Vágólapra másolva!
A horvát válogatott nyerte a portugáliai férfikézilabda-világbajnokságot, miután a lisszaboni döntőben három góllal, 34-31-re legyőzte Németországot. A bronzérmes a címvédő francia együttes lett.

férfikézilabda-világbajnokság, döntő:
Horvátország-Németország 34-31 (20-18)
Lisszabon, 12 ezer néző
vezette: Boye, Jensen (dánok)
gól: Dzomba 8/1, Balic 4, Lackovic 4, Metlicic 4, Sulic 4, Goluza 3/2, Jovic 3, Kaleb 2, Dominikovic 1, Valcic 1, illetve Baur 8/5, Kehrmann 7/2, Hens 4, Rose 3, Schwarzer 3, Grimm 2, Zeitz 2, Dragunski 1, Immel 1

Forrás: EPA
Ivano Balic és Slavko Goluza Horvátország első vb-aranyát ünnepli Fotó: EPA

Nem sikerült a teljes bravúr Németország férfikézilabda-válogatottjának, amely a tavalyi, svédországi Európa-bajnoki ezüstérem után ismét a második helyen végzett, ezúttal a portugáliai világbajnokságon. Pedig a német sajtó és a szurkolók reménykedtek, hogy 1938 és 1978 után ismét világbajnoki címet szerzhet a gárda, ám kiderült, két legjobbjuk, Stefan Kretzschmar és Volker Zerbe nélkül jócskán lecsökkentek az esélyeik. A német férfikézilabda-sport persze nem lehet elégedetlen, hiszen az ezüstérem az NDK 1986-os vb-bronza óta a legjobb eredmény.

A találkozót a németek kezdték jobban, a 8. percben már 5-3-ra is vezettek Kehrmannék, ám a három veszprémi légióssal (Dzomba, Goluza, Jovic) felálló horvátok gyoran fordítottak. A 20. percben Baur bünetetőből még egyenlített (12-12), ám a félidő hajrája a horvátoké lett, s ők mehettek kétgólos előnnyel pihenni (20-18).

Továbbjutottunk!!!http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=51529A helyosztók programja/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.html?pIdx=2Vb-keret/sport/csapat/kezilabda/20030115aferfikezilabdavalogatott.htmlAmit a kézilabda-vébéről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

A második játékrészben Kehrmann találatával 23-23-nál ismét egyenlítettek a németek, sőt, Baur gólja vezetéshez is juttatta a germánokat. Ekkor villant Mirza Dzomba, aki a mérkőzés során nyolcszor is bevette a világbajnokság legjobb kapusának választott Fritz hálóját, s a 48. percben, 29-25-nél úgy tűnt, megvan a mérkőzés. A németek azonban nem adták fel, s sorrendben Rose, Kehrmann, Grimm, Schwarzer, majd Baur góljaival az 52. percre egynlítettek (29-29).

A világbajnokság All Star-csapata

Henning Fritz (német, kapus), Christian Schwarzer (német, beállós), Eduard Kokcsarov (orosz, balszélső), Mirza Dzomba (horvát, jobbszélső), Carlos Perez (magyar, balátlövő), Patrick Cazal (francia, jobbátlövő), Enrique Masip (spanyol, irányító)



"A fiúk egézsen szenzációsan küzdöttek, nem érheti szemrehányás őket. Mindent megpróbáltunk, de ma ez csak erre volt elegendő" - nyilatkozta Heiner Brand, a német válogatott szövetségi kapitánya.

"Nagyszerű sikert értek el a fiúk, a csapat és az edzők remekül dolgoztak együtt" - értékelt Gerhard Schröder, német kancellár, aki a helyszínen izgulta végig a mérkőzést.

Pincési László