Társoldalunk:

A Dunaferr véget vetett a Szeged sorozatának

Szenzációs játékot, végig kiélezett küzdelmet, s igazi rangadót hozott a Dunaferr-Szeged férfikézilabda-mérkőzés, amelyet a végig vezető Tisza-partiak a hajrában vesztettek el, százszázalékos bajnoki teljesítményükkel egyetemben.

Férfikézilabda-bajnokság, 16. forduló:
Dunaferr - Pick-Szeged 32-31 (17-18)
Dunaújváros, 1500 néző
vezette: Kékes P., Kékes Cs.
gól: Krivokapic 9/3, Kuzmicsov 7/3, Marcinkevicius 7, Bene 4, Kertész 3, Rosta M. 2, illetve Bajusz 14/11, Kotormán 5/1, Berta 3, Eklemovic 3, Mezei 2, Laluska 2, Buday 2/1
hetes: 10/6, illetve 16/13
kiállítás: 12, illetve 14 perc

Alig másfél hét telt el a portugáliai férfikézilabda-világbajnokság befejezése óta, máris rangadóhoz érkezett a magyar bajnokság: az eddig százszázalékos Pick-Szeged a Dunaferrhez látogatott. A találkozó tétje egyik csapat számára sem volt kicsi, hiszen a vendégeknek makulátlan teljesítmény megőrzése, a Dunaferrnek a bajnokság nyitottá tétele volt a célja. A hazaiaknál két játékos nem léphetett pályára a megszokott keretbol: Oleg Grebnyevvel a klub télen szerződést bontott, így az orosz olimpiai és világbajnok beálló távozott, míg Katzirz Dávid az ismert doppingügy miatt került ki a csapatból - várhatóan egész szezonra. A szegedi oldalon ott volt viszont a csapatban Mezei, aki teljesen felépült autóbalesetéből, s tagja lehetett a kezdőcsapatnak.

Annak a kezdőcsapatnak, amelyben meglepetésre sem Doros, sem Buday kapott lehetoséget, illetve a fiatal irányító védekezésben ott volt ugyan a pályán, ám támadásban az ördögi ügyességu Eklemovic tevékenykedett hatékonyan. Legalábbis az elso öt percben, ezalatt dobott ugyanis két pazar gólt, majd ezzel gyakorlatilag el is lőtte puskaporát. Nem úgy Bajusz; a vajdasági átlövő ugyanis az első játékrészben kilenc találatig jutott, ebbol nyolcat büntetőből ért el. A Dunaferr - amely ősszel, október 9-én 25-22-re kikapott Szegeden - 5+1-es védekezést választott, elöl Vadkerti próbált labdát halászni, s az emiatt szellősebb falban sorra megtalálták a réseket a szegediek, vagy pedig az a Mezei, aki ha labdát kapott, maximum egy betonfal állíthatta meg.

A 8. percben 5-3-ra elhúzott a Pick, világbajnoki bronzérmes, jugoszláv kapusa, Puljezevic jól védett, s hiába kapaszkodott fel időről időre (többnyire emberelőnyben) a Dunaferr, az előny egyre nőtt. A 25. percben már 12-16-ot mutatott az eredményjelző, s hogy a különbség nem lett még nagyobb arról Kertész gondoskodott. A jobbszélső a hajrában kétszer is betalált a kapuba, majd fél perccel a játékrész vége elott egy hosszú labdára kifutó Perger kapus őt ütötte le egy olyan jobb alkarossal, amely azonnali piros lapot érdemelt. A durvaságért megítélt büntetőből Kuzmicsov alakította ki a 17-18-as félidei állást.

A második játékrészre rákapcsolt az Újváros, Krivokapic és Marcinkevicius találataival át is vette a vezetést, ám ezután úgy tűnt, megbosszulja magát, hogy a Szeged három kapusa egyaránt büntetőölő formában védve négy hetest is hárított. A 40. percre 23-20-as előnyt kovácsolt a listavezető, amit tizenegy perc múlva már egalizált a Dunaferr (24-24).

Eszement utolsó kilenc perc következett, amelyben felváltva estek a gólok. Az 58. percben, 29-28-as hazai vezetésnél Buday Ferenc időt kért, s egyszerű tanácsot adott tanítványainak: "Két gólra fel kell mennünk!" Marcinkevicius hallgatott is a mesterre (30-28), majd Laluska harmadik kiállítása újabb piros lapot eredményezett, s innen már nem volt visszaút. A kegyelemdöfést az egész pályás letámadásra kijövő Szeged játékosai között átkígyózó Kuzmicsov adta meg, s Kotormán hiába dobott hetest az utolsó pillanatban, a Dunaferr végül a hajrában nyújtott hallatlan agilis és pontos játékának, s lelkesedésének köszönhetően megérdemelten gyozött 32-31-re.

Győzelmével a Dunaferr felzárkózott a 30 pontos Szeged és a 29 pontos Fotex mögé, nyitottá téve az alapszakasz végkimenetelét. A következő rangadót a Dunaferr játssza majd, amely február 19-én, szerdán 17 órai kezdettel a Fotexet fogadja, míg február 22-én Fotex-Veszprém - Pick-Szeged összecsapásra kerül sor (18:05 óra)

Pincési László

KAPCSOLÓDÓ CIKK