Vágólapra másolva!
Az utolsó percben, miután Jan Jasko szövetségi kapitány már Buday kapus helyett is mezőnyjátékost küldött a jégre, sikerült kiharcolnia a 4-4-es döntetlent a magyar jégkorong-válogatottnak a divízió I-es világbajnokság második napján. A Románia elleni iksz azt jelenti, hogy csapatunk reményei még továbbra is élnek a feljutást illetően.
Kovács Frank ünnepli gólját Tőkésivel és Ocskayval
Fotó: MTI

Divízió I-es világbajnokság, 2. forduló:
Magyarország - Románia 4-4 (2-2, 1-0, 1-2)
Budapest Sportaréna, 7500 néző
vezette: St. Laurent (francia)
gól: Tőkési (7.), Kovács (16.), Gröschl (39.), Ocskay (60.), illetve Elekes (2., 12., 44.), Geru (46.)
kiállítás: 16, illetve 12 perc
kapura lövések: 63, illetve 31

Szerda délutánra kiderült, az este 8 órakor kezdődő Magyarország-Románia divízió I-es jégkorong-világbajnoki mérkőzésen 210 rendfenntartó teljesít majd szolgálatot a Budapest Sportarénában. Az eset azért is hangzott furcsán, mert az első játéknapon híre-hamva sem volt a román szurkolóknak, s szinte egyáltalán nem lehetett abban bízni, hogy a "rangadóra" előkerülnek.

A szurkolók persze felkészültek mindenre, így nem hangzott viccesen a középkorú anyuka intelme a BS előtt mamlasz fiához: "Mondd meg Zsoltikának is, csak semmi balhé, semmi rugdosódás!" Hogy Zsoltika egyáltalán kijutott-e a találkozóra, nem tudni, mindenesetre a csapatok bemutatásánál a kamera is mindössze egy román nemzeti mezbe öltözött úriembert vélt felfedezni (lett is nagy füttykoncert) - a sajtóteraszon.

Képgaléria a hokivébéről/sport/csapat/20030416friss.html

A lelátóról persze nem hiányozhattak a megszokott rigmusok, amelyek csak akkor hagytak alább, amikor a műsorközlő a románok csapatnévsorát ismertette, s jószerével csak (erdélyi) magyar nevek hangzottak el. A lelátók megteltek, nem sok üres hely maradt, így az állítólagos 8000 férőhelyből 7500 biztosan elkelt, jó hangulat várt a csapatokat.

A magyar kapuban ezúttal meglepetésre nem Szuper Levente, hanem Budai Krisztián kezdett, s alig két perc elteltével már kotorászhatott is saját hálójában. Majoros kiállítását a román gólkirály, Elekes használta ki pillanatok alatt (1-0), szerencsére öt perc múlva jött a válasz. Az emberhátrányban játszó magyar válogatott váratlan ellentámadásában először Palkovics került ziccerbe, lövését Radu védte, a kipattanó Tőkési elé került, aki egy lövőcsellel elfektette a kapust, majd kilőtte az üres kapu bal oldalát (1-1).

A 2002-es vb-n történt/sport/csapat/20030401amia.htmlMagyar hokisikerek/sport/csapat/20030401magyar.htmlKis jégkorong-história/sport/csapat/20030401kisjegkoronghistoria.htmlA vb menetrendje/sport/csapat/20030331adivizio.htmlJéghokis linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/szorakozas,_pihenes,_sport/sport/teli_sportok/jeghoki/

Feltámadt a közönség, s várta, a csapat ismét megtáltosodjon. Ehhez képest másodszor is hidegzuhany érte a publikumot: Sille kétperces büntetését ismét Elekes használta ki (2-1). Tizenhárom perc elteltével kettős hátrányba kerültek a románok, s mire letelt volna az első kiállítás, Palkovics negyedszer került százszázalékos helyzetbe, fonák emelését Radu még hárította, de a felpattanó korongot Frank Kovács a levegőben eltalálva juttatta a hálóba (2-2).

A második 20 perc kiegyensúlyozott játékot hozott, de mind Budai, mind az első, kazahok elleni összecsapáson a mezőny legjobbjának választott Radu parádézott. A harmad egyetlen találatát azonban szerencsére a magyarok szerezték, az utolsó előtti percben egy kapu előtti kavarodás végén Tokaji távoli lövése kipattant Radu melléről, végül a pakk Gröschl ütőjéről került a kapuba.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Előnnyel korcsolyázhatott ki tehát a magyar válogatott az utolsó harmadra, s ahogy Böröczki József, a népszerű komikus a helyszíni interjúban a nagyközönség előtt jelezte, még két gólt vár. Igaz, ő a magyarokra értette mindezt, ehhez képest a 44. percben a büntetőpadról visszatérő Elekes szólóból egyenlített (3-3). Majd 1:54 perc múlva Geru ismét a románoknak szerzett vezetést (3-4). Tizennégy perc maradt a csapat előtt ahhoz, hogy döntésre vigye a dolgot, de csak nem akart megszületni a döntő találat. Ráadásul három perccel a találkozó vége előtt emberhátrányba került a Jasko-csapat, elúszni látszott a hajó. Ekkor a francia játékvezető kiállította a mesterhármast elérő Elekest, a magyar szakvezetés pedig kikérte idejét, s az utolsó másfél percre levitte kapusát, mezőnyjátékost behozva helyette. Öten a négy ellen kezdték tehát a csapatok az utolsó 90 másodpercet, de miután Tőkési is visszatért a jégre, gyakorlatilag kettős előnyt harcolt ki a válogatott. 21 másodperccel a találkozó vége előtt Ocskay közelről bekotorta az egyenlítő találatot, amellyel 4-4 lett a végeredmény.

Ez pedig azt jelentette, hogy a magyar csapat ugyan értékes pontot veszített, de a helyzet gyökeresen nem változott: amennyiben a csapat nyeri hátralévő mérkőzéseit, az első helyen végez. A probléma "csupán" annyi, hogy ehhez verni kéne a bombaformában lévő kazah és lengyel válogatottat. Az első két nap alapján ez embert próbáló feladat lesz...

Pincési László

[origo]