Vágólapra másolva!
Szombaton, magyar idő szerint 10.30-kor lép legközelebb pályára a magyar férfikézilabda-válogatott, amely Lisszabonban Jugoszlávia ellen próbálkozik a győzelemmel, ami már biztos olimpiai kvalifikációt jelentene. A plávik egyedül a spanyoloktól kaptak ki, s legjobbjuk a Fotex-Veszprém világklasszis kapusa, a vébé legjobb hálóőre, Sterbik Árpád.
Forrás: MTI
Sterbik ezt a lövést is kivédte
Fotó: MTI

Még belegondolni is rossz, mi lett volna akkor, ha Szaúd-Arábia férfikézilabda-együttese nem győzi le a mérkőzést már zsebben tudó Argentínát. A csoportmérkőzések utolsó fordulójában a közel-keleti ország olyan segítséget nyújtott Magyarországnak, amelynél nagyobbra nem is gondolhatott volna Skaliczki László szövetségi kapitány.

Kisebbre persze igen, hiszen egy hete számunkra indifferens volt, hogy Szlovénia megverte Svédországot a D csoportban, ám éppen ez segítette azt elő, hogy Magyarország annak ellenére bejutott a legjobb nyolc közé, hogy az Európa-bajnok skandinávoktól kikapott. Sőt, Svédország mellett az Eb-harmadik dánok is kiszálltak, pedig őket a vébé titkos favoritjának tartotta a szakma.

A megvalósult matematikaóra után a szövetségi kapitány megnyugodva nyilatkozott a Sport1 televíziónak: "Bevallom, nagyon érdekelt ez a szituáció, hogy ilyen helyzetben hogyan áll össze a csapat. Szerencsére a fiúk partnerek voltak, sugárzott róluk, hogy nem lehet baj. Ezen a mérkőzésen az összes idegfeszültség, a játék minden izgalma és szépsége kijött. Olyan összefogás és szakmai alázat volt a csapatban, amelyhez csak gratulálni lehet. Nem kézilabdáztunk magas színvonalon, de borzasztóan odatettük magunkat" - mondta a kapitány.

Továbbjutottunk!!!http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=51529A helyosztók programja/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.html?pIdx=2Vb-keret/sport/csapat/kezilabda/20030115aferfikezilabdavalogatott.htmlAmit a vébéről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

"Nem volt sima meccs, főleg, hogy a végjátékot az utóbbi időben mindig elbuktuk, s féltem, nehogy ez történjen most is. Szerencsére erővel jobban bírtuk, s egységesebbek voltunk ellenfelünknél" - értékelt a mérkőzés hőse, Szathmári János, aki az utolsó másodpercekben félelmetes bravúrral nyúlt vissza egy átlövésért, megmentve ezzel a csapatot az újabb katasztrófától.

Szakértő olvasók

Közel nyolcezren adták le szavazatukat azon kérdésünkre, vajon hogyan szerepelnek majd négy esztendő után ismét vb-résztvevő kéziseink. A legtöbben az 5-8. helyre voksoltak (43,8 százalék), s reményeiket teljesítette is a Skaliczki-csapat. A 9-16. helyet a szavazók 23,5 százaléka tippelte, 19,8 százalék bravúréremben bízott, 12,9 százalék pedig úgy vélte, csalódást kelt majd az együttes.



Az utóbbi években kissé hullámzó volt a jugoszláv csapat teljesítménye, hiszen 1999-ben és 2001-ben is harmadik lett a vb-n, legutóbb a Porto jelenlegi mesterének, Branislav Pokrajacnak az irányításával. Aztán az Eb-n már Zoran Zivkovic ült a kispadon, ám mivel az együttes a csoportban kikapott a franciáktól és a németektől is, majd nem boldogult Izlanddal, Spanyolországgal és Szlovéniával sem, nem jutott tovább.

A mostani világbajnokságon aztán kijött a lépés, a két kapus, Sterbik és Peric közel ötven százalékkal véd, ami világklasszis teljesítmény. A magyarok összmérlege sem túl biztató: beleértve még a régi, a "nagy" Jugoszlávia elleni összecsapásokat is, az eddigi 78 találkozó közül mindössze huszonkettőt tudott megnyerni Magyarország, s kilenc döntetlen mellett a plávik negyvenhétszer diadalmaskodtak. A világbajnokságokon mindössze egyszer nyertek a magyarok a déli szomszéd ellen, még 1958-ban, Berlinben, 24-16-ra. A legemlékezetesebb mérkőzést pedig 1986-ben, Zürichben vívták, akkor a világbajnoki döntőben legnagyobb bánatunkra 24-22-ra kaptak ki Kovács Péterék.

Sterbik össze van kötve a védőkkel (2002.03.26.)/sport/csapat/kezilabda/20020326sterbik.htmlSterbik sokkolta a világ-bajnokot (2001.11.20.)/sport/csapat/kezilabda/20011120sterbik.html

Legutóbb tavaly áprilisban, Szegeden találkozott egymással a két csapat: április 25-én a magyarok 33-24-re nyertek, majd egy nappal később 23-21-re a vendégek diadalmaskodtak. (Meg kell említeni, hogy mindkét találkozón tartalékosan álltak fel az együttesek, nálunk Fazekas, Nagy László, Pásztor és Iváncsik, a jugoszlávoknál Perunicic, Skrbic, Sterbik és Peric nem szerepelt).

Ami a felső ágat illeti: a szakma úgy véli, a francia-német elődöntő finálénak is beillene, míg a számunkra is ismerős horvátok, a "surranópályán" érkező spanyolokkal meccselnek majd szombat délután.

Pincési László