Vágólapra másolva!
Az Atomerőmű SE nyerte a férfikosárlabda-bajnokság döntőjét, miután az ötödik, utolsó mérkőzésen 75-74-re legyőzte a vendég Körmendet.

Férfikosárlabda-bajnokság, döntő, ötödik mérkőzés:
Atomerőmű SE - Marc-Körmend 75-74 (22-19, 18-18, 20-18, 15-19)
Paks, 1600 néző, vezette: dr. Vígh, Bodnár
Atomerőmű: MÉSZÁROS Z. (16/9), DAVIS (18/3), FODOR G. (8/6), SITKU (13/3), Czigler (9). Csere: JURGILAS (6), Fodor M. (3/3), Rajkó (2). Edzők: Fodor Péter, Hirth Attila.
Körmend: NÉMETH (17/6), MADISON (19/6), Zsebe (3), MUJANOVIC (16/12), EDMONSON (14/3). Csere: Trummer (3/3), Grebenár (2). Edző: Patonay Imre.
Az eredmény alakulása: 5. perc: 9-5, 7. p.: 11-7, 15. p.: 32-30, 19. p.: 40-37, 25. p.: 51-46, 28. p.: 54-53, 33. p.: 65-61, 39. p.: 70-70.
Kipontozódott: Czigler a 33., Fodor G. a 37. percben.

A hangulatra nem lehetett panasz, ezen nem múlhatott semmi. Már a csapatok bevonulásakor óriási volt a hangzavar, a bemutatáskor pedig mindez csak fokozódott: szinte beleremegtek a falak, amikor a két szurkolótábor rákezdett. Persze nem csak ők, hanem a két együttes tagjai is tudatában voltak a tét nagyságának, hiszen nincs további javítási lehetőség, Pakson vasárnap este bajnokot avatnak.

Feszülten kezdtek a csapatok, az első pontos dobás Czigler nevéhez fűződött a második percben, amikor a javára megítélt büntetőkből egyet értékesített. Aztán kezdett meglódulni a hazaiak szekere, Fodor G. hazai pályán már-már megszokott módon triplával nyitott, a másik oldalon pedig Madison jegyezte az első találatot. Ha nem is a korábbi lendülettel és előnnyel - kezdett már korábban 10-0-lal is az ASE -, de leginkább Sitku jóvoltából 11-5-re léptek meg a hazaiak. Jól, s hatékonyan védekezett az Atom, Madisonék alig-alig talált rést a védelmi falon. Aztán Németh mégis csak észrevett valamit, s ezt egy hárompontossal jelezte. A folytatásban valóságos triplaeső hullott: Németh kosarára Mészáros válaszolt, a paksi kapitány távolija után pedig az éppen beálló Trummer, sőt Edmonson is "benevezett" dobópárbajra, csak hogy ő megtoldotta ezt egy duplával is, s máris a körmendiek tartottak előbbre. Az utóbbi időben nem ilyen fordult elő Pakson. Davisnek is szúrhatta ez a szemét, az amerikai a negyed végén megrázta magát, s máris fordított a Paks.

A folytatásban három percig nem született körmendi találat, miközben Davis nyolc egységet jegyzett ezen periódusban. A vasi gólcsendet Madison törte meg, 30-24-re vezetett ekkor a hazai gárda. Fodor Márton egy hárompontossal gyarapította tovább a paksi előnyt, de Mujanovics kosarai megakadályozták, hogy elhúzzon a vendéglátó. A megnyugtató hazai vezetéshez kellettek volna Czigler pontjai is, ám ő "felőrlődött" a lepattanózásban - a nagyszünetig tizenegy lecsorgó labda landolt a kezében -, a pontjai viszont nem nagyon szaporodtak.

