Vágólapra másolva!
Afelől senkinek sincs kétsége, hogy élményekkel gazdagon tér majd haza július 15-én Új-Zélandról a magyar férfi kosárlabda-válogatott, de hogy mekkora lesz a túra szakmai hozadéka, az egyelőre megjósolhatatlan. A mieink ugyanis erősen tartalékos összeállításban utaznak el a világ túlsó végébe, ahol Aucklandben, Christchurchben és Wellingtonban öt mérkőzést játszanak az augusztus 28. és szeptember 9. közötti indianapolisi világbajnokságra kijutott házigazdákkal.

Varga Mátyás szövetségi kapitány keretéből ugyanis hiányzik négy kulcsember, ha úgy tetszik, a legutóbbi Európa-bajnoki középdöntő-meccseken szerepelt együttes kezdőötöséből négyen: Kálmán László, Mészáros Zalán, Németh István és Czigler László. Kálmán, a Falco irányító-gólzsákja talpsérüléssel bajlódik, a körmendi Némethnél Trevisóban - ahová a benettonnal kötött szerződést aláírni utazott ki - szívpanaszokat diagnosztizáltak. Mészáros, a friss bajnok Paks irányító térdét a napokban artrószkópos műtétnek vetik alá, a szintén paksi center, a 215 centis Czigler pedig elfáradt. Nem tart a csapattal a legjobb magyar center, a Franciaországban profiskodó Gulyás Róbert sem, ő ugyanis még "lebegteti" döntését, miszerint a válogatott rendelkezésére áll-e.

"Az új-zélandiak a világ elitjébe tartozó Ausztráliát verték ki a kontinentális bajnokságon, ez jellemzi a szigetország játékerejét. Amikor elfogadtuk a meghívást, még úgy volt, hogy legjobb összeállításunkban tudunk kiutazni, sajnos, azóta változott a helyzet" - mondta Bodrogváry Iván, az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára.

Ami a túra pénzügyi vonatkozásait illeti: a meghívók fizetnek mintegy hárommillió forintnyi fellépti díjat, ám a bevételt lényegesen meghaladják a kiadások, konkrétan a repülőjegyek ára. Hosszú idő óta először ott lesz viszont a csapatban a legjobb magyar kosaras, a korábban a Chicago Bullst, a Toronto Raptorst, a Cleveland Cavalierst és a Detroit Pistonst megjárt Dávid Kornél is.

"Varga Mátyás még januárban tisztázta a közöttünk fennállt differenciákat, s elmondta, hogy feltétlenül számít rám. Örömmel állok a csapat rendelkezésére" - mondta a 30 éves Dávid, aki ezen a nyáron még egyszer megpróbálkozik az NBA-vel. "Júliusban kiutazom egy nyári ligába, hogy hová, az a szerdai draft eredményeitől is függ. Most egy New York-i menedzseriroda, a Mark Fletcher Agency intézi ügyeimet, kerestek több csapattól, de engem csak garantált szerződés érdekel. Ha ilyet nem kapok, akkor marad Európa."

Az Új-Zélandba utazó magyar válogatott:
Simon Balázs (Kaposvár), Fodor Gergely, Sitku Ernő (Paks), Trummer Rudolf, Grebenár Péter (Körmend), Pankár Tibor (Falco), Kámán Tamás (Zalaegerszeg), Báder Márton (Albacomp), Gémes Levente (Debrecen), Dávid Kornél (Strasbourg)