Társoldalunk:

NHL-sztárokkal rajtol a hokivébé

A B csoportban Svájc és Dánia helyzete reménytelen, illetve kettejük harcolhat azért, hogy megcsípje a csoport harmadik helyét Oroszország és az Egyesült Államok mögött. Svájc legnagyobb sikerét 1998-ban érte el vb-negyedik helyével, azóta kicsit lejjebb adták, de a tavalyi 10. pozíció is kifejezetten jónak mondható. Ralph Krüger vezetőedző többnyire otthonjátszókra építi együttesét, két legnagyobb sztárja a két NHL-kapus, akik közül David Aebischer (Colorado) lesz az elsőszámú hálóőr. Martin Gerber az Anaheim Mighty Ducksszal még versenyben van a Stanley-kupáért. A legnagyobb tehetségnek tartott csatár, Marcel Jenni a svéd Farjestadból kapott behívót.

A dánokat ismerhetjük a legjobban testközelből, hiszen Mikael Lundström együttese egy éve Magyarországon harcolta ki a szereplés jogát. A svéd Elitserienre épülő gárda célja a kiesés elkerülése lehet, ettől függetlenül nem a csoport favoritjának számítanak.

Nem úgy, mint az orosz és az amerikai válogatott, igaz, előbbi összeállításáról egyelőre semmit sem lehet tudni. Az biztos, hogy a gárda az észak-amerikai bajnokságban edződő játékosokra épül, így például arra a Pavel Dacjukra, aki már jelezte, a Detroit kiesése miatt máris Finnország felé vette az irányt.

Az amerikaiak sem tökéletes csapattal startolnak, számtalan olyan hokist hívott meg Lou Vairo kapitány, akik kisebb ligákban ütik a pakkot, sőt két svájci (!) légiós is akad a csapatban. A legnagyobb név a bajnok Detroit Red Wings játékosa, Chris Chelios, aki 41 évesen lesz vb-újonc, rajta kívül Joe Corvo, Craig Johnson (mindkettő Los Angeles Kings), Jim Fahey, Nicholas Dimitrakos (mindkettő San Jose Sharks), Brad DeFauw (Carolina Hurricanes) és Adam Hall (Nashville Predators) ismert név.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK