Vágólapra másolva!
Aki olyan szerencsés volt, hogy ott lehetett Indianapolisban augusztus 29. és szeptember 8. között a 14. férfikosárlabda-világbajnokságon, az életre szóló élménnyel, a szerbek játékával lett gazdagabb. Nagy-Jugoszlávia minden szegletében ugyanazt a kosárlabdát játsszák, amit Belgrádban, a világ legjobb, legszebb, legönzetlenebb, legtudatosabb kosárlabdáját.
Forrás: EPA
A veterán Divac 12 év után lett ismét világbajnok Fotó: EPA

Valahogy úgy, ahogy azt a jugoszláv kosárlabda atyja, Alekszandar "Aca" Nikolic megálmodta. Ez a mindössze 173 centis, szarajevói születésű szerb férfi úgyszólván egymaga honosította meg a sportágat az országban, s nem sokkal 2000. március 12-én bekövetkezett halála elott beválasztották a springfieldi Basketball Hall of Fame-be, a sportág halhatatlanjai közé.

Az 1924-es születésű Nikolic a belgrádi Obilic csapatában kezdett kosarazni, még bőven a német megszállás éveiben. A háború után a jugoszláv néphadsereg, majd a Partizan színeiben folytatta, s a Crvena Zvezdában fejezte be, sorozatban tíz országos bajnoki címmel - s tíz válogatottsággal - a tarsolyában. Az igazi bravúrok azonban edzői karrierjét szegélyezték. Előbb a Zvezdát, majd a Partizant, az OKK Beogradot irányította, de 1965-től Olaszországban dolgozott. Legfényesebb sikereit az Ignis Varese csapatával érte el, a Dino Meneghin nevével fémjelzett gárda 1970 és 1974 között mindent megnyert (olasz bajnokság, kupa, Európa Kupa, klubvilágbajnokság), s két alkalommal a "Grand Slamet" is megcsinálta Nikolic: mind a négy trófeát elhódította ugyanazon évben.

Eközben a válogatottal is tarolt a mágus: 1953-tól 1965-ig, majd 1976-tól 1978-ig dirigálta a plávikat. A nemzeti együttes 1961, 63 és 65-ben Eb-ezüstöt, majd második "uralkodása" alatt 1977-ben Eb-aranyat, 1978-ban, Manilában világbajnoki címet szerzett, s a római (6. hely) és a tokiói (7.) olimpián is ő dirigálta a válogatottat., mielott átadta volna a marsallbotot utódjának, a szintén zseniális Ranko Zeravicának, aki Mexikóvárosban már ezüstéremig jutott Kresimir Cosicékkal.

Nikolic keze alól olyan edzőfenoménok kerültek ki az évek során, mint Borislav Stankovic (huszonöt éven át a FIBA főtitkára), az említett Ranko Zeravica, Mirko Novosel, a néhai Kresimir Cosic, Bogdan Tanjevic, Bozidar Maljkovic vagy éppen Zeljko Obradovic. De ahhoz sem férhet kétség, hogy a jugó iskola hazánkba szakadt képviselői, élükön Rátgéber Lászlóval is ugyanezt a kosárlabda-nyelvet beszélik.