Vágólapra másolva!
Nagyon sima, 29-24-es vereséget szenvedett a magyar férfikézilabda-válogatott a portugáliai világbajnokság második játéknapján, s továbbra is pont nélkül áll csoportjában. A szerdai szünnap után csütörtökön a szintén nyeretlen Szaúd-Arábia lesz az ellenfél.

Férfikézilabda-világbajnokság, C csoport, második mérkőzés
Franciaország - Magyarország 29-24 (18-10)
Funchal, 1000 néző
vezette: Vakula, Ludovik (ukrán)
gól: Cazal 6, Narcisse 6, Girault 5/1, Gilles 3, Anquetil 3, Burdet 2, Fernandez 1, Richardson 1, Houlet 1, Abati 1, illetve Perez 8, Iváncsik 3/1, Laluska 4, Bendó 2, Buday 2, Nagy L. 2, Pásztor 1, Lendvay 1, Kertész 1.
hétméteres: 1/1, illetve 2/1.
kiállítás: 12, illetve 8 perc.

A játéknap további ered-ményei, csoportállások/sport/csapat/kezilabda/20030121argentina.html

Nem sokat segítettek a csoportbeli ellenfelek a magyar férfikézilabda-válogatottnak az portugáliai világbajnokság elő két napján. Az előzetes számítások alapján Skaliczki László csapatát a C csoport harmadik helyére lehetett taksálni, belekalkulálva a két erős (francia, orosz) és a két gyenge (szaúdi, argentin) válogatottat, illetve a velünk azonos kategóriát képviselő horvátokat. Nos, erre Argentína úgy gondolta, ezúttal nem tanulmányi kirándulásra érkezik, s mivel két nap után három ponttal állt, gyakorlatilag felborította a csoportot.

Forrás: EPA
Doros Ákos alaposan megszenvedett a franciák legjobbja, Cazal ellen Fotó: EPA

A magyar válogatott szakvezetése eleve úgy kalkulált, hogy az oroszok és a franciák közül valamelyik gárda ellen bravúrra lenne szükség a negyeddöntőbe kerüléshez, s mivel Tucskinék ellen "csak" a lehetőség adatott meg, a pontszerzés nem, a gallok elleni találkozó még fokozottabb jelentőséggel bírt.

A találkozó előtt Skaliczki László szövetségi kapitány úgy vélte, nem esélytelen a csapat, főleg, ha az oroszok elleni pozitív dolgokra építenek. A legfontosabb feladatként a villámléptű ellenfél gyors lerohanásainak megakadályozását tartotta. Idegesen kezdte a mérkőzést a válogatott, annak ellenére, hogy Girault és Gilles találataira Perez egy, Bendó pedig két góllal válaszolt. Ekkor, a hetedik percben vezetett először és utoljára az együttes (3-2), amely gyakorlatilag ugyanabban a felállásban kezdett, mint egy nappal korábban - egyedüli változást Szatmári jelentette, aki felváltotta a kezdőben Fazekast.

Ami nagy különbséget jelentett a válogatottak között, az a védekezés megszervezése és minősége volt. Hét perc után gyakorlatilag nem jelentett veszélyt a gárda Martini kapujára, a franciák a San Antonio irányítója, Richardson vezetésével a nyitott védekezést a tökélyre fejlesztette. Perezt Gilles tizenkét-tizenöt méterre kitolta, Nagy László a jobbátlövő helyén annyira szenvedett, hogy negyedóra után be kellett helyére küldeni a fiatal Laluskát. A kiszorított pozícióból persze nem is lehetett jól lőni, Perez háromszor a kaput sem találta el, amikor pedig eljutott a labda a "ketrecig", ott Martini korlátlan úr volt.

A 12. percre 6-3-ra húzott el Franciaország, Cazal sorozatban gyártotta a gólokat, Skaliczki mester pedig mindent elkövetett, hiába. Buday helyett Lendvay sem hozott sok színt a játékba, az időkérés sem segített, s az impotens támadójáték emberelőnyben sem fordult a visszájára. A címvédő 10-1-es szériát produkálva húsz perc alatt eldöntötte a találkozót (4-12), ez a különbség megmaradt a félidő végéig is (10-18).

A második játékrész is rosszul kezdődött, Gál (aki mindkét mérkőzésen megcselekedte azt a bravúrt, hogy ziccerben, az ellenfél kapuja felé futtában, elvesztette a labdát) sípszó után eldobta a labdát, emberhátrányba sodorva ezzel a válogatottat. A mélyütést a 37. percben Richardson találata jelentette: az 1995-ben a világ legjobbjának választott játékos megszerezte a labdát, s saját térfelének közepéről a partvonalnál frissítőt magához vevő Fazekas árván maradt kapujába lőtt (11-21).

Kézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=24100Menetrend/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.htmlVb-keret/sport/csapat/kezilabda/20030115aferfikezilabdavalogatott.htmlAmit tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

Nagy végre a 38. percben kiszabadult Fernandez szorításából, s megszerezte első gólját, ám Narcisse a 43. percre ismét visszatette a tíz különbséget (14-24). A válogatott lélekben már feladta, s ilyen állapotban szemernyi esélye sem volt - még a felzárkózáshoz sem. Öt perc alatt Kertész, Perez és Laluska kétszer is betalált (18-24), majd Buday és Iváncsik is továbbkozmetikázta a pillanatnyi állást (22-26), ám a végét ismét a franciák bírták jobban, s megérdemelten 29-24-re nyerték a találkozót.

A magyarok közül egyedül Perez, és Fazekas érdemel dicséretet, a többiek jóval tudásuk alatt teljesítettek. Márpedig egy világversenyen ez megengedhetetlen. A szerdai szünnapot követően csütörtökön 19 órakor a szintén nyeretlen és pont nélkül álló Szaúd-Arábia lesz az ellenfél.

Pincési László