Vágólapra másolva!
A belgrádi vízilabda Világkupa felénél még 6-4-re vezettek a magyarok, de a meccs második részében nem csak egyenlítettek az oroszok, hanem öt másodperccel a vége előtt a győztes gólt is megszerezték.
Forrás: EPA
Benedek (jobbra) három gólja és remek játéka is kevés volt az ismét jól hajrázó oroszok ellen
Fotó: Epa
Világkupa, döntő:

Oroszország - Magyarország 10-9 (2-3, 2-3, 4-2, 2-1)


Magyarország:

Az orosz góllövők:
emberelőny:


Csak hetvenkilenc másodpercet kellett várni a magyarok vezető góljára: Benedek akcióból volt eredményes. Gyorsan jött azonban Sztratan válasza emberelőnyből, utána viszont az ellenfél három hasonló helyzetet kihasználatlanul hagyott. Nem így előbb Molnár, majd - miután Zinnurov még kiegyenlített - Kiss Gergő (2-3).

A második hét perc Kásás "álomejtésével" kezdődött, a másik oldalon Gorskov lőtt akciógólt (3-4). Fodor növelte ismét kettőre a különbséget, az utolsó perc első gólját Sztratan, a másodikat Benedek lőtte, ezzel lett 6-4 az eredmény a magyarok javára a döntő felénél.

Az addigi "ötből egy" emberelőnyarányt a térfélcserét követően gyorsan korrigálta az ellenfél: három és fél perc alatt Jerisov (2), s Csomakidze révén háromból hármat kihasznált és fordított (7-6) az orosz csapat. Kiss Gergő szerencsére "lemásolta" őket (7-7), de aztán, szintén létszámfölényben, fölé lőtt. A befejezés egy-egy találata (Benedek, illetve Zinnurov) azt jelentette, hogy 8-8-ra alakult az állás, s maradt a döntés az utolsó játékrészre.

Ennek az első fele minimális változást hozott (9-9). A magyarok 1:58, az oroszok 1:10 perccel a vége előtt létszámfölénybe kerültek, de nem módosult az eredmény. A befejező pillanatokban, amikor már mindenki a hosszabbításra gondolt, az oroszok támadhattak, és öt másodperccel a lefújás előtt Csomakidze, Kásással a nyakában, centerből megszerezte a Villágkupa-diadalt jelentő találatot (10-9).

A magyarok nem játszottak olyan jól, mint egy nappal korábban a jugoszlávok ellen, az oroszok önmagukat múlták felül, s nekik volt egy kicsivel több szerencséjük. Nem adták fel akkor sem, amikor rendszeresen kétgólos hátrányba kerültek, s ennek köszönhetik, hogy három héttel a Világliga-elsőség után övék lett a Világkupa is.

A harmadik helyet a házigazda Jugoszlávia szerezte meg, miután a bronzmeccsen kétgólos győzelmet aratott az olaszok ellen.

A harmadik helyért:
Jugoszlávia - Olaszország 6-4 (2-0, 1-1, 1-2, 2-1)

A tizenkettedik Világkupa végeredménye:
1. Oroszország
2. Magyarország
3. Jugoszlávia
4. Olaszország
5. Görögország
6. Spanyolország
7. Egyesült Államok
8. Horvátország