Vágólapra másolva!
Az olimpiai aranyérmes Kanada nyerte a finnországi jégkorong-világbajnokságot, miután a döntőben hosszabbításban győzött 3-2-re Svédország ellen. A rendes játékidő után 2-2 volt az állás, így következett a ráadás. A győztes találatot Anson Carter ütötte a hosszabbítás 14. percében. A kanadaiak 22. aranyérmüket szerezték a vb-k történetében, legutóbb hat éve diadalmaskodtak.

Jégkorong-világbajnokság, döntő:
Kanada - Svédország 3-2 (1-2, 0-0, 1-0, 1-0)
gól: Horcoff (20.), Doan (50.), Carter (74.), illetve Tjarnquist (11.), Axelsson (19.)

Parádésan kezdtek a svédek, s az első harmad vége előtt egy perccel már 2-0-ra vezettek, de az olimpiai bajnok együttes lélektani szempontból a legjobbkor talált be, így a szünetben már csak egy gól volt a hátránya.

A folytatásban nagyon agresszív lett a játék, s ennek köszönhetően a második húsz perc során nyolc kétperces büntetést osztottak ki a játékvezetők. A csapatok azonban nem használták ki az emberelőnyös helyzeteket, így nem változott az eredmény.

A záró harmadban inkább a biztonságra törekedett a két gárda, de a svéd válogatott nem tudta megtartani előnyét, a játékrész felénél Kanada kiegyenlített. A "hirtelen halálban" inkább a svédek akarata érvényesült, mégis Kanada szerezte a mindent eldöntő találatot.

A vb végeredménye:
1. Kanada
2. Svédország
3. Szlovákia
4. Csehország

Az élmezőnybe Kazahsztán és Franciaország jutott fel, míg Fehéroroszország és Szlovénia jövőre csak a divízió I-ben szerepelhet, ahol Magyarország is.

A legutóbbi tíz világbajnokság győztese:
2003: Kanada
2002: Szlovákia
2001: Csehország
2000: Csehország
1999: Csehország
1998: Svédország
1997: Kanada
1996: Csehország
1995: Finnország
1994: Kanada

A vb All Star-csapata:
kapus: Sean Burke (kanadai)
védők: Lubomir Visnovsky (szlovák), Jay Bouwmeester (kanadai)
csatárok: Dany Heatley (kanadai), Peter Forsberg (svéd), Mats Sundin (svéd)