Társoldalunk:

Csere a Vasas pólócsapatának kispadján

Somossy József, a Vasas vízilabdacsapatának vezetőedzője lemondott posztjáról. Váratlan, meglepő lépését azzal indokolta, hogy nem tudta maradéktalanul megvalósítani szakmai elképzeléseit.

Forrás: MTI
Somossy József a tavalyi győztes MK-döntő után
A klub és a szakosztály vezetése sajnálattal, de tudomásul vette Somossy döntését, s az idény hátralévő részére Földi Lászlót bízta meg a vezetőedzői teendők ellátásával. Ő helyettesítette a kispadon Somossyt az elmúlt esztendő második felében is, amikor a tréner az emlékezetes Kőér utcai verekedés következtében játékosaival együtt eltiltását töltötte.

 A 47 esztendős, játékosként 169-szeres válogatott, Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Somossy József az első edzői szerepvállalásának vége s a hathetes második, átmeneti trénerkedése után öt évvel, 2000. június 15-én tért vissza a Vasas pólósaihoz. Nem egészen egy esztendő elteltével Magyar Kupát nyert, s bajnoki bronzérmet szerzett csapatával. Tavaly szinte maximálisan beérett a legendásan kemény munkája: elhódították a KEK-et, s ismételtek a hazai kupában, a bajnokságban pedig emlékezetes konfliktusokkal teli döntőt követően szorultak a második helyre a Honvéd mögött. 

Az elmúlt tíz napot, a lemondást közvetlenül megelőző időszakot bravúr és bukás egyaránt jellemezte: 10-5-re kiütötték a Honvédot az MK elődöntőjében, majd 7-6-ra kikaptak a BVSC-től a fináléban. A múlt szombaton pedig 10-10-es döntetlent játszottak a KEK-döntő első, budapesti meccsén a Posillipo Napolival.  

"Reménykedjünk, hogy végre nem jön közbe semmi, mindenki tud edzeni, aztán majd meglátjuk, mire leszünk képesek" - nyilatkozott az edző a keddi Nemzeti Sportnak, s optimista szavait követte néhány órával a lemondása.  "Nem szeretnék semmit hozzáfűzni a hivatalos bejelentéshez, mert így szól a megállapodásunk" - mondta szűkszavúan. "Megvárom, hogy mások mit mondanak..." 

Kósz Zoltán, a csapat olimpiai bajnok kapitánya is csak annyit árult el, hogy mindenkit váratlanul ért Somossy lemondásának híre. Azt mondták nekik, hogy az együttes eredményessége szempontjából meghatározó feszültségek szűnhetnek meg, ha nem Somossy az edző. "Voltak bizonyos, általunk is tapasztalt súrlódások, de nem hittem volna, hogy ennyire súlyosak. Az utóbbi időben megnyertnek látszó meccseken is előfordult, hogy bizonytalankodás kezdődött, és kikaptunk, vagy egyenlített az ellenfél" - magyarázta a világ egyik legjobb kapusa. 

Földi László, a "vésztréner" nem titkolta, hogy nehéz helyzetben érzi magát: szombaton Kecskeméten, majd kedden az Újpest ellen játszanak bajnokit, azután következik jövő szombaton a Posillipo elleni visszavágó.  "Azt hiszem, nincs a világon ember, aki nálam jobban szeretne győzni Nápolyban!" - fogalmazta meg vágyait, s arról már említést sem tett, hogy április 1-jén jön az újabb rangadó a Honvéddal, majd a bajnoki rájátszásban kell helyt állniuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK