Vágólapra másolva!
Paks sugárzik az örömtől. A város férfi kosárlabdacsapata, az Atomerőmű SE sokéves munkáját megkoronázva, megnyerte az aranyérmet a bajnokságban, s a szokásoknak megfelelően hajnalig mulattak a bajnokok és szurkolóik.

Rászolgált az Atomerőmű a sikerre, hiszen a legnehezebb pillanatokban is bizonyította, igazi csapatként képes átvészelni a bajokat. Igaz, különös helyzetbe hozta a kosarasokat az élet, kiderült, bajt nem feltétlenül csak a szerencsétlen dolgok okozhatnak.

Januárban ugyanis a többségnek óriási mázlija volt. Olyasmi történt a játékosok és a vezetők nagy részével, ami azelőtt még nem esett meg kosárcsapattal: a hatos lottón elvitték a főnyereményt, tizenketten osztoztak több mint 564 millió forinton. Ez egyenként 47 millió körüli összeget jelentett. És azt, hogy az alapszakaszban addig menetelő együttes edzőjére, Fodor Péterre nehéz időszak köszöntött. Hiszen kérdéses volt, hogy a tízmilliók megnyerése után mennyire motiválhatóak a játékosok, tudnak-e ezt követően is fegyelmezetten edzeni és kosarazni, ha kell, hajlandóak-e kínozni magukat. Ráadásul az újabb feszültségforrás lehetett volna, hogy a csapatból nem mindenki volt a szerencsés tizenkettő között. Ilyen helyzetben nem nehéz elképzelni, hogy akik pechjükre lemaradtak a nyereményről, egy-egy edzés vagy mérkőzés során gyanakvóbban figyelhették a társakat: kihajtották magukat, vagy csak úgy fél gőzzel harcoltak a pályán.

Efféle gonddal Magyarországon még aligha találkozott kosárlabdaedző, de az eredmények azt mutatják, Fodor Péternek és együttesének sikerült átvészelnie a bajokat. Végig vezetve nyerte a bajnokságot az Atomerőmű, igaz, a döntő utolsó, ötödik meccsén csak egyetlen ponttal (75-74) verte a Körmendet, de ez az egy pont is elég volt ahhoz, hogy az aranyérem - az összesítésben 3-2-re megnyert küzdelem után - hozzá kerüljön.

"Én is örülök, hogy a szerencsés lottózást követően is egységes maradt a csapat, bár egy játékos és két vezető sajnos nem osztozott a nyereményből. Bebizonyítottuk, vagyunk olyan intelligensek, hogy egy ilyen helyzetet követően sem esünk szét" - mondta boldogan az aranyérmes csapat húzóembere, Czigler László.

A center azért is örül a mostani sikernek, mert bebizonyította, hogy nem csak Körmenden volt képes bajnoki címet szerezni. Mellesleg azt a bizonyos 1996-os körmendi bajnokcsapatot nemcsak ő, de - másodedzőként - Fodor Péter is segítette.

A győzelmet követően persze óriási ünneplés kezdődött, a szurkolók beözönlöttek a pályára, pezsgőfürdőben részesítették a kedvenceket. Czigler nem ivott sokat, csak egy-két kortyot, mivel utálja a pezsgőt, de ilyesféle locsolást máskor is szívesen elvisel. A fürdővel persze nem fejeződött be az ünnep, inkább csak elkezdődött, az örömittas és mindenre elszánt szurkolók egymás után dobálták fel a kedvenceket, köztük a 122 kilós centert is. Czigler így, utólag már bevallja, félt, hogy leejtik, de épp bőrrel megúszta a légi kalandot. Volt tűzijáték is, s már hajnalodott, mire szétszéledt az ünneplő tömeg.

Paksnak még nem volt ilyen komoly sikere csapatsportágban, először a cselgáncsozó Kovács Antal barcelonai aranyérme után volt a mostanihoz fogható hatalmas ünneplés a városban. Kovácsot azóta Atom Antizzák, s most - ha a drukkerek rajongását vesszük alapul - alighanem bővül a kedvencek radioaktív családja: lesz már Atom Zalán, Atom Laci, Atom Marci.

Paks sugárzik a boldogságtól.