A fordulás után hárompontos hazai előnyről folytatták a felek, ám ezt a különbséget Madison gyorsan eltüntette, ezt követően percekig fej fej mellett haladtak a csapatok. Ennek megfelelően tapintható volt a feszültség a pályán, sőt az edzőknél is. A 27. percben Mészáros hat egységnyire növelte csapata előnyét, ám ismét csak Mujanovic volt az, aki megakadályozta az Atomerőmű szökését. Sőt, Edmonson 54-53-ra módosította az állást.

A harmadik negyed utolsó percében tovább nőtt a feszültség, Patonay mester technikait kapott reklamálásért (60-55). A bajnokság utolsó tíz perce ötpontos paksi vezetéssel kezdődött, s ez ebben a kiélezett, szoros csatában egyáltalán nem lebecsülendő különbség. Hiába, mert Grebenár és Madison ismét csak semmisé tette a hazai előnyt, miközben Davis begyűjti negyedik személyi hibáját, eztán Mészáros szórt egy triplát, Sitku ezt még megtoldotta egy duplával. Hogy mekkora volt a tét, a feszültség, jelezte: a máskor biztos kezű végrehajtónak bizonyuló Németh ezúttal mindkét büntetőjét elhibázta. Nem úgy Sitku, s máris 67-61 az állás az Atomnak. Aztán Németh ismét rontott a büntetővonalról, s már nyolc pont a paksiak előnye, amikor bő öt perc van hátra a bajnoki döntőből. Czigler után Fodor Gergely is kipontozódott, ráadásul a vendéglátók jó három percig nem találtak a gyűrűbe. Közben a Körmend pontról pontra közelebb lopódzott, egy perc tizenkét másodperccel a vége előtt Mujanovic triplájával ismét egál (70-70). Tömény izgalom a pályán, amikor 35,8 másodperccel a végső dudaszó előtt Mészáros ismét szórt egy triplát. A végére még egy-egy büntető maradt mindkét oldalon: előbb Rajkó célzott pontosan, majd Zsebe tette ugyanezt 4,9 másodperccel a vége előtt (75-74). Az Atomerőmű támadhatott, de Jurgilas már rá sem dobta a labdát. Egyetlen örömkiáltássá lett a paksi csarnok, az Atomerőmű lett a magyar bajnok!

Következhettek az ünneplés, s az öröm pillanatai: a végsőkig kiélezett küzdelem után fennállása óta első alkalommal szerzett aranyérmet az ASE. A paksiak az 1989/90-es idénytől szerepelnek megszakítás nélkül az élvonalban, ám nem sikerült aranyat szerezniük - 2002. június 16-ig.

Fodor Péter (Atomerőmű): "Nem volt szép mérkőzés, a küzdelem dominált. A csapat minden nehézségen túl tudta tenni magát, és ha küszködve is, de megszerezte az aranyérmet. Hat éve a Körmend másodedzőjeként nyertem bajnokságot, amióta kiszálltam a vasi kosárlabdából, azóta várok erre a pillanatra. Mindenkinek köszönöm, aki hozzá segített bennünket a győzelemhez."

Patonay Imre (Körmend): "Azt hiszem, először is illik gratulálni a győztesnek. Igazán kiélezett döntő volt, amilyenben pályafutásom során még soha sem volt részem. Talán, ha a büntetőket jobban értékesítjük, akkor most mi ünnepelhetnénk. De a sport már csak ilyen."

A három győzelemig tartó párharcot az Atomerőmű nyerte 3-2-re, megszerezve ezzel története első bajnoki címét.

Az utóbbi 10 év győztesei:
2002: Atomerőmű SE
2001: Kaposvár
2000: Albacomp
1999: Albacomp
1998: Albacomp
1997: Honvéd
1996: Körmend
1995: Honvéd
1994: Honvéd
1993: Honvéd

A döntő első négy találkozója:
Atomerőmű - Körmend 84-63
Körmend - Atomerőmű 84-72
Atomerőmű - Körmend 89-80
Körmend - Atomerőmű 85-80