Társoldalunk:

Nyolc közé jutott a férfikézi-válogatott

Kívánni sem lehet izgalmasabb mérkőzést, mint amilyen révén a magyar férfikézilabda-válogatott 28-25-re nyert Szlovénia ellen, s a franciáknak (is) köszönhetően középdöntő-csoportjában a második helyen végezve bejutott a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé, ahol szombaton Jugoszlávia lesz az ellenfél.

A matematika csütörtök este kilenc órára valósággá vált, hiszen a címvédő francia válogatott megtette azt a szívességet, hogy 30-24-re legyőzte az Európa-bajnok svédeket a IV. csoport rangadóján. A találkozón ugyan a svédek szereztek vezetést, de ekkor vezettek először és utoljára. Cazal és Fernandez révén a hetedik percre 4-2-t, a 16. percben 9-3-at mutatott az eredményjelző, s amikor a második félidő elején 19-12-re vezetett a világbajnok, már tudni lehetett: a nyolc közé jutás lehetősége a magyar együttes kezében van.

Férfikézilabda-világbajnokság, középdöntő, IV. csoport:
Magyarország - Szlovénia 28-25 (13-10)
Espinho, 700 néző
vezette: Boye, Jensen (dánok)
gól: Nagy L. 8, Perez 5/1, Pásztor 5, Kertész 3, Bendó 3, Buday 3, Gál 1, illetve Kastelic 6/4, Kozlina 6, Simonovic 4, Zvizej 2, Zorman 2, Pungartnik 2, Tomsic 1, Szokolov 1, Vugrinec 1.
hétméteres: 4/1, illetve 4/4.
kiállítás: 14, illetve 10 perc.

Franciaország - Svédország 30-24 (15-11)

Nem tudni, sportdiplomáciai szinten milyen erősségű a magyar kézilabda, mindenesetre két nap alatt érdekes dolgok történtek meg a magyar válogatottal. Azt még csak-csak megemésztette az emberfia, hogy svédek ellen dán bírókettős fújt (nem túl jól), de hogy egy nappal később ismét a Boye, Jensen kettős fusson ki a pályára, az már túlzás.

Forrás: EPA
Perez ma öt gólt lőtt
Fotó: Epa
Persze a játékvezetőkre lehetett a legkevesebbet panaszkodni az első félidőben, hiszen ha csak a statisztikát nézzük, kiderül, a magyar válogatott három hetest kapott, a szlovének csak kettőt, tőlünk három, az ellenféltől négy embert állított ki a dán páros. Nagyon idegesen kezdődött a találkozó, s hiába védekeztük ki a szlovénok első támadását, Pásztor előbb a lécet, a második akcióból Nagy a bal kapufát forgácsolta pusztító erejű bombájával. A szlovénok egy nagyon mozgékony és szellős hatosfalas védekezést választottak, amelynek lényege, hogy a két lövőnk amint a kilences közelébe ért, a középső ember máris kilépett rá. Ennek eredményeképpen (no meg a néha brutális ütések miatt) sem Perez, sem Nagy nem tudta igazán megismételni a korábbi átlövéseit.

A kubai-magyar klasszis meg is sérült a mérkőzés elején, s amíg ápolták, Katzirz lépett helyén pályára, míg a Barcelona bombázója öt félidei találatából hármat gyors indulás után szerzett. A Mobitel Prule klubjára épülő szlovén válogatott a hetedik percre Kastelic találatával 5-3-ra húzott el, innen a magyarok előbb egyenlítettek (6-6), majd Pásztor és Gál gyors góljával először szereztek kétgólos vezetést (8-6). Bosszankodni csak azért kellett, mert a már említett három büntetőből sem Buday, sem Bendó, sem Pásztor nem tudott túljárni a szenzációsan védő Torlo eszén. A félidő végére aztán csak összejött a mágikus háromgólos különbség (13-10).

A második félidőt furcsa taktikai húzással kezdte az együttes: az irányító posztra Pásztort jelölte a kapitány, ám Buday leváltása megint rossz húzásnak bizonyult (csakúgy, mint egy nappal korábban Lendvay beállításakor), s Kozlina, valamint Zvizej révén egy gólra feljött az ellenfél (13-12). Szörnyű volt látni, hogy a gyengécske szlovén gárda ellen sem tudott a csapat "meglépni", szenvedett, s a két játékvezető kiállításai csak tovább borzolták a kedélyeket. A szenvedés ellenére a 45. percben ismét visszaállt a háromgólos különbség (20-17), sőt Nagy bombájával az 50. percben 22-18-ra módosult az állás.

Rutinos csapat innen már nem vesztheti el a találkozó fonalát, ám az utolsó öt percre négy gól fórral érkező együttes (25-21) megpróbálkozott a lehetetlennel. Hatvan másodperccel a találkozó vége előtt Buday góljával 28-24-re alakult az állás, tíz minutum sem telt el, amikor Kozlina szépített, majd Perez rossz lövését követően az utolsó pillanatokat az ellenfél támadhatta végig, de Szathmári káprázatos bravúrral tette fel a koronát teljesítményére.

A 28-25-ös siker azt jelenti, hogy Magyarország a legminimálisabb különbséggel jutott tovább, s az 5-8. helyért folytathatja a küzdelmet Jugoszlávia ellen.

Skaliczki László szövetségi kapitány a mérkőzés után így értékelt: "Végig úgy éreztem, itt nem lehet baj, bár a szlovén játékos a végén nagy bombájával izgalmassá tette a mérkőzést. Igazi krimivel ért fel a találkozó, gratulálok a fiúknak."

A csoport végeredménye:
1. Franciaország 6 pont
2. Magyarország 2
3. Szlovénia 2
4. Svédország 2.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK