Vágólapra másolva!
Két idegenbeli győzelem után vereséggel avatta fel újjáépített csarnokát a Cornexi nőikézilabda-együttese, amely sima, 33-27-es vereséget szenvedett a bajnok Herz-FTC ellen.

Cornexi-Alcoa - Herz FTC 27-33 (16-17)
Székesfehérvár, 1500 néző
vezette: Horváth, Marton
Cornexi: Farkas A. - Gisca 3, Németh H. 9 (3), Siti B. 1, Kulcsár 5 (3), Deli 4 (1), Kenyeres 1. Csere: Tóth M., Lőw 4, Kovács T.. Edző: Zsiga Gyula.
FTC: Sugár - Mravikova 4, Brigovácz 4, Siti E. 6, Pádár I. 4, Farkas Á. 7 (6), Kirsner 4. Csere: Miklosova (kapus), Pádár M. 1, Kovács V. 2, Tóth T. 1, Lőwy, Benyáts. Edző: Németh András.
hétméteres: 10/7, illetve 5/5.
kiállítás: 2, illetve 12 perc.

Csordultig telt ház, mintegy ezerötszáz fanatikus kézilabda-rajongó várta a nőikézilabda-bajnokság harmadik fordulójának rangadóján a Cornexi-Alcoa és a Herz-FTC összecsapását. A székesfehérvári együttes egy váci és egy túrkevei sikerrel a háta mögött először lépett pályára hazai környezetben, abban a csarnokban, amelyre rá sem lehetett ismerni. A korábbi fűtetlen, zord létesítményt ugyanis sikerült kézilabda-kompatibilissé varázsolni, s a szurkolók szenzációs hangulatot varázsoltak.

A "honfoglalást" a hasonló című film betétdala, és Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára tette hivatalossá, míg a nézőtéren ismert sportolók és sportvezetők tömkelege szorongott. A szakmát Mocsai Lajos szövetségi kapitány és Kovács Péter szövetségi edző képviselte, de ott volt Kovács László, aki a jövő héten ünnepli majd 63. születésnapját (korábban megfordult többek között a Fotex és a Hypo kispadján is), míg Dunaújvárosból a kézis különítmény (Pigniczki, Szrnka) mellett eljött Thomas Sowunmi, az újvárosiak válogatott labdarúgója is.

A nőikézilabda-bajnokság állása/sport/csapat/kezilabda/20020919anoikezilabdabajnoksag.html

Csarnokavató mérkőzést játszani nem hálás dolog, pláne rangadót, melyen semmi nem garantálja, hogy az ünnepi eseményhez ünnepi lesz az eredmény is. Az átépített, felújított, megszépült fehérvári kézilabda-csarnok első mérkőzése pontosan igazolta mindezt. Ha a megnyitó ceremónia során a polgármester bakizott volna szövegében, vagy az énekes fals hangot fog, elnézhető bakinak tekintette volna az impozáns létesítménybe látogató fehérvári drukkerhad. Az ellenfél viszont komolyan elrontotta az ünnepséget azzal, hogy győzőtt.

Pedig sztárjátékosokkal megerősödve készült a diadalra a Cornexi, melynek új igazolásai az első félidőben bizonyították klasszisukat. Farkas Andrea bravúrosan védett, Deli Rita pontosan tüzelt, Siti Bea pedig jól mozgatta csapatát. Hozzájuk csatlakozott Németh Helga, akiről évről évre megállapíthatjuk: amit ő tud a labdával, azt nagyon kevesen tudják. Ebben a mezőnyben speciel senki - mégsem tűnt úgy, hogy tartania kell a hazaiaktól a Fradinak.

Nem, hiszen sztárokban náluk sincs hiány, és Siti Eszter, Pádár Ildikó vagy Kirsner is jó formát mutatott. Farkas Ági kevésbé, első néhány (pocsék) kisérlete után csak a heteseknél nézett kapu felé. A találkozót Siti Eszter gyors találata vezette be, hogy aztán a félidő végéig a Ferencváros csak fusson az eredmény után. A Cornexi villámgyors ellentámadásaira, lerohanásaira és Németh Helga olykor zsenialitás határát súroló megoldásaira nem találta az ellenszert a bajnokcsapat. Farkas Andrea - szokásához hűen - kiválóan védett egykori kenyéradója ellen, s húsz percen keresztül úgy tűnt, a Cornexi képes lehet a bravúrra. Aztán a félidő utolsó harmadában változott a játék képe, a fehérváriak egy állandó emberelőnyben töltött ötperces szakaszt 3-2-re "elvesztettek", s ez kicsit összezavarta Zsiga Gyula tanítványait. A félidei 17-16-os Fradi-vezetést az utolsó pillanatokban Mravikova állította be.

A második játékrész első tíz percében aztán eldőlt a találkozó. A vendég együttesnek minden összejött, Pádár és Siti mellett bejöttek Brigovácz rövidsarkos bombái is, s a Fradi 25-19-re meglépett. A Cornexi váltott, Kenyeres a balszélről irányítóposztra került, helyén Lőw villogott, de ezek az apróbb sikerek, no meg Németh Helga - nem győzzük ismételni - elnyűhetetlen játéka is csupán a háromgólos felzárkózásra volt elég.

A kritikán aluli játékvezetés mindkét együttes egyformán sújtotta, de igazából nem is erre kell fogni a két csapat közötti különbséget. A Cornexi három büntetőt hibázott, s nem tudta kihasználni az emberelőnyök adta létszámfölényt sem.

Amelyek a második játékrész elején megsokasodtak - nyilván nem véletlenül. Zsiga Gyula ugyanis egészen addig nem cserélt, márpedig a kezdő hatos, tudás ide vagy oda, fáradt rendesen. Pontatlan lövések, blokkba vagy ellenfélhez szórt labdák segítették a keményen védekező Fradit, mely villámemberei révén kivágott egy 5-0-ás rohamot, s ezzel el is döntötte a meccset. Németh András forgatta, variálta csapatát, kihasználva, hogy ha sztárok nem is, megbízható, jó játékosok bőven vannak a kispadosok között. Márpedig a háborúkat, mint tudjuk, általában a közkatonák nyerik meg, főleg ha azért a tábornokok is tökéletes stratégák. Siti Eszter és Pádár remekelt, a fiatalok rohantak, s hiába kapaszkodott a csereként talán későn bevetett Lőw Andrea góljaival a Cornexi, a rutinos vendég nem adta le előnyét. Megérdemelt zöld-fehér siker született a szép új csarnokban.

Pincési László, Somos Zoltán