Társoldalunk:

Tizenegy góllal nyertek a magyarok a kézivébén

Az olimpiai bajnok oroszok és a vb-címvédő franciák ellen elszenvedett vereségeket követően megszerezte első győzelmét a magyar férfikézilabda-válogatott a portugáliai világbajnokságon. Skaliczki László szövetségi kapitány csapata Szaúd-Arábia ellen nyert 36-25-re.

Forrás: EPA
Doros Ákos harca a labdáért
Fotó: Epa
C csoport, Madeira, harmadik forduló:
Magyarország - Szaúd-Arábia 36-25 (22-12)
gól: Pásztor 8, Nagy 5, Perez, Bendó 4-4, Lendvay, Iváncsik, Rosta 3-3, Gál, Buday 2-2, Laluska, Katzirz 1-1, illetve al-Harbi, Hilal 6-6, al-Halal 5, Sahor 4, al-Ahvan, al-Szeraihi, al-Dosszari, al-Anbavi 1-1.
hétméteres: 1/1, illetve 7/4.
kiállítás: 14, illetve 12 perc.
piros lap: Doros (41.)

Az oroszok és a franciák elleni két vereséget követően a szünnapon a magyar férfikézilabda-válogatott, frissítésképpen egy kis kulturális programot is belecsempészett mindennapjaiba, s szerdán ellátogatott Madeira szigetének gyönyörű botanikus kertjébe. Hogy ez, vagy a komoly felkészülés eredményezte a szaúdiak elleni felszabadult játékot, nem tudni, valószínűleg mindkettő közrejátszott abban, hogy a fáradt arab együttes ellen csapatunk megszerezze első - kötelező - győzelmét.

A találkozót megelőzően már lejátszottak egy összecsapást a csoportban, amelyen Horvátország meglepetésre legyőzte Oroszországot. Ezek után alaphelyzetben már csak egy lehetőség állt a magyar válogatott előtt: a továbbjutáshoz mindhárom, soron következő mérkőzését nyernie kellett ahhoz, hogy biztosan jusson a legjobb tizenhat közé.

Szaúd-Arábia ellen minden úgy ment, ahogy előre egy földi halandó elképzelte volna. A magyarok tetszetős akciókat vezettek, a franciák ellen gyengébben játszó Nagy László, a vb során eddig az átlagtól is elmaradó Lendvay, valamint Pásztor is hozta magát, s hét perc ötven másodperc elteltével már 8-0-ra vezetett az együttes. A kapuban Fazekas remekül védett, a védelem megszokott hatos fala a fürge, de technikailag képzetlenebb arabok ellen még hatásosnak bizonyult, főleg, mert a Gál, Doros, Rosta belső hármas csak az első tíz percben blokkolt öt lövést. Sahor nyolc és fél perc után szerezte az ellenfél első gólját, amelyet villámgyorsan még három követett. 9-4-nél aztán megrázta magát a magyar válogatott is, s öt perc alatt egy 6-1-es szériával máris tízgólos különbséget varázsolt (15-5). A félidő utolsó öt percét ugyan 4-2-re a szaúdiak nyerték, de a 22-12-es előny magabiztosnak tűnt.

Főleg a statisztika tükrében, amely szerint nem elég, hogy Fazekas tizenegy lövés védett, míg kollégája csupán hármat, de a lövésbiztonság is elképesztő különbséget mutatott: amíg a magyarok lövéseinek 79 százaléka gól lett, addig az ellenfélnél mindösszesen 36 százalékos volt a hatékonyság.

A második játékrészben sem változott a helyzet, a csapatban Skaliczki László szövetségi kapitány már a fiataloknak is lehetőséget biztosított, ezzel Laluska, Katzirz és Iváncsik is élt. A 41. percben ugyan Doros feleslegesen vágta torkon al-Anbavit, s kapott azonnal piros lapot, a 26-16-os eredmény mutatta: a félidei tíz gól még mindig a tarsolyban volt. Az 59. percben egy szerencsétlen ütközést követően al-Dosszarit mentőnek kellett kórházba szállítania, majd Nagy László és al-Harbi gólváltásával kialakult a 36-25-ös végeredmény.

Skaliczki László kapitány: "Amire a fiúk fogadalmat tettek, maximálisan betartották, úgy érzem, ez a mentalitás követendő. Nehéz lélektani teherrel, megfelelő felfogásban, helyenként szellemesen kézilabdáztunk. A csoportunk és az águnk gyilkosan nehéz, most csak az argentinokra szabad koncentrálnunk, s mindenképpen nyernünk kell, ha tovább akarunk jutni a csoportból."

A válogatott a pénteki szünnap után szombaton délután 16 órakor Argentína ellen lép pályára.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK