Vágólapra másolva!
Talán nem túlzás, hogy a férfi vízilabda Bajnokok Ligája péntek-szombati négyes döntőjének nagy esélyese a Domino-BHSE együttese volt. Öt olimpiai bajnok (Vári, Molnár, Kiss Gergely, Fodor, Biros), további magyar válogatott játékosok (Gergely, Kovács Zoltán, Szívós, Bárány) alkotják a legutóbbi három esztendő bajnokcsapatát, amelytől a tulajdonos - a Westel - vezérkara idén minden fronton aranyérmet várt, s ezt Bodnár Zsigmond szakosztályelnök minden fórumon hangoztatta is. Ezek után egyértelmű csalódás a döntőbeli 9-4-es vereség az olasz bajnoki ezüstérmes Pro Reccótól, s az ezzel járó ezüstérem.

Kovács István, a Domino-BHSE szakvezetője még Genovából, telefonon nyilatkozott a döntőről az (origo)-nak, de már egy - meglehet, átvirrasztott - éjszakával a háta mögött. "Kokó" párját ritkítóan sikeres edzői pályafutása alatt 1991-ben, 1993-ban és 1994-ben az Újpest, 2001-ben, 2002-ben és 2003-ban a Domino-BHSE gárdáját vezette magyar bajnoki címre, 1994-ben pedig az újpestiekkel Bajnokcsapatok Európa-kupáját nyert. Kivette tehát részét a sikerekből - igaz, kétszer - 1995-ben az Újpesttel és 2002-ben a Honvéddel - elbukott már egy BEK-, illetve BL-finálét.

- Csalódott?
- Az nem kifejezés. Rettenetesen. Még most sem hiszem el, hogy elvesztettük a döntőt.

- Pedig hát öt góllal maradtak alul, nem eggyel. Mi volt az oka, vagy inkább ki? A bírók?

- Nevetséges lenne egy öt góllal elbukott döntő után a játékvezetőket okolni, nem is teszem. Az első két negyedben ugyan egy kicsit "megfogtak" bennünket, éppen akkor, amikor elhúzhattunk volna. No de az csak rajtunk múlt, hogy félidőtől kezdve képtelenek voltunk kihasználni az emberelőnyöket.

- Elfáradtak?
- Nem hinném. Annyira gólt akart dobni mindenki, annyira akarták a srácok a győzelmet, hogy egészen lehetetlen helyzetekből is elvállalták a lövést. Például Vári Attila. Abból a helyzetből soha, semmilyen körülmények között nem dobtuk rá, nem szerepelt a figuráink között, ő mégis rálőtte. Vagy Molnár "Papesz". 8 méterről rácsavarta a labdát, nem volt esélye, hogy gólt dobjon Rollánnak. Nem is dobott, viszont a kontrából Benedek Tibi betalált.

- Apropó, mit szól Benedek játékához?
- Hát mit szólnék, amikor három gólt dobott, és abból kettőt lefordulásból? Csodálatos vízilabdázó, 32 évesen is roppant tudatosan készül és játszik. Vérbeli profi. Különleges szerencsémnek tartom, hogy tíz évvel ezelőtt az edzője lehettem.

- A Domino-Honvédtól mindenki - elsősorban a tulajdonos Westel - azt várta, és ezt ki is jelentette, hogy idén megnyeri a BL-t. Most mi lesz? Raportra kellett menni az elveszített döntő után?
- Szó sincs róla, ellenkezőleg: Bodnár Zsigmond elnök vigasztalni próbált bennünket a vereséget követően. Sajnos, be kell látni: van még jó néhány bombaerős csapat a nemzetközi mezőnyben, de hát ezt eddig is tudtuk. S minden híreszteléssel ellentétben ezek gazdagabbak is a mi klubunknál. A Recco is. És ez a remek, szerb, horvát, magyar, spanyol, olasz sztárokkal teletűzdelt csapat csak hatalmas mázlival tudott bekerülni a döntőbe... Milyen apróságokon múlhat egy aranyérem.