Vágólapra másolva!
A világbajnoki döntő java részében vezető argentin csapat a hajrára nem tudta megőrizni előnyét, és a jugoszlávok, a szenzációsan játszó Bodiroga vezérletével, hosszabbításban győztek 84:77-re. A balkáni ország megvédte címét, ötödször lett világbajnok, míg Argentína 52 év elteltével állhatott újból dobogóra.

Ch. Gáll András jelenti Indianapolisból

Forrás: EPA
A veterán Divac tizenkét év után lett ismét világbajnok Fotó:EPA

Vlade Divac vitathatatlanul a kosárlabdázás egyik korszakos egyénisége. Szereplését a jugoszláv válogatottban 17 évesen, az 1986-os madridi világbajnokságon kezdte, mindjárt tragikusan: a Szovjetunió elleni elődöntő hajrájában eladta a labdát, ebből kiegyenlítettek Sabonisék, majd a hosszabbításban győztek. Ennek már 16 éve, a 216 centis kosaras azóta megjárta a Los Angeles Lakerst, a Charlotte Hornetst, most a Sacramento Kings alkalmazottja, s vasárnap játszotta utolsó mérkőzését nemzeti színű mezben. A búcsú jobban nem is sikerülhetett volna: az Argentína elleni fináléban a jugók ötödik vb-aranyérmüket szerezték - Divac ebből kettőnek, az 1990-esnek és a mostaninak volt részese -, de hogy milyen körülmények között, az megér egy misét.

Végre megtelt a Conseco Fieldhouse, 17 079 néző foglalt helyet a lelátókon, hogy mégis számos üres helyet láttunk, az biztosan a mi rosszindulatunk számlájára írandó. (A vasárnap délelőtti záró sajtóértekezleten a szervezőbizottság elnöke elismerte, negatív szaldóval zárult a vébé, a várt nézőszámnak csak a töredékét sikerült produkálni.)

A bemelegítésnél ott futkározott a szombaton, a németek elleni elődöntőn megsérül Emanuel Ginóbili, az argentinok legjobbja is, de csak a harmadiki negyed közepén küldte őt pályára Rubén Magnano, a dél-amerikaiak mestere. Az első negyed enyhe szerb fölénye után a dél-amerikaiak hallatlan módszeres játékkal felülkerekedtek, s az élete nagy játékát (28 pont, 10 lepattanó) nyújtó Oberto vezérletével már-már megnyerték a meccset: 130 másodperccel a lefújás előtt 74:66 volt a javukra. Ám a negyedik játékrészben 16 pontot termelő Bodiroga felhozta a jugókat, és 17,4 másodperccel a lefújás előtt a Barcelona sztárjának büntetőivel 75:75-re ki is egyenlítettek. Az argentin ellentámadás során az úgynevezett szabad labdára Divac és Scola vetődött, a dominikai bíró, Reynaldo Mercedes - jóllehet a szerb center szabálytalankodott - Scola ellen fújt.

Erre mi történt? A hazája válogatottjában élete utolsó mérkőzését játszó 34 éves veterán mindkét lehetőséget kihagyta, amikor már csak 5,9 másodperc volt hátra! Így viszont az ellenfél jutott győzelmi esélyhez, Sconochini kosárra is tört, Gurovic és Divac együttes erővel faultolta, most viszont Mercedesnek nem volt bátorsága sípjába fújni.

A hosszabbításban összeomlott a világbajnoki aranyéremtől megfosztott argentin csapat, a ráadás öt percet 9:2-re, a meccset 84:77-re Jugoszlávia nyerte. A balkáni ország megvédte címét, ötödször lett világbajnok, az "albiceleste" 52 év elteltével állhatott újból dobogóra. 1950-ben, a Buenos Aires-i Luna Parkban aranyérem jutott a "gauchóknak", most csak az ezüst.

Az argentin csoda nyomában/sport/csapat/kosarlabda/20020906azargentin.html

"Jobban nem is sikerülhetett volna a búcsú, nagyszerű csapatot győztünk le. A negyedik negyed derekán már lélekben feladtam a meccset, de ekkor Dejan Bodiroga visszahozta a hosszabbítás lehetőségét. A két kritikus büntetődobásomat azért szúrtam el, mert már alig láttam a fáradtságtól" - mondta Divac az [origo] kérdésére.

Hugo Sconochini, a válogatottságtól szintén búcsúzó, 30 éves argentin bedobó nem tudta palástolni kiábrándultságát: "Inkább szomorú vagyok, mint boldog, bár az ezüstérem kétségtelenül Argentína legjobb eredménye 52 óta. Elvették tőlünk azt, ami jogosan minket illetett volna. Az aranyérmet. Annál a bizonyos utolsó támadásnál ketten is szabálytalankodtak velem, Gurovic és Divac, a dominikai bíró azonban nem fújt. A hosszabbításra nem maradt lelki erőnk, de ilyen előzmények után - gondolom - ez érthető."

Az 1. helyért:
Jugoszlávia-Argentína 84:77 - hosszabbítás (75:75 - 24:19, 17:20, 11:18, 23:18, 9:2)
Conseco Fieldhouse, 17 079 néző
Jugoszlávia: Gurovic 3, Koturovic 3, Divac 3, Vujanic 7, Stojakovic 26. csere: Bodiroga 27, Tomasevic 6, Jaric 9, Rakocevic -
Argentína: Nocioni 5, Wolkowyski 11, Oberto 28, Sánchez 3, Sconochini 3. csere: Scola 11, Montecchia 4, Palladino 10, Victoriano -, Ginóbili -, Fernández 2.

A 14. férfi kosárlabda-világbajnokság végeredménye:
1. Jugoszlávia
2. Argentina
3. Németország
4. Új-Zéland
5. Spanyolország
6. Egyesült Államok
7. Puerto Rico
8. Brazília
9. Törökország
10. Oroszország
11. Angola
12. Kína
13. Kanada
14. Venezuela
15. Algéria
16. Libanon

A torna All-Star ötöse:
Predrag Stojakovic (jugoszláv), Dirk Nowitzki (német - MVP), Pero Cameron (új-zélandi), Manuel Ginóbili (argentin), Jao Ming (kínai)