Vágólapra másolva!
Az utóbbi tíz esztendő két vízilabdás sikercsapata, a magyar és a spanyol válogatott egymás elleni rangadójával kezdődik csütörtökön este a görögországi Patraszban az első alkalommal kiírt Világliga-döntő.

A tét óriási, s nem csupán azért, mert a négyes fináléban - az említett sztárgárdákat az oroszok és a házigazda görögök egészítik ki - 250 ezer dollárt osztanak szét, s a végső győztes 100 ezerrel gazdagabban mehet haza, szemben a negyedik helyezett szerény 30 ezrével, hanem mert a két utolsó olimpia bajnoka jócskán ad a presztízsre is.

A spanyolok nagy meglepetést okozva nyertek 1996-ban Atlantában, aztán igazolták az 1998-as perth-i, majd tavaly a fukuokai világbajnokság aranyával, hogy a hat évvel ezelőtti siker nem a véletlen műve volt. Azaz gyakorlatilag most ők az aktuális világelsők! Nem a magyarok? Nos, a csodás szériájuk 1997-ben éppen a sevillai Eb-n aratott győzelemmel kezdődött, folytatódott az újabb kontinenselsőséggel és Világkupa-diadallal 1999-ben, majd a csúcsra ért a sydneyi olimpiával.

A Világliga-döntő két favoritjának párharca már csak azért is a pikáns ütközetek kategóriájába tartozik, mert - mint a fenti felsorolásból is kiderül - a hatodik éve kapitányoskodó Kemény Dénes legénységének "csak" a vb-arany hiányzik a gyűjteményéből, aminek megszerzésében négy és fél esztendeje éppen a spanyolok akadályozták meg, az ausztráliai vetélkedés mindent eldöntő csatáját az ibériaiak nyerték 6-4-re. Emlékezetesen fájó vereség volt, azóta is van miért visszavágni!

Amúgy a két rivális között 78 éve, 1924. július 26. óta íródó pólótörténelem mérlege magyar szempontból imponáló: 88 mérkőzés, 59 magyar, 20 spanyol győzelem, 9 döntetlen. Az utóbbi öt találkozót azonban jó lenne feledni, mert a honi klasszisok mindössze egyszer nyertek, miközben négyszer kikaptak, legutóbb tavaly július 8-án, Bilbaóban, ráadásul "enyhén" megalázó 10-5-ös különbséggel. Már ez is előrevetítette, hogy három héttel később, a vb után a spanyolok ünnepelhettek, a magyarok pedig, visszafogottan fogalmazva, szerénykedhettek az ötödik helyükkel.

A magyar idő szerint 18 órakor kezdődő meccs a szakértők szerint akár meg is ismétlődhet a vasárnapi helyosztók során. Előbb ugyanis egy háromnapos körmérkőzéses tornára kerül sor az elmúlt napokban szokatlanul gyakran esőáztatta, de már újra napsütötte, 5000 néző befogadására alkalmas patraszi uszodában. A végén az első-második helyen állók döntik el egymás között: melyikük lesz minden idők első pólós Világligájának a győztese.

Melyik a legjobb vízilabdacsapat?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=28512

Kemény Dénes szövetségi kapitány a csoportküzdelmek elmúlt hétvégi befejezése után úgy tervezte, hogy - mivel változatlanul nem számíthat Kásás Tamásra, a vállsérüléssel bajlódó kulcsemberére - nem változtat az amerikaiak ellen vízbe szálló csapatán, aztán egy játékost mégis cserélt a tizenötös keretben: Vindisch helyett Katonás került be a keretbe.

A névsor:
Szécsi, Kovács Z. (kapusok), Biros, Fodor, Steinmetz B., Vári, Székely, Benedek, Molnár, Kiss G., Kiss Cs., Madaras, Steinmetz Á., Katonás, Bárány

A patraszi pólós napok nyitányának második mérkőzésén az oroszok és a görögök nyilván igyekeznek majd bizonyítani, hogy ők sem mellékszereplők, velük is számolni kell.

Serényi Péter