Társoldalunk:

Kazah-verésre készül a hokiválogatott

Egynapos pihenőt követően Kazahsztán ellen lép pályára a magyar jégkorong-válogatott, amely az első két találkozón három pontot szerezve jelenleg a harmadik helyen áll a divízió I-es világbajnokság budapesti csoportjában. A feljutásra akkor lehet esélye az együttesnek, ha a hátralévő mérkőzéseit megnyeri.

Játék
Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!tippelj.hu

Amikor egy évvel ezelőtt a Székesfehérvárott és Dunaújvárosban megrendezett divízió I-es jégkorong-világbajnokságon egyetlen győzelem választotta el a magyar válogatottat attól, hogy világszenzációt okozva feljusson a legjobbak elitmezőnyébe, kevesen gondoltak arra, hogy ez a lehetőség (mármint a hazai vb-rendezés) hamarosan eljöhet.

A szövetség azonban gondolt egy merészet, s ismét pályázott, s az új Budapest Sportarénának (is) köszönhetően újra megnyerte a házigazda szerepét. Márpedig akkor az ember azt gondolná, az vitte erre a szakembereket, hogy hazai környezetben nagyobb legyen az esély az A csoportba kerülésre. Ehhez képest a játékosok is egyre-másra azt nyilatkozzák, túl nagy az elvárás, főleg a sajtó és a szurkolók részéről...

Élre ugrottak a franciák
Norvégia legyőzésével átvette a vezetést a francia jégkorong-válogatott a divízió I-es világbajnokság másik, B jelű csoportjában.
Az 3. forduló eredményei:
Franciaország - Norvégia 4-2
Észtország - Nagy-Britannia 4-3
Olaszország - Horvátország 9-0
Az állás:
1. Franciaország 5 pont
2. Olaszország 4 (14-5)
3. Norvégia 4 (11-5)
4. Észtország 4 (7-7)
5. Nagy-Britannia 1 (7-10)
6. Horvátország 0 (2-23).

A pénteki párosítás:
Franciaország - Észtország, Norvégia - Olaszország, Nagy-Britannia - Horvátország

Hogy a helyzet még kuszább legyen, pénteken az együttes az első két napon kifogástalanul játszó Kazahsztánnal csap össze, azzal az együttessel, amely "sötét lóként" érkezett Budapestre, de a románok és a litvánok ellen bizonyította, megérett az egy osztállyal feljebb jutásra. Kérdés, akarnak-e felkerülni.  Palla Antal, a magyar válogatott egyik segítője mindenesetre azt válaszolta az esélyeket firtató kérdésre, a magyarok képesek a bravúrra, nem kell leírni a csapatot.

A kazah válogatott nagy fejtörést okozott mindenkinek, hiszen állítólag a vízumkényszer miatt egy hevenyészett csapatlistát adtak le előzőleg a szervezőknek. Ehhez képest folyamatosan érkeznek a játékosok, a hírek szerint még csütörtökön is jött egy, az orosz bajnokságban edződött jégkorongozó. A csapat gerincét a hazai Kazzinc-Torpedo Ust-Kamenogorsk együttese adja, de a legjobbak (Szokolov vagy a Koreskov testvérek) orosz együttesben játszanak. Egyetlen sebezhető pontjuk van, a kapusposzt, igaz, két NHL-klasszisuk Jevgenyij Nabokov (San Jose Sharks) és Vitalij Jeremejev (egykoron a New York Rangerst erősítette) nem fogadta el a meghívást.

A Szovjetunió felbomlása után a kazah válogatott 1993-ban mutatkozott be először világversenyen, s bár 1998-ban már feljutottak egyszer a legjobbak közé, kiesésük óta nem sikerült az újabb bravúr. 1999-ben harmadikok lettek, miután kikaptak a dánoktól (1-3) és a britektől (0-1). Egy évre rá ismét a britek (1-3), illetve a németek (2-5) tréfálták meg őket, majd két esztendeje a szokásos vereség (Nagy-Britannia 2-11) mellett Szlovénia is erős falatnak bizonyult (1-3). A kazah együttes 2002-ben a 3. helyen végzett, ekkor sem a franciákkal (0-6), sem a fehéroroszokkal (4-6) nem boldogultak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK