Vágólapra másolva!
Újabb rangadót nyert a férfikosárlabda-bajnokságban a címvédő Atomerőmű SE ellen pályára lépő Kaposvári Klíma-Vill KK. A Körmend a listavezető Albacomp otthonában diadalmaskodott, a Dombóvár a Szolnokot, a Kecskemét a Sopront győzte le hazai pályán.

Férfikosárlabda-NB I:
Kaposvári Klíma-Vill KK - Atomerőmű SE 73-66 (10-16, 22-18, 21-14, 20-18)
Kaposvár, városi sportcsarnok, 1600 néző
vezette: Harsányi, Hartyáni.
Kaposvár: Simon (22), Dzunic (20/6), Szőke (-), De Gray (9), Ivkovic (12). Csere: Archbold (5/3), Filipovic (-), Varga R. (-), Fülöp (5). Edző: Goran Miljkovic
Atomerőmű: Mészáros Z. (-), Davis (15/3), Fodor G. (15), Sitku (14), Czigler (13). Csere: Jurgilas (1), Smith (8/3). Edző: Fodor Péter
kipontozódott: Archbold (a 37. percben), Ivkovic (a 39. percben), illetve Czigler (a 40. percben)
az eredmény alakulása: 3. perc: 4-6, 7. perc: 8-10, 13. perc: 19-18, 17.perc: 26-27, 23. perc: 38-39, 26. perc: 49-43, 33. perc: 53-54, 37. perc: 60-59

A férfikosárlabda-NB I állása/sport/csapat/kosarlabda/20030309aferfikosarlabdanb.html

A csarnokba lépő kaposvári szurkolók legnagyobb örömére Dzunic Braniszlav melegített társaival, így jó hírrel kezdődhetett a párharc. A néhány hete részleges combizomszakadást szenvedő játékost injekciókúrára fogta Néber doktor, és ennek meg is lett a várt hatása. Rajta kívül még Ronald De Gray-t kellett térden szúrnia a csapatorvosnak a héten. Az amerikai center szintén elfoglalhatta helyét az együttesben. Múlté már Szőke és Ivkovic betegsége is, így a megszokott tizes keret készülhetett a rangadóra.

A zsinórban hatszor nyerő Atomerőmű SE természetesen nyerni jött Kaposvárra, ám ennek nyilván csak a mintegy 70 vendégdrukker örült volna a csarnokban. A zsúfolásig telt ház jelezte, hogy nem mindennapi csatára van kilátás. Az első akciónál Sitku rádobása után a gyűrű és a palánk közé szorult a labda, majd Davis talált be először. A kaposváriaknál Dzunic két duplával tudatosította, hogy nem zavarja sérülése. Mindkét oldalon kimaradt hármas kísérletek miatt bosszankodhattak a nézők, Archbold személyében pedig a hazaiak cseréltek először. A Mészárost káprázatosan szerelő De Gray még egy kosarat is elért, így egyenlítettek a somogyiak. A hatalmas rohanásban rengeteg hiba csúszott mindkét gárda játékába, ezért kezdetben igen kevés találat esett.

A kimaradó kaposvári dobások után Davis villogott, az addigi legnagyobb előnyhöz juttatva a tolnaiakat. A folytatásban Ivkovic is megszerezte első pontjait, és Dzunic is betalált a sarokból. A vezetést Archbold duplája jelentette, ekkor már időt kért Fodor Péter edző. A 13. percben De Gray ütközött a paksi védőkkel, ám a játékvezetői retorzió elmaradt. A labdákat szerző paksiak gyors ellenakciókat vezettek és rövid idő alatt fordítottak.

A remekül leváló Fodor ellen Archbold szándékos szabálytalanságot követett el, sőt Sitku is jól büntetőzött, ezzel pedig az Atom járt előrébb. A szünet előtt Dzunic hintett öt pontot, ám még így is a tolnaiak vezettek 34-32-re. A pihenőt követően Ivkovic egyenlített ugyan, de ekkorra már Czigler is belelendült. De Gray továbbra is hasztalan küzdött Sitkuval, két gyönyörű szép zsákolással azonban feledtette hibáit. A hazaiaknak a legjobbkor jött Archbold triplája, majd Simon ziccere, ezzel állva hagyta ellenfelét a Klíma-Vill. A negyed végéig újabb atomos felzárkózás következett Fodor G.révén, de Simon ziccere újra öt egységnyi előtt jelentett.

A negyedik játékrész paksi pontokkal és elemi kaposvári hibákkal kezdődött. Nehezen kivívott előnyét ismét leadta a somogyi gárda, amely így újra a vezetésért harcolhatott. Rengeteg büntetőt hibáztak el a hazaiak, ezért rendre kedvezőtlenebb pozícióban voltak. A végjáték előtt De Gray és Fülöp fordított, de csak Smith triplájáig. A szenzációsan teljesítő Simon Davis mellett ért el bravúros kosarat, majd mindezt megismételte Cziglerről is. A kaposvári irányító Fülöpöt remekül szolgálta ki és a büntetőket értékesítette. A végén Dzunic fejelte meg a vezetést, a tomboló lelátó pedig - egy igen küzdelmes rangadó után - kaposvári sikert ünnepelhetett.

Goran Miljkovic: "Ennek a csapatnak az egységben van az ereje, s ezt most is megmutatta."

Fodor Péter: "Igazi rangadó volt, ahol a elsősorban a küzdelem dominált. Az első félidőben kidolgozott akcióink után nem kaptuk meg a faultjainkat."

Balatoni Hajnalka