Társoldalunk:

Európai kosárkupák: 4 győzelem és 2 vereség a szerdai mérleg

Elvesztette veretlenségét az Európa-kupában a Kaposvár férficsapata, amely a negyedik fordulóban a német Bayer Leverkusen otthonában kapott ki.

Férfi Európa-kupa, Északi-főcsoport, B csoport:
TSV Bayer Giants Leverkusen (német) - Kaposvári Klíma-Vill KK 85-80 (23-18, 24-19, 18-33, 20-10)
Leverkusen, Wilhelm Dopatka sportcsarnok, 1000 néző.
vezette: Lefwerth (svéd), Teluch (cseh).
Leverkusen: Geib (-), GREENE (16), Wucherer (13), Best (13), SCHULTZE (14/3). Csere: Weber (5/3), Fox (6), KOVACEV (18/12). Vezetőedző: Heimo Förster. 
Kaposvár: SIMON (13/6), DZUNICS (29/9), Szőke (7/3), De Gray (8), IVKOVIC (16). Csere: Jackson (5/3), Varga R. (-), Filipovic (2). Vezetőedző: Goran Miljkovic.
Az eredmény alakulása: 3. perc: (6-5), 6. perc: (13-11), 12. perc: (29-23), 16. perc: (33-27), 22. perc: (50-51), 27. perc: (55-62), 34. perc: (74-72), 38. perc: (78-76).
Kipontozódott: Dzunics (a 37. percben).

A B csoport éllovasaként érkezett Leverkusenbe a Kaposvár, amely eddig valamennyi összecsapását megnyerte az Európa-kupa Északi B csoportjában. A jelenlegi vendéglátó -  tizennégyszeres bajnok, tízszeres kupagyőztes - németeket Kaposvárott ráadásul igen nagy különbséggel, 115-86 arányban múlták felül Simonék. Akkor szinte minden sikerült a somogyiaknak, míg a legnagyobb sztárjukat, az amerikai John Bestet nélkülöző leverkuseniek jobbára csak statiszta szerepre kényszerültek. Az előzmények ellenére a magyar csapat tagjai persze nem gondolták, hogy sima meccs vár rájuk.

A játékosok gyorsan elfoglalták szállásukat és nyugovóra tértek. A szerda délelőtti átmozgató tréninget már az esti összecsapás helyszínén, a közel ötezer nézőt befogadó sportcsarnokban vezényelte Goran Miljkovic edző. "Csak szigorú, agresszív védekezéssel állíthatjuk meg a németeket. Tessék kizárni őket a palánk alól, hogy ne jussanak lepattanó labdához" - mondta játékosainak a jugoszláv szakember. A továbbjutás szempontjából is döntő fontosságú mérkőzés előtt a gyógyszergyáriak nem titkolt célja célja elsősorban a győzelem és ezzel együtt persze a visszavágás volt. A Kaposváron elszenvedett 29 pontos vereség ledolgozása a majdani csoportelsőség miatt lehetett kijelölt feladat. A karácsonyi bevásárlás lázában égő, csokifigurák és a fűszeres forraltbor közt ingázó leverkuseniek közül közel ezren gondolták úgy, hogy csak megnézik maguknak azokat, akik magyar földön így elbántak az övéikkel.

A négy győzelemmel és öt vereséggel a német bajnokság nyolcadik helyén tanyázó németek egészpályás letámadással kezdtek. A várt zavar azonban elmaradt, hiszen a kaposváriak jól lassították a játékot és a lehető legtöbb időt a leverkuseni térfélen töltötték. A két kísérletét elhibázó Schultze harmadszorra betalált a hármason túlról, így öt perc elteltével a Bayer vezetett 13-9-re. Hiába adott el két labdát is a vendégcsapat, De Gray szép zsákolásával már egyenlő volt az állás. A csata keménységéről árulkodott az a 15 centis vérző karmolásnyom, mely Ivkovic vállán éktelenkedett. A német szakaszgyőzelmet a csereként érkező Kovacev triplája jelentette.

A második játékrészt is letámadással kezdte a leverkuseni egylet, amely egyre több zavart okozott a vendégek köreiben. A somogyiak csak nehezen tudtak helyzetet kialakítani az ellenfél gyűrűjénél és a kényszerűen elvállalt dobások csak ritkán voltak eredményesek. Két gyors  Kovacev-villanás már tíz egység fölé repítette a hazaiakat, Miljkovic edző persze azonnal időt kért. A pihenőig Simon és Szőke faragott a hátrányon, ez a kölni sportfőiskolán tanuló maroknyi magyar szurkolótábornak is tetszett. A hangjuk pedig a szünet után jött meg csak igazán, amikor Dzunics és Simon tripláival a Kaposvár jutott vezetéshez. Elkapta a fonalat a kaposvári alakulat és a korábban hiányolt pontos dobásokkal 70-65-ös előnnyel kezdhette a zárónegyedet.

Újra csak Kovacev  húzta ki a kátyúból a hazai szekeret. Ivkovic még egyenlített az utolsó percben, ám az addig betliző Best és Weber győzelmet érő kosarakat szerzett csapatának.

Heimo Förster (Leverkusen): "Nagyon nehéz mérkőzést nyertünk meg, örülök, hogy visszavágtunk a kaposvári vereségért."

Goran Miljkovic (Kaposvár): "A csapat tartására jellemző, hogy akkor sem adtuk fel, amikor tíz pont felett vezetett az ellenfél. A végjátékban néhány figyelmetlenség eldöntette a csatát."

Egy hét múlva a norvég Asker látogat a kaposváriakhoz.

Balatoni Hajnalka

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK