Vágólapra másolva!
Kétségtelen, az elmúlt évtized legextravagánsabb kézilabdázója a német Stefan Kretzschmar, aki tavaly Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett a válogatottal, míg klubjával, az SC Magdeburggal megnyerte a Bajnokok Ligáját. A szélső most a portugáliai vébére készül, s úgy nyilatkozott, az olimpia után visszavonul.
Forrás: EPA
A sellő és az extravagáns Fotó: EPA

A hét végi, dortmundi tornát megnyerte a német kézilabda-válogatott, amely a Martin Schleyer Hallében rendezett fináléban 26-25-re verte Magyarországot. Az Európa-bajnoki ezüstérmes együttes ugyanúgy a január 20-i vébére készül, mint Skaliczki László tanítványai, a csapatban pedig ott található a Magdeburg klasszis szélsője, Stefan Kretzschmar. A játékos a Welt című német lapnak adott interjút, amelyben visszavonulási és családalapítási szándékáról nyilatkozott.

- Nagyon szomorúan vettem tudomásul, hogy a 2005-ös világbajnokság rendezési jogát nem Németország, hanem Tunézia kapta. Most már a 2004-es év jelentheti a véget...

- ...amikor ön és barátnője, az úszó Franziska van Almsick az athéni olimpia után visszavonul?
- Talán igen.

- Ezek szerint a portugáliai lesz az utolsó világbajnoksága. Tavaly az Eb-döntőben kapott ki az együttes. Hiányzott a szerencse?
- Egész évben jók voltunk, de talán akkor nem állt mellénk a szerencse. De maga a torna, a menetelés már nagy tett volt számunkra.

Kretzschmart meg kell bámulni/sport/csapat/kezilabda/20020426kretzschmart.htmlA szerelem támasztotta fel Van Almsickot/sport/egyeni/20020731asex.html

- A két évvel ezelőtti világbajnokság azért is érdekes lehet a számára, mert előtte ismerkedett meg Franziskával, azaz relatíve friss volt a kapcsolatuk. Ráadásul mindenki az új kedveséről kérdezte.
- Most is az a kulcskérdés, vajon elkísér-e Portugáliába. De ez nem fontos, szerencsére mostanában azért a válogatott áll az érdeklődés középpontjában.

- Sportágának egyik jellegzetes alakjaként tartják számon. Mit gondol, így lesz ez azt követően is, ha visszavonul?
- Nem tudom, de lassan felkészülhetnek erre az újságírók és a szurkolók. De mindig lesz játékos, aki központi helyet foglal el, mint például Kehrmann, aki már most világklasszis, vagy Stephan, akire még öt-hat évig lehet építeni.

- És Önre számíthatnak még a sportágon belül?
- Persze, a kézilabda az életem.

- Nem Franziska?
- Az életemben Franzi a numero egy. A kézilabdáról másik szinten gondolkodom.