Társoldalunk:

Magyar hokisikerek klub- és válogatott szinten

Magyarországon a jéglabdázásból alakult ki a jégkorongsport, amely a fővárosi műjégpálya megnyitásával kezdett el hódítani. Az első bajnokságot 1937-ben írták ki, az első vidéki bajnok 1981-ben a Székesfehérvári Volán Sport Club lett, s a fővárosi hegemóniát 1998 óta a Fejér megyei uralom váltotta fel.

Játék
Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!tippelj.hu

A jéglabdázás előzte meg hazánkban is a jégkorong meghonosodását. 1899-ben már történtek kezdeményezések a jéglabdázás bevezetésére, de csak 1907-ben került sor az első nyilvános mérkőzésre. A BKE jéglabda-csapata legyőzte a különböző osztrák, cseh és német csapatokat, sőt 1914-ben Európa legjobb klubcsapatának számító Leipziger SC együttesét is, ezzel előkelő helyet kivívva magának.

Az első világháború után a műjégpálya megnyitásakor kezdődött el hazánkban a jégkorong elterjedése. 1927-ben vett részt először a magyar válogatott Európa-bajnokságon, két évvel később Budapest volt az Eb színhelye. A válogatott csapat ért el számottevő sikereket is: 1934-ben a világbajnokságon az 5-6. helyen végzett, két alkalommal döntetlent ért el Kanadával szemben.

1937-ben írták ki az első bajnokságot, amelyet akkor a Budapesti Korcsolyázó Egylet (BKE) nyert meg (a csapat tagjai: Békési-Bliesner Pál, Halász Zoltán, Hubai-Hruby István, Jeney Zoltán, Lónyai-Lifka Róbert, Margó György, Miklós Sándor, Minder Sándor, Róna László).

Az ötvenes években a Budapesti Kinizsi, a Vörös Meteor és a Budapesti Postás uralta a bajnokságot, majd az Újpesti Dózsa 1958-as, illetve a Ferencváros 1961-es első sikereitől kezdve a két patinás klub osztozott az aranyérmeken.

Első vidéki csapatként 1981-ben a Székesfehérvári Volán Sport Club nyert bajnoki aranyérmet, soraiban olyan klasszisokkal, mint Kiss Tibor, Kovalcsik Péter, Palla Antal, Póznik György és Szajlai László. 1990-ben megjelentek az első légiósok, ennek megfelelően a jászberényi Lehel HC a válogatott Havrán Péter, Pápai Miklós és Leleszi Zoltán mellett olyan klasszisokkal tudott erősíteni, mint a negyvenévesen minden mérkőzést szinte végigjátszó Anatolij Donika, Alexander Kulikov, Borisz Puskarjov, Oleg Vaszjunyin, Alekszander Vlaszov vagy a kiváló orosz kapus, Pavel Mihonyik.

Az 1996-97-es bajnokságban még a Ferencváros megszerezte eddigi utolsó bajnoki aranyát, azóta viszont a korábban budapesti sportág súlypontja áttevődött Fejér megyébe. A legutóbbi hét bajnokságot ugyanis az Alba Volán és a Dunaferr felváltva nyerte, idén a fehérváriak bizonyultak jobbnak. 

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK