Társoldalunk:

Eb-döntőbe jutottak női pólósaink

A legjobb négy között folytathatja szereplését a magyar férfivízilabda-válogatott, miután a csütörtöki negyeddöntős összecsapáson 10-2-re valósággal kiütötte Spanyolország együttesét.

Férfivízilabda-Eb, negyeddöntő:
Magyarország - Spanyolország 10-2 (2-0, 2-1, 4-1, 2-0)
gól: Benedek, Kiss G. 2-2, Varga, Molnár, Madaras, Kásás, Fodor, Vári 1-1, illetve Sanchez-Toril, Ballart 1-1.

A magyar diadalt hozó csütörtök délutáni ljubljanai női elődöntőről kisebb magyar karaván kelt útra, hogy 30 kilométernyi autózás után kora este már a szlovéniai Európa-bajnokság férfi mérkőzéseinek otthont adó kranji uszodában szurkoljon, immár Kemény Dénes csapatának sikeréért.

Az olimpiai bajnoki címvédő gárdára az itteni sorozat eddigi legrázósabbnak ígérkező feladata várt: a spanyolok legyőzése. Azé a spanyol együttesé, amely a magyarhoz hasonlóan világklasszisok alkotta gárda, amellyel évtizedek óta tartó a rivalizálás, amellyel szemben biztosra soha sem lehet menni, sőt...

Az 1924-es első hivatalos válogatott találkozó óta a mostani pólós randevúig 86 alkalommal mérkőzött meg egymással a két együttes, a 8 döntetlennel és 22 vereséggel szemben 56 magyar győzelem állt, igaz, az utolsó két meccset éppenséggel a spanyolok nyerték. A legutóbbi tíz tétmérkőzést tekintve teljes az egyenlőség: 5 győzelem itt is és ott is. Hogy legyen mégis valami egyértelműen a magyaroknak kedvező: Európa-bajnokságon - noha eddig már 12 ilyen összecsapás is volt - egyszer sem tudtak diadalmaskodni az ibériaiak. Mi több: döntetlenre is csupán kétszer tellett az erejükből, tíz alkalommal viszont vesztesen voltak kénytelenek elhagyni a medencét. Hát persze, hogy e sorozat folytatását várta ettől a csütörtöki vízipróbától minden magyar.

Három percig semmi sem történt, ekkor viszont előnyből Kiss Gergely kapufás góllal köszönt be, persze az egész magyar csapat nevében, majd Varga Zsolt centerpozícióból lőtt csavargólja adott okot a nézőtéren szép számmal szurkoló honfitársaknak a harsány öröm kifejezésére.

A második hét perc felvezetéseként Benedek centerben mutatta meg, miért tartják okkal a világ egyik legjobbjának: a balkezes klasszis az amúgy számára idegen pozícióból is fantasztikus gólt varázsolt a spanyol kapuba. A közben folyamatos Szécsi-parádé a kapuban a mérkőzés 13. percében ért véget: a spanyolok akkor tudták első találatukat szerezni, azt is emberelőnyből. Nemes bosszú következett: villámgyors ellentámadás végén Madaras balkeze működött "precíziós műszerként" (4-1).

A harmadik negyedben Molnár mutatkozott be új szerepben, a center kintről pattintott a bal felső sarokba, hogy picivel később Benedek - a kapus elsüllyesztése után - saját eredeti helyéről vágja be a labdát. Egy kósza spanyol találatot követően Kásás laza csuklómozdulattal, Fodor pedig remek megúszás végén növelte tovább az előnyt (8-2). Szécsi továbbra is egyszemélyes bevehetetlen erődnek bizonyult, a többiek pedig tették a dolgukat, előbb Kiss Gergely, majd Vári zúdított az ellenfél kapujába. Magyar részről örömjáték volt ez a javából, a spanyol pólós armada vert, sőt nagyon megvert seregként kászálódhatott ki a vízből.

Hogy az elődöntőben kivel kerül szembe Kemény Dénes csapata, az a csütörtöki programot záró horvát-szlovák meccsen dől el.

Kemény Dénes, a férfiválogatott szövetségi kapitánya kiegyensúlyozottabb meccsre számított: "Úgy gondoltam, hogy sokkal szorosabb meccset játszunk majd a spanyolokkal, de persze nem bánom, hogy másként alakult. Néhány nagyszerű egyéni teljesítmény is kellett ehhez a nagy különbségű győzelemhez. A magabiztos sikerhez szükség volt továbbá arra, hogy a jó kezdésünket hasonlóképpen jó folytatás kövesse, végig koncentrálni tudott a csapat. Ám a számszerűségnek komolyabb jelentőséget nem kell tulajdonítani, végtére is az a lényeg, hogy elődöntőbe jutottunk."

További negyeddöntők:
Oroszország - Görögország 10-8 (1-2, 3-1, 3-1, 3-4)
Szerbia és Montenegró - Németország 9-2 (3-2, 3-0, 3-0, 0-0)
Horvátország - Szlovákia 10-6 (2-2, 3-1, 2-1, 3-2)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK