Vágólapra másolva!
A nemrég befejeződött férfikézilabda-vébén hatodik helyet és tizenkét év után olimpiai kvótát szerző magyar válogatott szövetségi kapitánya, Skaliczki László a Társalgó vendégeként elmondta, hogy egy edző sohasem lehet elégedett, de azért úgy érzi, jó teljesítményt nyújtott a csapata. A mester beszélt Katzirz Dávid és a vízhajtó esetéről, Éles József kihagyásáról, és megvallotta, hogy szívesen kipróbálná magát egyszer egy női csapat kispadján.
Forrás: ORIGO
[origo]:

Skaliczki László:

[origo]: Szia, Skala. Először is gratulálok az olimpiai kvalifikációhoz. Sokszor a szívroham kerülgetett a meccsek alatt. Nem érezted néha, hogy túl rövid a kispad? Hogy tudtál végig ilyen nyugodt maradni? Elismerésem! És ha erre jársz, akkor...:)) (Ungvari Sandor)
Skaliczki László: Szia, köszönjük szépen a gratulációt, valóban hitchcocki magasságokba emelkedett az izgalom. Sajnos tényleg picit rövid volt a kispad, mind védekezésben, mind az egy-egy elleni párharcok megnyerésére alkalmas támadóban. Én úgy érzem, hogy az edző nyugalma a kritikus helyzetekben nagyon fontos, és úgyis az számít, amit a játékosok ebben a szituációban meg tudnak tenni. Ha arra járok, akkor...

[origo]: Kapitány Úr! Gratulálok a nagyszerű vb-szerepléshez, lesz érem az olimpián? (szorny)
Skaliczki László: Köszönjük szépen a gratulációt, azon dolgozunk, hogy minél nagyobb örömöt szerezzünk a szurkolóinknak és saját magunknak. Egy olimpiai érem minden sportolónak nagy álma, ezért úgy érzem, hogy érdemes a hétköznapokban dolgozni, nekifeszülni.

[origo]: Reálisan hányadik helyre lett volna jó a válogatott, vagy a hatodik helyet tartja a maximumnak? (sterbinszkyamal)
Skaliczki László: Az számít, hogy ez a csapat honnan indult, és hova jutott el. Úgy érzem, ebből a szempontból ez egy jó teljesítmény volt. Nem tudjuk, hogy milyen eredményt érhettünk volna el, hiszen annyira kiegyensúlyozott a világelit, hogy nüanszok, pillanatnyi formák döntenek el sorsokat, lásd jugoszláv férfiválogatottat.

[origo]: Hogyan értékeled a mérkőzéseiteken működő játékvezetők munkáját? A dán bírópárosnak voltak furcsa ítéletei... (Ungvari Sandor)
Skaliczki László: Voltak érdekes ítéletek, de nekünk abban a helyzetben nem értékelni kellett az ítéleteket, hanem alkalmazkodni kellett hozzájuk. Majd videón visszanézve tudom megítélni a játékvezetést.

[origo]: És a játékosokkal meg van elégedve? (Gimli a törp)
Skaliczki László: Mint már mondtam, elégedett soha nem lehet egy edző, mindig van, amin javítani kell, de összességében az átlövők eredményessége (Perez, Nagy László), ahhoz képest, hogy a pályán csak három hete ismerték egymást, jónak mondható. Fazekas Nándi össztejlesítménye, mivel a kapusok rangsorában az 5. helyen végzett, mindenképpen dicséretes, főleg úgy, hogy fontos meccseken nagyon keveset tud a klubjában a kapuban állni.

[origo]: Gondolta, hogy a horvátok nyernek? Mivel jobbak nálunk? (kacirc)
Skaliczki László: Nem gondoltam, hogy nyernek, de úgy érzem, hogy a mentalitásuk, az agresszív védekezésük ezen a világbajnokságon nagyon eredményes volt. A kritikus mérkőzéseken nagyon jól jöttek ki a döntő szituációkból, és megérdemelten nyerték - innen is gratulálok nekik. Gondolom, az egész képzési rendszerük olyan, hogy sorra kerülnek elő a tehetségek.

Esélyes a Skaliczki-csapat az Eb-selejtezőn/sport/csapat/kezilabda/20030205eselyes.html

[origo]: Úgy gondolom, hogy a vébén egy magyar válogatottól szokatlanul magas hőfokkal sikerült játszani. A kritikus helyzetekben ez a CSAPAT ugyan nem játszott mindig jól, de nem omlott össze, volt tartása, és ezt még az ellenhuhogóknak is el kell ismerni. Ki az az új arc, akivel esetleg számolsz? Akit még szívesen beépítenél a csapatba? (Ungvari Sandor)
Skaliczki László: Egy csapatnak mindig meg kell újulni, viszont nagyon kevés az a játékos, aki most egyből bevethető lenne, aki azt a mennyiségű munkát, ami ehhez szükséges, el tudja végezni. Azokat, akik kerettagok voltak, de különböző okokból nem tudtak részt venni a vébén, szívesen látnám, valamint ha "magyar" lesz, akkor Nikolaj Eklemovic is hasznos tagja lehet ennek a fiatal csapatnak.

[origo]: Miért volt az, hogy a Gál vitte a labdát a ziccerben, és aztán egyszerűen kivették a kezéből, nem is egyszer. Máskor meg ontotta ő is a gólokat. (kacirc)
Skaliczki László: Néha a Gyulát elvitte a hév. Az alapmentalitása jó ehhez a játékhoz, de néha önmérsékletet kéne gyakorolnia. Szokott ő a klubjában is gólhelyzetbe kerülni. Az, hogy kivitték a kezéből a labdát, mással is előfordult a vébén. Alapvetően a lerohanásnál taktikai feladata nem volt, cserélni kellett volna neki.

[origo]: Nagyon tetszett a magyar csapat a világbajnokságon. Végre a férfi vonalon is megindultunk az elit irányába. Az olimpiára be is érhet a csapat. Pár nézői észrevétel: Szerintem a Doros helyett védekezésben sokkal eredményesebb lett volna Csoknyai István, főleg hogy a Gál Gyulával össze is szoktak. Nekem nagyon hiányzott a sok beálló közül Zsigmond György. A irányító poszton pedig a Budai Dani mellé a rutinos Éles Józsi. (Molnar Csaba)
Skaliczki László: Csoknyai István lemondta a válogatottságot, és mindkét kiváló játékosnál a védekezés azért elég kérdőjeles, márpedig ezen a világbajnokságon itt maradtunk el messze a dobogón végzett csapatoktól.

[origo]: Sok, tán jogos kritikát kapott Lendvay miatt. Miért szereti ennyire? (kacirc)
Skaliczki László: Az edzőség nem szeretet kérdése, az biztos, hogy Péter az ukránok elleni sorsdöntő mérkőzésen remekül játszott, és a világ egyik legjobb bajnokságában folyamatosan szerepel. A felkészülési időszakban is jól teljesített, semmi sem mutatta a világbajnokság jugó meccsét kivéve azt, hogy nem tud igazán a csapat hasznára lenni. Amikor a selejtezőkkel és a playoff-mérkőzésekkel készültünk, senki sem illetett kritikával azért, mert ő játszott.

[origo]: Mi a véleménye a vébé lebonyolítási rendszeréről? Tudom, hogy nem könnyű, de mi lehetne ön szerint a jobb módszer? (A svédek például közel 80%-os teljesítménnyel csak 13.-ok lettek.) (szef)
Skaliczki László: Az a véleményem, hogy nincs igazságos verseny. Amikor a 100%-os magyar női kéziválogatott a későbbi győztessel találkozott és esett ki, az sem volt igazságos.