Vágólapra másolva!

Cirkuszba szerződött a 2,39 méter magas kosaras

Egy ecuadori cirkuszba szegődött Viktor Zabolotnij ukrán kosárlabdázó, akit a hírügynökségek 2,39 méteres termetével a világ legmagasabb emberénektartanak. Hangsúlyozta: már hosszú ideje nem játszott, munkája sem akadt, amikor váratlanul állásajánlatot kapott.

Most havi 2500 dollárért lép fel a Nyikolaj feliratú trikóban (a munkaadó szerint a "Nyikolaj" egzotikusabban hangzik arrafelé, mint a Viktor név). Amikor a vándorcirkusz utazik, a repülőn rendszerint két helyre váltanak jegyet, és az előtte lévő ülést kiemelik, hogy a lábát ki tudja nyújtani.

Míg a gyerekek imádják, a felnőttekkel korántsem ilyen jó a viszonya: sokan "torzszülöttnek" tartják. Felesége a távoli kalandra nem követte. Kollégái között is magányosnak érzi magát: míg az artisták magukat profinak tartják, ő idegen számukra, ráadásul a műsor sztárjaként, "Óriás Nyikolajként" náluk sokkal jobban keres.

Viktor Zabolotnij 1968-ban született egy Ivano-Frankivszk megyei faluban, 26 évesen került az élvonalba. Az Eurobasket honlapon 2,22 méteres magasságot írnak neve mellé, a szám azonban pontatlan. Egykori csapatának, a Mikolajivnak az edzője, Valentyin Beresznyov szerint az eltérés oka a nem megfelelő mérés is lehetett, hiszen az erre szolgáló eszközök csak 2,05 méterig mérnek, másfelől pályafutása befejezése után is nőhetett még néhány centit.