Vágólapra másolva!
A MiZo-Pécsi VSK 63-59-re nyerte meg a nőikosárlabda-bajnokság három győzelemig tartó döntőjének nyitó mérkőzését a vendég Soproni Postás ellen.

Nőikosárlabda-bajnokság, döntő, 1. mérkőzés:
MiZo-Pécsi VSK - Soproni Postás 63-59 (10-21, 19-4, 16-19, 18-15)
Pécs, 3500 néző.
vezette: dr. Valovics, Faidt
Pécs: IVÁNYI 9, UJVÁRI 11/3, Károlyi 5/3, Béres 3, BRANZOVA 13/3. Csere: Vilutyte 2, Tranquilli 7, ÉRIKA 13. Edző: Rátgéber László.
Soproni Postás: Englert 7/3, EÖRDÖGH 20/3, Csákány 10/3, AMBRUS 11/3, PAPP K. 8. Cs.: Barnes 3, Fodor 2. Edző: Meszlényi Róbert.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 2-7, 7. p.: 8-15, 14. p.: 21-21, 17. p.:23-21, 23. p.: 33-29, 26. p.: 39-34, 33. p.: 47-46, 35. p.: 52-53, 38. p.: 38-53.
Kipontozódott: Tranquilli (35. p.).

Pécsett győzni nemcsak nehéz, de szinte lehetetlen, legalábbis a nőikosárlabda-bajnokságban. Ez a tény már évek óta ismert, ám az idei bajnokság annyi meglepetést hozott az évad során, hogy biztosra semmit sem lehetett kijelenteni. Még azt sem, hogy a Mi-Zo-PVSK - Soproni Postás finálé ennek a számításnak a tükrében gyakorlatilag lefutottnak is tekinthető lenne, hiszen ha a Pécs minden hazai mérkőzését nyeri, akkor helyzeti előnyéből kiindulva nem veszítheti el a finálét.

A női bajnokság döntőjében a Rátgéber-csapat ellenfele az a Soproni Postás volt, amely komoly anyagi nehézségei ellenére is sokáig vezette a bajnokságot, a diósgyőri kupadöntőben éppen a mecsekaljai együttestől szenvedett vereséget, s amely az alapszakaszban 74-61-es vereséget szenvedett Pécsett.

A találkozó előtt már akadtak meglepetések hiszen a női liga választása alapján az alapszakasz legjobbja az a brazil Alessandra lett, aki a GYSEV-ben közel egy hónapot kihagyott sérülés miatt. A legjobb lepattanozó címet Okszana Zakaluzsnaja (GYSEV) érdemelte ki, míg a legjobb irányító a pécsi Iványi Dalma lett. A választás szépséghibája csupán az, hogy a GYSEV se a kupa-, se a bajnoki döntőbe nem jutott be, márpedig a két cím minimum ezt feltételezné.

Nem jutott egy cím sem a Soproni Postásnak, s hogy ez paprikázta fel az együttes vagy a tét nagysága, nem tudni, mindenesetre őrült tempóban kezdte a finálét. Az első negyedben kemény, erőszakos védekezésükkel rengeteg hibára kényszerítették a hazaiakat, Eördögh, Ambrus és Englert remekelt, míg Érikát, a hazaiak brazil centerklasszisát gyakorlatilag kizárták a palánk alól. A 21-10-es roham azonban nem hozta ki sodrából Rátgéber Lászlót, a röpke szünetet remekül kihasználta a mester, s a PVSK átállt saját ritmusára.

A második tíz perc oktatófilmbe illő védekezést és támadást hozott hazai részről. Érika közeli, Ujvári távoli dobásával előbb öt pontra jött fel a Pécs (16-21), majd a beálló ausztrál Tranquilli is megvillant néhányszor, s 21-21-nél már egyenlőt mutatott az eredményjelző. A parádénak azonban korántsem lett vége: a mozgékony védekezésnek köszönhetően jószerével dobóhelyzetbe is alig került a Postás, s a Pécs 17-0-s (!) rohamát követően nyolc és fél percnek kellett eltelni ahhoz, hogy a soproniak egyetlen légiósa, Barnes megszerezze a negyed első vendégpontját... A 19-4-es részhajrá azonban elég keveset ért az első negyed katasztrofális játéka miatt, így a félidőt mindössze négypontos, 29-25-ös előnnyel zárta a PVSK.

A második félidő első tíz perce kiegyensúlyozott produkciójához hozzájárult a csinos és kiválóan játszó Eördögh Edit, s Csákány Emőke is, aki előbb 41-41-re egyenlített egy duplával, majd a negyed végén egy jól sikerült triplával felzárkóztatta a Postást (45-44).

Izgalmas hajrá elé nézett a Lauber Dezső Sportcsarnok közel 4000 nézője, amely eleinte a Valovics, Faidt bírókettőssel volt elfoglalva (néha nem is alaptalanul), majd elhűlten nézte, amint öt perccel a találkozó vége előtt Eördögh két büntetőjével hosszú idő után ismét a Sopronhoz került az előny (52-53). Ekkor ismét ritmust váltott a Pécs, Branzova, majd Károlyi is betalált (57-53), Iványi pedig fél perc alatt három labdát is szerzett. Két perccel a vége előtt 61-53-ra megugrott a Pécs, tombolt a közönség, s Eördögh triplája (ez volt a játékos huszadik pontja) csak a szépítéshez volt elegendő.

A mérkőzést nagy csatában a Pécs 63-59-re nyerte, a második mérkőzésre csütörtökön, Sopronban kerül sor. S hogy izgalmakban nem lesz hiány, egy adalék: az alapszakaszban a Postás hazai pályán 53-46-ra tudott nyerni.

Rátgéber László (Pécs): "Puhán kezdtünk, de a második negyedben sikerült javítanunk. Hosszú menetelésen vagyunk túl, mindenki fáradt, s rossz játékunk ellenére mégis nyertünk. Összességében nem vagyok elégedett a látottakkal, de a lényeg az, hogy 1-0 a javunkra. Iványi a legjobbkor villant meg, ezzel a 36. percben eldöntöttük a meccset."

Meszlényi Róbert (Soproni Postás): "A meccs végére leeresztettünk, főként a 22 eladott labdának tulajdonítom a vereséget. Felszabadultan játszottak a lányok, s ha csütörtökön tudjuk hozni ugyanezt a színvonalat, hazai pályán megverhetjük a pécsieket. A játékosaim még nincsenek hozzászokva a bajnoki döntő feszültségéhez."

Horváth László, Pincési László