Társoldalunk:

ETO, Dunaferr: sima kézis sikerek

EHF-kupa, harmadik forduló, első mérkőzés:
Debreceni VSC - GAS Anagenniszi Artasz (görög) 24-31 (8-14)
Debrecen, 2500 néző
vezette: Krstic, Ljubic (szlovének)
gól: Galai 10/2, Rácz 3, Szűcs 3, Kereki 3, Madai 2, Orbán 1, Nyilas 1, Buglyó 1, illetve Lebegyeva 8, Vracseva 6, Győrffy 5/1, Fatiadu 5, Skara 3/1, Vemi 2, Kuplevics 2
hetes: 2/2, illetve 4/2
kiállítás: 8, illetve 8 perc

A debreceni szurkolók mindet elkövettek, hogy a régi idők hangulatát idézzék a görög Artasz elleni EHF-kupa mérkőzésen. Meg is telt a Hódos Imre Sportcsarnok, amelynek közönsége hálás tapssal búcsúzott az utóbbi évtized egyik legjobb debreceni játékosától, Jeddi Máriától, aki ezzel hivatalosan is visszavonult. A Loki a téli szünetben a szlovák Michalovce vendégeként két edzőmeccset is játszott, egyszer kikapott (28-30), egyszer pedig döntetlent értel (31-31).

A vendégekről csupán tavalyi információk érkeztek, annyit lehetett tudni a csapatról, hogy a közelgő athéni olimpia miatt rengeteg pénzt öltek klubba, s egyben a görög kézilabdasportba is. A nyolc éve zsinórban bajnok együttes a BL-ben még túljutott a török Ankarán (23-21, 33-25), ám a spanyol MAR Valencia kettős győzelemmel (37-21, 30-29) búcsúztatta az együttest.

Rettentő idegesen kezdett a Debrecen, a vendégek a román, orosz és bolgár légiósokkal megerősödve sokkal határozottabban léptek fel, s a harmadik percre már 3-0-ra elhúztak. A balszerencse egy perccel később még tovább folytatódott, amikor Nyilas Tünde támaszkodó, jobb bokája kifordult, s a sírással küszködő rutinost beállóst úgy kellett letámogatni a pályáról. A bolgár Vracseva negyedóra alatt háromszor is betalált, Szajdova remekül védett, s a rutintalan, fiatal hazai csapat nem tudta tartani a lépést. Komáromi Ákos 7-4-es hátránynál időt kért., s próbálta rendezni a sorokat, kevés sikerrel. Azt viszont elérte, hogy az addig igen passzív Galai vállalkozó kedve nagyobb lett, a félidőben négy gólig jutott.

A játékrész második felére visszatért Nyilas is, de a különbség csak nem akart csökkenni. Szász ugyan emberhátrányban hetes védett, de támadásban átok ült a hazaiakon. Persze, Szajdova védései nagy "féket" tettek Galaiékra, akik néha úgy megijedtek az orosz hálóőrtől, hogy "inkább" léc fölé ejtették, s kapu mellé dobták a labdát. Az utolsó nyolc percet 4-2-re nyerték a görögök, s ezzel 14-8-as előnnyel várhatták a folytatást.

A második játékrész Győrffy heteésvel kezdődött, sőt Kuplevics kiállítása ellenére a beállós Fatiadu újra eredményes tudott lenni (10-16). A pillanatok alatt három gólt szerző Kereki Edina találataival ugyan feljött négy gólra a Loki (13-17), de komoly veszélyt egy percig sem jelentett az Artaszra. A villámgyors jobbszélső Lebegyeva kénye-kedve szerint dobhatta a ólokat (el is jutott nyolcig), de Fatiadu és Vracseva sem maradt el sokkal mögötte; a Lokiban Galai tartotta a lelket.

Az utolsó tíz percben már nem az egyenlítés, hanem a minél kisebb különbségű vereség lehetett csak a kérdés a hazai gárda számára, ehhez a csereként harmadik kapusként pályára lépő Kolsovszki Noémi néhány bravúrral járult hozzá. A találkozót az Artasz végül 31-24-re nyerte, s gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését. A DVSC tizenhét év alatt mindössze négyszer szenvedett vereséget otthonában, a német Lützellinden, az osztrák Hypo, az ukrán Szpartak Kijev és a spanyol Ferrobus Mislata ellen: az ötödiket görög ellenfél mérte a Lokira.

Az Artasz eddigi kilenc, magyarok elleni találkozója során másodszor tudott nyerni (tavaly a Győrt verték otthon), s játékukat látva elképzelhető: amennyiben sikerül egy-két klasszist honosítani is, évekre megvethetik lábukat - válogatott szinten is - az európai élmezőnyben.

Pincési László

KAPCSOLÓDÓ CIKK