Vágólapra másolva!
Oscar Schmidt vélhetően a legfantasztikusabb kosárlabdázó azok között, akik sohasem játszottak az NBA-ben. Az elnyűhetetlen brazil bedobó a minap már 45. születésnapját ünnepelte, de rendíthetetlenül gyártja a pontokat hazája bajnokságában. Három évtizedes pályafutását tekintve 48 919 pontnál tart, ennyit senki sem dobott, még a legendás Kareem Abdul-Jabbar, az NBA abszolút csúcsának birtokosa sem.

Az 1958. február 16-án, a Río Grande do Norte állambeli Natalban született Oscar Schmidt Bezerra 1974-ben, 16 éves korában mutatkozott be hazája válogatottjában, s 26 évvel később, a sydneyi olimpián búcsúzott a címeres meztől.

Oscar bejárta a fél világot: profiskodott Olaszországban - Snaidero Caserta (33 pontos átlag), Pavia (42) - és Spanyolországban - Fórum Filatélico Valladolid (29) -, Itáliában például minden idők legeredményesebb légiósa, Hispániában pedig máig ő tartja az egy meccsen dobott triplák rekordját, 11 találattal 18 kísérletből.

Élete legnagyobb meccsei között tartja számon az 1987-es KEK-döntőt, melyet ugyan a Casertával hosszabbításban elveszített a Real Madrid ellen, de így is 44 pontot szerzett. Igaz, a másik oldalon a feledhetetlen néhai Drazen Petrovic 66-ot.

Ugyanabban az évben Indianapolisban, a pán-amerikai bajnokság döntőjében Brazília minden idők legnagyobb kosármeglepetését okozva megverte a többek között David Robinsonnal felálló Egyesült Államokat. Oscar azon az emlékezetes mérkőzésen 46 pontot dobott.

Az olimpiák históriájában ő az egyetlen, aki túllépte az ezerpontos határt, egyéni rekordja az az 55 pont, amit 1988-ban, Szöulban a spanyolok ellen produkált. Világbajnoki csúcsa 52 pont, 1990-ben, Argentínában Ausztrália ellen. Mindkettő abszolút csúcs.

A 205 centis, 106 kilós Oscar tavaly szeptemberben díszvendégként ott volt az indianapolisi világbajnokságon, 15 évvel azelőtti nagy diadala színhelyén. Ott nyilatkozta a következőket: "Úgy érzem magam, mint egy gyerek, ma is annyira leköt a játék. Változatlan hévvel kosarazom a Flamengo együttesében. Nincs semmi bajom, csak egy pár új csuklóra és bokára, meg egy derékra lenne szükségem, különben ugyanúgy érzem magam, mint húsz évvel ezelőtt."

Oscart fénykorában számos NBA-csapat szerette volna leigazolni, de ő nem állt kötélnek. Pedig senkinek sincs kétsége afelől, hogy jordani magasságokba emelkedhetett volna.

Ch. Gáll András