Vágólapra másolva!
Példa nélküli kemény büntetéseket szabott ki első fokon a vízilabda-szövetség a Honvéd-Vasas bajnoki döntőn verekedő játékosokra, valamint edzőjükre, de arra sem igen volt még példa, hogy ilyen brutális jelenetek forduljanak elő a medencében. A megkérdezett jogászok helyénvalónak tartják a kemény fellépést, de olyan is akad, aki felhívja a figyelmet, hogy a szigorú eltiltás a játékosok munkájába kerülhet.

A vízilabdázók országos üggyé vált bajnoki döntőbeli verekedését a szövetség fegyelmi bizottsága szokatlanul kemény - bár nem igazán váratlan - módon büntette. A Vasas érintett játékosai - Hesz Máté, Mátyás Zoltán, Varga Zsolt, Varga Tamás - egy-másfél év eltiltást kaptak, Somossy József edző egy évig nem ülhet a kispadra, a vasasos szakosztály-igazgató, Méhes Jenő pedig nem igazgathat.

"A sport más területein és a közéletben egyre inkább aggasztóan terjed a verbális és tettleges erőszak" - mondta Kolláth György alkotmányjogász. "Talán még nem késő szigorúan fellépni vele szemben. Ami azon a Honvéd-Vasas mérkőzésen történt, az nem egyszerű csihipuhi, nem fault, hanem brutalitás, amelyet a legszigorúbban kell büntetni."

A kilencvenes évek híres külföldi doppingügyei óta - Katrin Krabbe és a többiek - az eltiltott sportolók azzal támadják nem egyszer polgári bíróságon a sportszervezet által kimondott eltiltást, hogy kenyérkeresetüktől fosztották meg őket. Márpedig ahhoz nincs joga egy szövetségnek. A magyar pólósok, ha ilyen szigorú marad az ítélet, jó sokáig elesnek a keresetüktől.

"A sporttörvény értelmében a szövetségnek igenis joga volt ilyen súlyos büntetést hozni" - folytatta Kolláth. "A bajnokság formailag egyébként is amatőr bajnokság, még ha tudjuk is, hogy nem az. De mindettől függetlenül, amit a játékosok elkövettek, az egyértelműen túllépte az egyesülettel kötött munkaszerződésüket vagy megbízási szerződésüket, ilyen agresszív támadásra nincs mentség. Nem hiszem, hogy van Magyarországon olyan bíróság, amely úgy ítélné meg, hogy ezzel a brutalitással nem történt szerződésszegés."

Egy másik sportág jogi ügyeinek szakértője, Horváth Gábor ügyvéd, a labdarúgók játékos-szakszervezetének főtitkára is példátlanul súlyosnak tartja az esetet. "Nem is emlékszem hasonló agresszióra" - mondta ", világos, hogy megfelelő súlyú büntetéssel kell válaszolni rá. Korábban is azt mondtam, hogy a szándékosságot kell nézni elsősorban. A sokat emlegetett Medgyesi-Bajzát futballügyben például én nem tartottam volna megalapozottnak egy büntetőjogi eljárást Bajzát ellen, mert játék közben eltörte Medgyesi lábát, ez a pólós ügy viszont mutatja, hogy hol a határ a szándékos brutalitás és a meccs közbeni balesetek között. Ami pedig a játékosok megélhetését illeti: ha egy ügyvéd, orvos vagy bárki durván megsérti szakmája szabályait, azt is eltiltják a munkavégzéstől, kereshet más foglalkozást egy időre."

Bérces László ügyvéd, a Videoton FC volt elnöke, egyetemi adjunktus viszont óvatosabban fogalmaz. "Nyilvánvaló, hogy el lehet tiltani a játékosokat. Hogy mennyi időre, az a szövetség belső szabályzatától függ, amit nem ismerek, tehát nem mondok róla véleményt. Viszont, ha az eltiltás hosszát nézzük, figyelembe kell vennünk, hogy a klub nagy valószínűséggel megszüntetheti az eltiltott pólós szerződését, mivel a játékos hosszú időn át nem tudja ellátni feladatát. Így tett a Sopron futballcsapata is Reszeli Soós István edzővel. Tehát az eltiltás lehet jogos, de ne felejtsük el, hogy következményeképpen a sportoló végképp elvesztheti a munkáját."

Kósa Tamás

Korábban:

Fórum:

Elcsalták a Vasastól a vízilabdabajnokságot?