Vágólapra másolva!
A csoportelsőként már hétfőn a négybe masírozó nők után biztosan, egyszersmind magabiztosan jutott be a legjobb nyolc közé a szlovéniai vízilabda Európa-bajnokságon a magyar férfiválogatott is, amely kedden, a kranji csoportmérkőzések befejező napján Szlovákia legjobbjait verte 14-8-ra. A mieink az elődöntőbe kerülésért a spanyolokkal játszanak.

Kétségtelenül az lett volna a meglepő, ha nem így történik. Mert ha például az Eb előtt holtbiztos tippet kérnek a szakemberektől, alighanem száz százalékban igenlő válasz születik arra a kérdésre, legyőzi-e a magyar válogatott a szlovákokat. Az utóbbi években ugyanis - de a kezdetektől érvényes a tétel - akárhányszor került szembe a két gárda egymással, mindig kijött a tudásbeli különbség. Kevésbé finoman: többnyire edzőmérkőzés jellegű találkozókon páholta el s rendre nagyon alaposan a mindenkori magyar csapat az északi szomszéd nemzeti pólós gárdáját.

Szlovéniában azonban nagyon is csínján illett bánni a "holtbiztos" jelzővel, részben éppen a szlovákok miatt. A csoportmeccsek keretében tudniillik legyőzték a románokat, sőt a sokkalta jobb, ezáltal jóval esélyesebb Világkupa- és Világliga-győztes oroszokat is. A Kemény-csapat azonban ezúttal sem adott esélyt a papírforma-borításra.

Férfivízilabda-Eb, 5. forduló, A csoport:
Magyarország - Szlovákia 14-8 (4-2, 4-0, 2-2, 4-4)
gól: Molnár 4, Madaras, Kásás, Vári 2-2, Benedek, Kiss Cs., Biros, Fodor 1-1, illetve Nizny 3, Gergely 2, Baco, Hrosik, Kaid 1-1.

Könnyed és könnyelmű megoldások váltogatták egymást az elején, de még az olykor elfecsérelt lehetőségek sem ütöttek vissza ezen a napon, s fokozatosan elhúztak Kásásék. Olykor egészen pazar gólokra is futotta, így a második játékrészben például, amikor az addig mit sem mutató Kiss Gergelyt még ki is állították, ám visszajőve villámvágtával megúszott, ráadásul volt szíve tovább passzolni a labdát, amelyet közelről látványos kiemelkedés csattanójaként vágott a kapuba az ekkor már harmadik találatát jegyző Molnár.

Tulajdonképpen csak 3-2-ig tartották magukat úgy-ahogy a szlovákok, aztán beindult a magyar henger, 8-2-nél már csak a különbség nagysága lehetett kérdéses, valójában azonban e kérdés sem tartozott ezen a kedden a tényleges izgalmat hordozó pólós ügyek közé. Bárha magyar szempontból a folytatás is ilyen unalmasan egyhangú, s persze ugyanilyen végkifejletű mérkőzéseket hozna...

Kemény Dénes szövetségi kapitány így látta a mérkőzést: "Az emberhátrányok hárítása jó volt, a védekezésünkkel meg voltam elégedve. A támadójátékunkban viszont akadtak ingadozások. Egyébként azért vannak ilyen hullámhegyek, meg hullámvölgyek, mert nem tudtunk rendesen felkészülni erre az Eb-re, még nem vagyunk formában."

Az A csoportban egyébként egyértelműen a szerb-montenegrói alakulat tűnt biztos befutónak, ám az exjugoszlávok mintha nem nagyon akartak volna elsők lenni. A záró meccsükön több mint feltűnően halmozták a hibákat, s végül majdnem "sikerült" is kikapniuk a hollandoktól. Azért a hajrára csak igazolták a papírformát.

Végül az A csoportban Szerbia és Montenegró végzett az első, s a magyar férfi válogatott a második helyen.

A csoportmérkőzések utolsó napján egyébként több meglepetés is született, a szlovénok legyőzték a németeket, az olaszok pedig kikaptak a spanyoloktól, így nem jutottak a legjobb nyolc közé.

A csoport többi találkozóján:
Szerbia és Montenegró - Hollandia 7-6 (1-1, 0-2, 2-1, 4-2)
Oroszország - Románia 9-4 (3-2, 2-2, 3-0, 1-0)

Az A csoport végeredménye:
1. Szerbia és Montenegró 8 pont
2. Magyarország 8
3. Oroszország 6
4. Szlovákia 4
5. Románia 2
6. Hollandia 2

B csoport, 5. forduló:
Horvátország - Görögország 8-7 - hosszabbítás után
Szlovénia - Németország 12-9
Spanyolország - Olaszország 7-6 - hosszabbítás után, aranygóllal

A B csoport végeredménye:
1. Horvátország 8 pont
2. Görögország 6
3. Spanyolország 6
4. Németország 4
5. Olaszország 4
6. Szlovénia 2

Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A csütörtöki negyeddöntő programja:
Görögország - Oroszország 17 ó
Magyarország - Spanyolország 18:30 ó
Szerbia-Montenegró - Németország 20:00
Horvátország - Szlovákia 21:30 ó