Vágólapra másolva!
Bár negyven perc alatt ledolgozta kilencgólos valenciai hátrányát a Herz-FTC nőikézilabda-együttese, a hajrában elfáradva csupán két góllal, 34-32-re tudott nyerni a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján, így kiesett. Bejutott viszont a legjobb négy közé a női EHF-kupában a Dunaferr és a Cornexi: az újvárosiak az orosz Akva Volgográdot, a fehérváriak pedig a francia Cercle Dijont búcsúztatták.

Nőikézilabda-Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Herz-FTC - El Osito L'Eliana Valencia (spanyol) 34-32 (20-13)
Kőbányai út, 1400 néző
vezette: Arnaldsson, Vidarsson (izlandi)
gól: Farkas Á. 9/3, Siti E. 7, Tóth T. 5, Mravikova 5, Benyáts 4, Lőwy 2, Uhrakova 2, illetve Medved 13/4, Puche 8/3, Cano 6, Mangue 2, Gomez 2, Oncina 1.
hétméteres: 4/3, illetve 9/7.
kiállítás: 10, illetve 8 perc.
Továbbjutott: a Valencia, 67-60-as összesítéssel.

Kilátástalan helyzetben, reménytelen vállalkozásba fogott a Herz-FTC nőikézilabda-együttese, amely a nőikézilabda-Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján a spanyol El Osito L'Eliana Valencia együttesét fogadta. Egy héttel korábban az ibériaiak kiütéses, 35-26-os győzelmükkel gyakorlatilag megadták az alaphangulatát az összecsapásnak. Németh András, a Herz-FTC vezetőedzője azt nyilatkozta még a találkozó előtt, hogy ha sikerülne a félidőre öt-, hatgólos előnyt összehozni, akkor képesnek tartja csapatát a bravúrra. Ami a sérülteket illeti, ezt a "harcot" a Fradi nyerte, hiszen Uhrakova vállalni tudta a játékot - igaz, csak csereként -, míg a másik oldalon az extraklasszis Kircsik műtétje miatt hiányzott az együttesből.

Tóth Tímea és Farkas Ágnes kezdte a legjobban a találkozót hazai részről, előbbi pillanatok alatt négy gólt szerzett, ám mivel az első félidő közepére begyűjtötte második kétperces büntetését, gyakorlatilag saját magától vonta meg a játéklehetőséget. A különbség csak nem akart egy-két, néha három gólnál nagyobbra nőni, a Valenciában a két légiós, Medved és Cano remekelt, így 25 perc után 15-13-at mutatott az eredményjelző.

Aztán ami a játékrész utolsó öt percében történt, az minden képzeletet felülmúlt. A magyar bajnok kemény védekezésre tért át, határozottan megfogták a robosztus szerb átlövőt, Gomez beállós pozícióban moccanni sem bírt, az ellenakciók viszont gólokkal zárultak. Az ominózus időszakot Tóth, Lőwy, Siti, Farkas és Mravikova találatával 5-0-ra nyerte a Fradi, s félidőben 20-13-as, még az edzői várakozásokat is felülmúló előnnyel mehetett pihenni.

A második játékrészt ott folytatta a zöld-fehér gárda, ahol az előzőt befejezte, s a 40. percre Uhrakova góljával már 24-15-re is vezetett a csapat. Meccsnull, tomboló közönség, fáradó csapat - ezek lehetnének a következő percek kulcsszavai. A Fradi elfáradt, s percről percre csökkent az előny, s érezhetővé vált, már csak a csoda segíthet. A lányok nem tudtak átlendülni a holtponton, a Valencia nyolc perc alatt 7-2-es szakaszgyőzelmet könyvelhetett el, s a 48. percben már "csak" 26-22 volt az állás.

KEK-elődöntős a Győr/sport/csapat/kezilabda/20030322kekelodontos.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

Benyáts és Mravikova még egyszer felhozta hat gólra az együttest (33-27), de a Lopez helyett beálló huszonkét éves norvég kapus, Sande esélyt sem adott, akadt olyan támadás, amely során két ziccert is fogott. A csapat elkészülve erejével lélekben feladta az utolsó tíz percet, s bár a mérkőzést 34-32-re megnyerte, összesítésben hét góllal alulmaradt ellenfelével szemben.

A Bajnokok Ligája elődöntőjébe a spanyol Valencia, a szlovén Ljubljana és a dán Ikast mellé egyébként az a dán Viborg jutott még be, amely inkább "vállalta" a nagyobb vereséget is a Fradi elleni csoportmérkőzésen, s csupán másodikként lépett tovább, ám simán búcsúztatta a számára sokkal megfelelőbb orosz Toljattit.

Németh András, a Herz-FTC vezetőedzője így értékelte csapata kiesését: "A csapat 35 perc alatt ledolgozta hátrányát, ekkor még reménykedtem a csodában. Ám nagyon sokat adtunk ki magunkból, s amikor kilencgólos előnyről nem tudtunk átlendülni, nyilvánvalóvá vált, hogy nem érjük utol ellenfelünket. Bánt, hogy az utolsó percekben már úgy feladtuk lelkileg, hogy az sem volt számunkra fontos, mennyivel nyerjük a találkozót. A bíráskodás és a kiesés miatt egyaránt elkeseredett vagyok."

További eredmények:
Lada Toljatti (orosz) - Viborg HK (dán) 27-26 (12-14)
Tj: a Viborg, 58-51-es összesítéssel.

Krim NR Ljubljana (szlovén) - Larvik (norvég) 30-25 (14-10)
Tj: aLjubljana, 51-47-es összesítéssel.

Ikast Bording (dán) - Buducnost Podgorica (montenegrói) 26-25 (14-16)
Tj: az Ikast, kettős győzelemmel.

Pincési László

[origo]