együttes, kiegyeztem volna vele. Ha azt mondják, hogy játszhatok és az elődöntőben nyolc gólt lövök, mégsem BL-döntős a Honvéd, inkább le se jövök az uszodába."

Arra a felvetésre, hogy nem féltette sérült arcát, elmondta: "Az egyik kaputól a másikig úszás közben bennem volt, hogy jaj, de féltem, s akkor nagyon megijedtem, amikor kaptam egy nagyot az orromra. De a Posillipo játékosai nagyon sportszerűek voltak, egyáltalán nem akarták ezt kihasználni, rájátszani, sőt, még annál is jobban vigyáztak rám, mint amennyi egy tétmeccsen lehetséges vagy belefér. Pedig Carlo Silipóval annak idején nagy bunyókat vívtunk. Meg is kell köszönnöm nekik."

Arról, hogy miként lehetett az elmúlt hét idegfeszültségét kibírni, nevetve mondta: "Amellett, hogy naponta rohangáltam az orvosokhoz, sőt csütörtök késő este még kiszaladtam Pilisvörösvárra a speciális védőfelszerelésért, naponta 15-16 órát csörgött a telefonom, s még négy vizsgám van hátra, azokra is illett volna tanulni."

A másik elődöntőben:
Olimpiakosz Pireusz (görög)- Jug Dubrovnik (horvát) 8-5 (2-1, 2-1, 2-3, 2-0)
Hajós Alfréd uszoda, 2500 néző
vezette: Clemancon (francia), Borell (spanyol)
Olimpiakosz Pireusz: Deligiannisz - Lontakisz, Kalakonasz 1, Haciteodoru 2, Trbojevic 1, Hacisz 2, Tomakosz 2. Csere: Platanitisz, Lappasz, Pszihosz,
Kravaritisz, Marulisz.
Jug Dubrovnik: Volarevic - Vranjes 1, Krzic, Smodlaka 1, Boskovic 1, Drobac, Fatovic. Csere: Bailey 1, Medan 1, Racunica, Ivanis, Karac.
emberelőny: 9/6, illetve 10/3
négyméteres: 0 illetve 1/0

A görögök már az elején egyértelművé tették, hogy vissza akarnak vágni a tavalyi, dubrovniki döntőben hosszabbítás után elszenvedett 8-7-es vereségért. Az első negyedben gyorsan kialakuló 1-1-től eltekintve végig náluk volt az előny, rendkívül magabiztosan értékesítették létszámfölényes lehetőségeiket, és váratlanul fölényes győzelmet arattak.

Így Kásás Zoltán legénysége ismét döntőt játszik, ezúttal a Honvéd ellenfele lesz a szombat esti fináléban.

A szombati program:
17.30 ó, a harmadik helyért:
Jug Dubrovnik - Posillipo Napoli
19 ó, az első helyért:
Honvéd-Olimpiakosz Pireusz

Németh Andrea

Korábban:

Fórum:

Melyik a legjobb vízilabdacsapat?