Vágólapra másolva!
A címvédő Fotex KC Veszprém nyerte a férfikézilabda-Magyar Kupát, miután a paprikás hangulatú szolnoki döntőben legyőzte a rivális Pick Szegedet.Az Every Day Orosháza indulhat a következő idényben a férfi kézilabda KEK-ben, miután a 3. helyen végzett a szolnoki négyes döntőben.

A döntőben:
Fotex KC Veszprém - Pick-Szeged 30-28 (16-14)
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, 2000 néző
vezette: Cserepes, Jancsó.
Fotex: Sterbik - DZOMBA 8 (1), Tóth J., CSOKNYAI, GÁL, Pérez 6, Pásztor 1. Csere: FAZEKAS (kapus), Éles 3, LAZAROV 7 (1), ZSIGMOND 4, Iváncsik G. 1. Edző: Zdravko Zovko.
Pick-Szeged: PERGER - Berta 4, Kotormán 3, BUDAY 5 (1), MEZEI 4, Eklemovic 6 (1), MATIC 6 (1). Csere: Pulzejevic (kapus), Laluska, Bajusz S., Habuczki, Vadkerti. Edző: Dragan Djukic.
az eredmény alakulása: 5. p.: 2-4, 10. p.: 6-6, 16. p.: 9-9, 21. p.: 12-10, 23. p.: 12-13, 27. p.: 15-13, 38. p.: 20-19, 46. p.: 23-24, 51. p.: 26-24, 57. p.: 30-26.
kiállítások: 16, ill. 8 perc.
hétméteresek: 3/2, ill. 6/3.

A vasárnapi folytatásban az előző napi vesztesek a bronzcsatában mérték össze erejüket, melyhez bónuszként KEK indulás is társult a győztesnek. Nos, a csatát az orosháziak nyerték 34-27-re, s ezzel jogot szereztek a kupaindulásra.

Szenzációs hangulatban, több mint zsúfolt ház előtt kezdődött a kupafinálé. Meglepetésre a Szeged kapta el jobban a fonalat, Matics gyors egymásutánban háromszor mattolta Sterbiket. A másik oldalon viszont nehezen kaptak lábra a nehéztüzérek, egyedül Dzomba lelte a ritmust, a jobbszélső góljaival kapaszkodott a Fotex. Roppant kemény, olykor durva volt a meccs, a bíró duó pedig enyhén szólva nem állt feladata magaslatán. Ha csak a játékkal törődtek a felek, akkor viszont élvezetesnek volt mondható a finálé.

Szépségdíjas gólok estek, különösen Buday és Zsigmond jóvoltából. A folytatásban veszprémi oldalon Gál és Csoknyai szenzációsan védekezett és Sterbiknek is akadtak jó periódusai, míg a másik oldalon Matic kiválóan semlegesítette Pérezt és Pulzejevic hálóőrnek is akadtak emlékezetes pillanatai. Reálisnak tűnt az első 30 perc végén a Fotex kétgólos vezetése. A fordulást követően folytatódott az üldözőverseny, a Pick ott loholt a Fotex nyomában, és 40 perc játék után siker koronázta olykor emberfeletti teljesítményüket, ugyanis Perger kapus bravúrjaival és Mezei góljaival sikerült fordítaniuk (21-22).

Most már a címvédő futott az eredmény után, sikerrel tette, mert az utolsó tíz percben már 26-24-es veszprémi vezetéssel kezdődött. A Szeged mindent megpróbált a fordítás érdekében, de Fazekas kapussal, Dzomba és Pérez villanásaival nem tudtak mit kezdeni. Ezzel a Fotex megvédte címét, immár tizennegyedik alkalommal szerezte meg a Magyar Kupát - a múlt heti bajnoki arany mellé.

Zdravko Zovko: "Örülhetünk, hiszen a bajnoki arany mellé a kupát is megszereztük , egy nagyon jó Szegeddel szemben."
Dragan Djukic: "Nagy küzdelemben az csapat szerezte meg a kupát, amelyiknek több hadra fogható embere maradt a hajrára."

Varga Csaba

[origo]