Vágólapra másolva!
Szerdán a szlovákiai Rózsahegyen kezdi meg az Euroliga-szereplést a magyar bajnok GYSEV-Orsi női kosárlabdacsapata.  A GYSEV több világklasszis kosaras hölgyet szerződtetett, Rózsahegyen viszont az is felvetődött, hogy Közép-Európa a közelmúltban egyik legsikeresebb, legeredményesebb női kosárlabda-klubja, anyagiak hiányában visszalépjen az Euroligától. Végül neveztek a rózsahegyiek, méghozzá nem is rossz csapattal, ám a nyáron jelentősen megerősödő GYSEV-Orsi még a Ruzomberok pályáján is esélyesnek számít. Sopron másik elitalakulata a cseh Trutnovval meccsel.

- Az Euroligában nyitásként ahhoz a Rózsahegyhez utazik a csapat, amelynek otthonában tavaly nem termett túl sok babér az együttesnek, hiszen a negyeddöntőben Szlovákiában a Ruzomberok mindkétszer simán nyert. Most mi várható? - kérdeztük Farkas Sándortól, a bajnok vezetőedzőjétől.
- Úgy gondolom, ezzel, a mi játékosállománnyal, a csapattal szemben még az Euroligában is jogos az elvárás: szinte minden ellenféllel szemben nyerni kell, itthon vagy idegenben egyaránt. Nincs ez másként a nyitó találkozóval kapcsolatban sem, győzni megyünk Rózsahegyre, a lányoknak pedig együtt kell tudni élniük a győzelmi kényszerrel.

- Milyen információi vannak a rózsahegyiekről?
- A dolgok jelen állása szerint úgy tűnik, gyengültek, de ez nem jelenti azt, hogy gyengék. A csapat motorja, lelke továbbra is a tapasztalt, már nem éppen fiatal, de kiváló erőállapotnak örvendő Bieliková. A magas embereik nagyon veszélyesek, Vesel a hárompontos vonalon túlról is jól dob, Pavlicková nagyon mozgékony, gyors a magasságához képest, és volt a két csapat között egy "helycsere" is centerposzton: Kovacová Sopronból tér vissza Rózsahegyre, Alessandra viszont onnan érkezett hozzánk, és Bogojevic is a rózsahegyieknél játszott az előző évadban.

- Mit vár a találkozótól?
- Úgy gondolom, a csapat kezd összeállni, de még azért elég messze vagyunk az ehhez a szinthez ideális állapottól, hiszen Boogojevic például alig egy hete érkezett hozzánk. Ezzel együtt, úgy gondolom, az eddig elvégzett munka valamint a játékosok egyéni kvalitásai jóvoltából sikerrel vehetjük a nyitó fordulót az Euroligában.

- Csapata a drámaira sikeredett szolnoki rajtot követően jó pár fölényes, nagy különbségű győzelmet aratott a bajnokságban. Ezek a találkozók mennyire szolgálták, szolgálhatták a csapat felkészülését az Euroligára?
- Morálisan biztos, hogy nem tettek rosszat a fölényes sikerek a csapatnak, de hogy szakmailag mit ért ez az Euroliga előtt az már más kérdés. Éppen ezért hétfőn edzőmeccset játszottunk a SMAFC-os fiúkkal, hiszen azért a nemzetközi porondon más erősségű, nagyobb sebességgel játszó ellenfelekkel találkozunk, mint a Szolnokot leszámítva, akikkel eddig a bajnokságban mérkőztünk. Az egyetemista fiúkkal az előző évad végén, a bajnoki finálé előtt is többször játszottunk, azoknak az edzőmeccseknek a kifejezetten jótékony hatásai meg is mutatkoztak a döntőben. Remélem, ez most is így lesz.

Botár László