Vágólapra másolva!
Kindl Gabriella sajnálatos sérülése miatt úgy döntött Mocsai Lajos, a nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, hogy a pénteken kezdődő, dániai Eb-re Vérten Orsolyát jelöli a 16-os utazó keretbe. A szövetség és a szakvezetés célkitűzése egyértelmű: a válogatottnak az első ötbe kell kerülnie.

Kissé nyúzottan, szemmel láthatóan megviselt állapotban érkezett Mocsai Lajos, a nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya az Európa-bajnokságot megelőző utolsó sajtótájékoztatóra. A hajnali hírek nem tettek jót a csapatnak, kiderült ugyanis, hogy a győriek átlövője, Kindl Gabriella komolya sérülést szenvedett a hétvégi, kijevi Turcsin-kupán, így nem vehet részt a kontinensviadalon. Helyette a szintén győri Vérten Orsolyát hívta be Mocsai Lajos, noha elismerte, több alternatíva is eszébe jutott.

"Rosszul kezdődött a mai nap, mert az orvosi konzílium úgy döntött, a franciák elleni, utolsó kijevi mérkőzésen megsérült Kindl Gabriella nem játszhat a dániai Európa-bajnokságon. A győri játékos rosszul nyúlt a labdába, s bal keze hüvelykujjának utolsó ujjperce eltört, úgy nevezett ízületig hatoló ipszilon sérülést szenvedett. Bevallom, ha én lettem volna a helyébe, s én készülnék egy ilyen világversenyre, nagyobb kockázatot vállalok, ezt vártam a játékostól és az orvosoktól is. De mivel törésről van szó, elfogadom a döntést" - mondta Mocsai kapitány, aki szerint a játékos gyógyítására több alternatíva is felmerült, rögzítőkötéssel, összekapcsozott ujjal játszhatott volna.

"Sokat gondolkodtam, kit hívjak be helyette. Felmerült Ferling Bernadett neve, de ő hasizomrost-szakadás és húzódás miatt nem játszhat, igaz, vele nem is tudtam beszélni, miután a Dunaferr orvosa kategorikus nemet mondott. Gondolkodtam klubtársa, Bulath Anita behívásán, aki nagyon férfias produktumot nyújt, de úgy véltem, mivel nem készült velünk, az utolsó percben veszélyes lenne meghívnom. Így beszéltem Vérten Orsolyával, aki azonnal elindult Pestre. Ő eddig is készült a klubjában, edzésben van, s bár nem töltheti be Kindl posztját, védekezésben, kettes pozícióban hasznára lehet a csapatnak."

Mocsai hozzátette, a csapat kicserélődött az elmúlt évekhez képest, megkezdődött a fiatalítás, s ehhez jönnek hozzá a sajnálatos sérülések. A két kapus közül hétfőn egyik sem edzhetett: Sugár Tímea középfülgyulladással a kórházban járt, Pálinger pedig belázasodott, így egy napra hazautazott Dunaújvárosba. Németh Helga fokozatosan épül fel sérüléséből, s Farkas Ágnes (akit a szövetség, a fotexes Sterbik Árpáddal együtt, az év játékosának választott) sem egészséges. Nagyon fontos kérdés, a két kulcsjátékos bírja-e a sorozatterhelést. Azt már most biztosra, hogy a Herz-FTC átlövője - Kindl kiesése miatt - nem pihenhet, hiszen védekezésben nagy szükség van rá. A felkészülés során "kincset is lelt" a szakvezető: véleménye szerint Görbicz Anita fegyelmezett hozzáállása, szerény viselkedése és jó formája már a mostani kontinensviadalon is hasznára lehet a gárdának.

A magyar Eb-keret/sport/csapat/kezilabda/20021118amagyar.htmlA kézi-Eb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20021111akezieb.htmlA nőikézilabda-Eb csapatai/sport/csapat/kezilabda/20021111anoikezilabdaeb.html

"Az előző Európa-bajnoksághoz képest a keret negyven százaléka kicserélődött. Szerencsére jó a csapat imázsa, pozitív hangulat vesz bennünket körül, úgy érzem, még ha a korábbinál szerényebb képességű is az együttes, nagyon küzdőképes, motivált, és biztos, hogy nem adja meg könnyen magát. Ugyan Magyarország a címvédő, bármennyire is jól hangzik, tudni kell, a csapat nem ugyanaz, mint két éve, Romániában. Olyan korosztályváltás zajlik, amelyen vetélytársaink már átestek, előttünk járnak. Úgy indulunk neki az Eb-nek, hogy nagyon nagy bravúrnak számítana, ha bejutnánk az öt közé" - fogalmazott Mocsai.

Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára elmondta, hogy a szövetség elvárása az első öt hely valamelyikének a megszerzése. Amennyiben a csapat dobogón végez, kvalifikálja magát a jövő évi, horvátországi vébére. Sőt, esetleges győzelmével már olimpiai résztvevőnek mondhatná magát. Az Eb-aranyéremért 15, az ezüstért 12, a bronzért 10, a negyedik helyért 5, az ötödik helyért pedig 3 millió forint prémium jár a válogatottnak.

A december 6-án, pénteken kezdődő Európa-bajnokság magyar mérkőzéseit a Sport1 csatorna élőben sugározza, sőt december 10-12. között napi két mérkőzés (a magyar és a vele egy középdöntő-csoportban lévő pár összecsapása) is képernyőre kerül.

Pincési László