Vágólapra másolva!

Bojkottfelhívás a krikett-vb rajtja előtt

A brit, az ausztrál és az új-zélandi kormány egyetért abban, hogy bojkottálni kell a vasárnap kezdődő, Dél-afrikai Köztársaság központú krikett-világbajnokság zimbabwei, illetve kenyai mérkőzéseit, azonban más-más okokra hivatkoznak.

Tony Blair brit miniszterelnök arra szólította fel az angol és a walesi válogatott tagjait, hogy ne lépjenek pályára Zimbabwében, ahol a politikai vezetés semmibe veszi az emberi jogokat. Az ügy előzménye, hogy az afrikai országban novemberig kisajátították a fehér farmerek földjeit, és a kárvallottak túlnyomó része brit.

Joseph Made zimbabwei mezőgazdasági miniszter viszont hangsúlyozta: a gazdálkodók Nagy-Britannia áldozatai, mivel London mint egykori gyarmattartó, nem akar kártérítést fizetni a hararei kormány által elkobzott földterületekért. "A briteknek fizetniük kellene, ahelyett, hogy a kártérítések kérdését összekapcsolnák a demokrácia és az emberi jogok ügyével" - hangoztatta Made.

Blair jelezte: tisztában van vele, hogy nem tudja megtiltani az indulást, de nem szeretné, ha a két válogatott Zimbabwében szerepelne. Az angol szövetség azonban nem fogadja meg tanácsát, a walesiek még nem hozták nyilvánosságra döntésüket, de valószínűsíthető, hogy ők is elutaznak Hararébe.

Az ausztrál kormány szintén szót emelt a fellépés ellen, de főleg a biztonsági szempontokat vett figyelembe. Sandy MacDonald jogász, a 2000-es zimbabwei parlamenti választások nemzetközi ellenőre hangsúlyozta: a helyi rendőrség nem tudja garantálni a játékosok testi épségét, és ezt az Ausztrál Krikett Szövetségnek (ACB) is tudnia kell. "Lesz-e lelkifurdalásuk az ABC vezetőinek, ha a versenyzők áldozatokká válnak? A legjobb döntés a távolmaradás" - mondta MacDonald. Hozzátette: értesülése szerint Zimbabwében az ellenzéki pártok és egyéb szélsőséges csoportok éppen a világbajnokság mérkőzéseit kívánják felhasználni tömegmegmozdulások szervezésére.

Alexander Downer külügyminiszter hangsúlyozta: az ausztrál kormány hajlandó a vb-t szervező Dél-afrikai és Nemzetközi Krikett Szövetséget kárpótolni, ha a Zimbabwébe tervezett hat összecsapást más országba "viszi". Az új-zélandi együttes viszont biztosan kihagyja a kenyai találkozóit, mert terroristatámadástól tart.

A sportvilág terrortörténelme/sport/20010912asportvilag.html

November 28-án Mombasa mellett egy izraeli tulajdonú szálloda ellen követett el az al-Kaida robbantásos merényletet, amelyben tíz kenyai és három izraeli állampolgár vesztette életét. Meghalt az öngyilkos merényletet elkövető három terrorista is. Cinkosaik ezzel csaknem azonos időben vállról indítható rakétával sikertelenül próbáltak meg lelőni egy izraeli chartergépet, amely akkor szállt fel a mombasai repülőtérről.

Az angol, a walesi, az ausztrál és új-zélandi mellett az indiai, a pakisztáni, a namíbiai és a holland válogatottnak lenne mérkőzése Zimbabwében, illetve Kenyában. A tizennégy csapatos világbajnokság március 4-ig tart.