Vágólapra másolva!
Soknak bizonyult az idegenbeli nyolcgólos vereség, így a hazai pályán elért 30-26-os győzelem ellenére nem jutott a férfikézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe a Fotex Veszprém a spanyol Portland San Antonióval szemben. A női EHF-kupa magyar elődöntőjében a jól hajrázó Dunaferr ötgólos előnyt szerzett a vendég Cornexi ellen. A Győri ETO a francia Besancon otthonában 30-18-ra kikapott a női KEK elődöntőjének első mérkőzésén.

Férfi Bajnokok Ligája elődöntő, visszavágó:
Fotex KC Veszprém - Portland San Antonio 30-26 (16-13)
Veszprém, 2900 néző
vezette: La Cour Bruun, Nielsen (dánok)
Fotex: Sterbik - DZOMBA 10 (5), Lazarov 3, Éles 1, JOVIC 2, C. PEREZ 7, Pásztor 3. Csere: Fazekas (kapus), GÁL, Csoknyai, Goluza 1, Iváncsik, Bartók 2, Zsigmond 1. Edző: Zdravko Zovko.
Pamplona: HERNANDEZ - Urdiales 3, Garralda 2, KISZELJOV 4, J. Perez 2, Beuchler 3, Am. Martin 5. Csere: JAKIMOVIC 6 (2), Al. Martin 1, Calbry. Edző: Javier Equisoain.
kiállítás: 6, illetve 6 perc.
hétméteres: 5/5, illetve 4/2.
Az eredmény alakulása: 12. perc: 5-5, 22.: 13-9, 40.: 18-18, 55.: 29-23.
Továbbjutott: a Portland San Antonio Pamplona, 54-50-es összesítéssel.

Diaz bokasérülés miatt nem léphetett pályára, visszatért azonban a Fotexbe Carlos Perez. Zdravko Zovko Tóth helyett Bartókot nevezte a találkozóra, azaz "támadóbb szellemű" csapatot küldött harcba a mester. A másik oldalon Richardsont beírták a jegyzőkönyvbe, de a francia már a melegítést sem kezdte meg.

Az első mérkőzéssel ellentétben a Fotex türelmes, sokmozgásos játékkal lepte meg a vendégeket, ám hiába lőtte zsinórban a gólokat a hazai gárda, a Pamplona tapadt Élesékre. Hernandez védései mellett labdaszerzéssel is segítette csapatát, Kiszeljov pedig mindig a legjobbkor vállalkozott lövésre. A félidő derekára összeszedte védekezését a veszprémi csapat, Perez zsinórban lőtt két góljával először vezetett néggyel a hazai együttes. Ekkor a rengeteget reklamáló Equisoain edző időt kért, és megnyugtatta csapatát.

A hazaiak kapkodását kihasználva kettőre feljött a BL 2001-es győztese, és csak a világbajnokság gólkirályának és az ismét kiválóan kézilabdázó Dzomba eredményességének köszönhette a hazai csapat háromgólos előnyét a félidő lefújásakor. Az első játékrész érdekessége volt, hogy Dzomba harminc perc alatt több gólt lőtt, mint az előző három BL-találkozón összesen, valamint a horvát szélső és az exkubai Perez 12 gólt vállalt a csapat 16 találatából.

Fordulás után rossz felfogásban játszottak a hazaiak, feleslegesen kapkodtak. Minderre rá is érzett a Portland, és tíz perc alatt ki is egyenlített. Zdravko Zovko a cseréihez nyúlt, Bartókot, Fazekast és Zsigmondot is pályára küldte. Segített a vérfrissítés a bakonyiakon, eredményesnek bizonyult a hazaiak nyitott védekezése, egy 4-0-s rohanással ismét meglépett a Fotex. Hernandez azonban ismét hatalmasat segített csapatán, a kubai ziccereket hárított, így nem tudtak meglépnék Pásztorék. Az utolsó tíz percre riadót fújt a hazai csapat, hatalmas elszántsággal küzdöttek, a durvaság határán védekezett a Fotex.

Hiába vesztette el harmadik kiállítása után Goluzát a Veszprém, Dzomba tizedik találata már hatgólos előnyt eredményezett. Nyugodt maradt a Pamplona, szép lassan szövögették támadásaikat, kihasználva a játékvezetők engedékenységét, az akciók végén pedig rendre eredményesek voltak Jakimovicék. Az idő szorítása kapkodásra kényszeríttette a hazaiakat, akik képtelenek voltak tetemes hátrányukat behozni. Ha a magyar bajnok az első mérkőzésen nem játszik rendkívül gyengén, akkor továbbjuthatott volna.

Zdravko Zovko: "Jól játszottunk, nincs miért szégyenkeznünk. Apróságok döntöttek a párharcban, az első mérkőzés nagy különbsége jelentősen befolyásolta a továbbjutás sorsát. Gratulálunk a Pamplonának! Nem szoktam a külső körülményekkel foglalkozni, de azt mindenképpen meg kell említenem, hogy mi közel sem kaptunk akkora támogatást hazai pályán, mint a spanyolok egy hete."

Javier Equisoain: "A mérkőzés nagy részében gyengén játszottunk, ezért szenvedtünk vereséget. Sikerült ugyan megőriznünk az otthon szerzett nagy előnyünket, de mi nyerni szerettünk volna Veszprémben is. Döntő volt, hogy Hernandez ismét szenzációsan védett, és a forró pillanatokban is higgadtak maradtunk."

A másik ágon:
Montpellier (francia) - Prule 67 Ljubljana (szlovén) 29-23 (14-10)
Tj:
a Montpellier, 56-52-es összesítéssel.

Kedden sorsolják ki Bécsben, hogy hol rendezik az április 26-27-én és május 3-4-én sorra kerülő finálé első mérkőzését.

Péterváry Károly

[origo]