Társoldalunk:

Nowitzki elődöntőbe vitte a németeket

Különös érzés lehet úgy pályára lépni egy középszerű csapat ellen, hogy előtte 20 órával az ember legyőzte a világ legjobb csapatát, azt, amelyet még soha, senki nem tudott megverni. Az argentinok két és fél negyeden keresztül nem is tudták feldolgozni ezt a faramuci helyzetet, ám időben összekapták magukat, és végül simán megverték Brazíliát a férfikosárlabda-világbajnokság csütörtöki elődöntőjében. Ezzel egyidejűleg az addig remekül teljesítő Spanyolország alulmaradt a Dirk Nowitzki vezérelte Németországgal szemben. A németek tehát benn vannak az elődöntőben, jóllehet eddigi legjobb világbajnoki eredményük egy 12. hely volt, még 1994-ből.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Indianapolisból

Csütörtökön a rendezők elvitték az újságírókat a város központjától pár kilométerre épült autós versenypályára, az Indianapolis Speedway-re. Ezt házigazdáink nemes egyszerűséggel a világ legnagyobb sportlétesítményeként aposztrofálják, ez annyiból meg is állja a helyét, hogy 250 000 néző számára sehol máshol nincs hely. Manapság az 1909 óta zajló Indianapolis 500, vagyis az 500 mérföldes, 200 körös viadalon kívül Nascar- és Forma-1-es futamot is rendeznek a lenyűgöző méretű, 2,5 mérföld kerületű ovális pályán.

Az biztos, hogy az Indycar, Nascar és Forma-1-es viadaloknak sokszorosan nagyobb a nézőserege, mint a 14. kosárlabda-világbajnokságnak, de ez momentán senkit sem érdekel: Indianapolis szerda este óta külön fejezetet érdemel a sportág történetében. Természetesen az argentinok szenzációs győzelmére gondolunk, a Team USA felett.

Nos, csütörtökön alaposan megizzadtak Obertóék a szomszédvár, Brazília ellen, a nagyszünetben még 29-29 volt az állás, sőt, addig szinte végig a brazilok vezettek, ám a pazar harmadik negyeddel - melyet 22-13-ra megnyert Ruben Magnano gárdája - sikerült megtörni az ellenfél gerincét.

Mindez az RCA Dome-ban történt, eközben a Conseco Fieldhouse-ban Spanyolország szenvedett a roppant céltudatos németekkel szemben. Az esélyek az ibériaiak mellett szóltak, eddig lényegesen színesebb, eredményesebb kosárlabdát mutattak be, a 22 éves memphisi nagyágyú, a szezon legjobb NBA-újonca, a 215 centis Pau Gasol vezérletével. Igaz, a németeknél is volt egy NBA-sztár Dirk Nowitzki, a torna pontkirálya (23,8 pontos átlag) személyében. Sokan úgy vélték: aki jobban játszik a két szupersztár közül, annak a csapata jut be az elődöntőbe, ahol a Jugoszlávia-USA derbi győztese lesz szombaton az ellenfél.

Ám végül nem ezen dőlt el a meccs sorsa, a két óriás nagyjából semlegesítette egymást - bár Gasol nem Nowitzkivel, hanem a 214 centis Femerlinggel csatázott. Ami döntött, az a büntetők értékesítése közötti különbség volt: a németek 21-ből 19-et, a spanyolok 28-ból 19-et dobtak be, s mivel 70-62-re győzött Németország, ez a mutató meg is magyarázza a végeredményt.

Javier Imbroda edző alakulata átaludta az első két negyedet, s bár a harmadikat 21-6-ra megnyerte, a negyedikben Gasol és Navarro sorra puskázta el a szabaddobásokat, miközben Nowitzki és Marko Pesic - a jugoszláv válogatott edzőjének, Svetislav Pesicnek a fia - szinte nem tudott hibázni. Előbbi 6/7, utóbbi 7/8 volt a büntetővonalról.

Ezzel a spanyolok nagy álma - hogy legalább megismételjék a Corbalan, San Epifanio és Sibilio vezérelte 1984-es olimpiai "ezüstcsapat" produkcióját - meghiúsult, a németek viszont már ott vannak a legjobb négy között, messze überelve eddigi legjobb eredményüket. Igaz, onnan tovább menni már szinte lehetetlennek ígérkezik.

Negyeddöntők:
Németország - Spanyolország 70-62 (20-15, 20-16, 6-21, 24-10)
Conseco Fieldhouse
Legjobb dobók: Nowitzki 20, Pesic 14, Okulaja 11, Demirel 9, Femerling 6, illetve Navarro 21, Gasol 14, A. Reyes 8, Rodriguez 7

Argentína - Brazília 78-67 (18-16, 11-13, 22-13, 27-25)
RCA Dome
Legjobb dobók: Oberto és Ginobili 19-19, Nocioni 16, Scola 11, Montecchia 10, Palladino 3, illetve Mazzuchini 20, Machado 14, Klafke 12, A. Varejao 10

KAPCSOLÓDÓ CIKK