Vágólapra másolva!
A La Gazzetta dello Sport értékelése szerint minden idők legszínvonalasabb és legizgalmasabb olasz vízilabda bajnoki döntőjének ötödik, utolsó mérkőzésén, csütörtök este Genovában a vendég Systema Brescia 14-13-ra legyőzte a Pro Recco gárdáját, s ezzel 3-2-es összesítéssel először lett bajnok. A Recco csapatában Benedek Tibor két gólt szerzett, egyet büntetőből, egyet emberelőnyből.

A finálé mind az öt mérkőzésén - a sportág történetében valószínűleg egyedülálló módon - az idegenben játszó csapat győzött. A csütörtöki összecsapáson már 8-4-re és 9-5-re is vezettek a vendégek, elsősorban a spanyol olimpiai bajnok kapus Jesús Rollán gyengélkedése következtében.

A második negyed utáni szünetben Baldineti, a Recco szakvezetője le is cserélte Rollánt, helyére a mindössze 20 éves, ámde 207 centis óriást, Simone Minát küldte vízbe. Meglehet, ennek a húzásnak is köszönhetően Angelini 40 másodperccel a rendes játékidő (négyszer kilenc perc) lejárta előtt 11-11-re kiegyenlített, s következett a hosszabbítás. Ebben az első két ráadás periódus - három-három perc - nem hozott döntést, 13-13 után az aranygól döntött, méghozzá a negyedik hosszabbítás 33. másodpercében, amikor az idősebb Calcaterra, Roberto - az olasz válogatott centere - bevette Mina kapuját.

Jellemző a csapatok hihetetlenül kiegyenlített játékerejére, hogy az öt meccs összesített gólkülönbsége 56-56 volt.

A Brescia először lett bajnok, miként jugoszláv edzője, Zoran Mustur is (játékosként, edzőként egyaránt - élete legjobb eredménye eddig az volt, hogy szerepelt az 1980-as moszkvai olimpián ezüstérmet szerzett jugoszláv válogatottban). A Brescia különben amolyan délszláv alakulat: a csapatkapitány a 35 éves szerb Mirko Vicevic, s itt játszik a horvát Samir Barac (öt góljával a mezőny legjobbja volt), a szintén horvát Igor Hinic, továbbá a szerb Nikola Ribic.

Benedek az öt találkozón összesen 13 gólt szerzett.

Ch. Gáll András