Társoldalunk:

Eb-bronzérmesek férfi pólósaink, Szerbia-Montenegróé az arany

Jugoszlávia, illetve legújabbkori nevén Szerbia és Montenegró harmadszor vagy Horvátország először? - ez volt a férfipóló-Eb zárónapjának kérdése, amelyet másfajta megközelítésben így is fel lehetett tenni: melyik volt tagköztársaság nyeri a vasárnap esti kranji délszláv pólós belháborút?

A harci szellemet már a parton kellőképpen megalapozták a két szurkolótábor tagjai, amelyek ordítóan hangos szópárbajt vívtak, s tán az indulatok is elszabadulnak, ha időközben a szlovén karhatalmi különítményesek osztaga fel nem vonul a felek közötti afféle demarkációs vonalon. Ezzel együtt a szerb-montenegróiak hívei kerítést döntve foglalták el helyüket a lelátón, ám veszélyesen közel a szemre jóval nagyobb létszámú horvát drukkereknek.

Mondhatni kőhajításnyira álltak csak egymástól, olykor pedig - meglehetősen sajátos hangulati aláfestéseként a döntő előtti perceknek - petárda, bot, műanyagszék, s ki tudja, még milyen tárgyak repültek hol az uszoda vizébe, hol a nézőteret övező épületek tetejére, hol a medencébe készülő játékosok irányába. Jugoszláviai polgárháborúsdi kicsiben, a vízilabda örvén, évekkel a valódi háborújuk után, szerencsére itt, a szlovén fővárosban igazi fegyverek nélkül...

Maga a finálé a vízben ideges hangulatban kezdődött, s inkább az Európa-bajnoki címvédő jugoszlávok, pontosítva: szerb-montenegróiak tűntek szétszórtnak, a horvátok annál feszesebb tempót diktálva el is húztak 3-1-re. A 2001-es győzők aztán lassan lábra kaptak - már amennyire persze e megállapítás vizes közegben helytálló lehet -, mert 3-3-nál utolérték riválisukat. 4-4-nél aztán alaposan megrázták magukat a horvátok, három góllal elhúztak, ekkor viszont a címvédő kezdett részhajrát, s jött fel 7-6-ra. Az utolsó hét perc Eb-döntőhöz illő izgalmak közepette zajlott, miközben a fáradhatatlan torkú szurkolók egymásnak felelgettek nyilván nem a másiknak hízelegni akaró rigmusokkal. A "dalárdák" néminemű visszafogottságához hozzájárult, hogy velük szemben - horvát s szerb-montenegrói oldalon is - kommandósok foglaltak el harci állást.

Közben azért az Eb-döntő folytatódott, s hogy a kiegyenlítődés a medencében is megtörténjék, a szerbek 7-7-re feljöttek. A nyolcadik horvát gólra is érkezett felelet, a kilencediket viszont nem tudták a felek sem itt, sem a túloldalon megszerezni, jöhetett hát a hosszabbítás. Amelynek első három percében a mezőny tán legjobbja, a négy gólig jutó Aleksandar Sapic betalált, s ez döntött. Európa-bajnok Szerbia és Montenegró, ezüstérmes Horvátország.

Az Eb döntőjében:
Szerbia-Montenegró - Horvátország 9-8 (2-3, 1-0, 3-4, 2-1, 1-0, 0-0) - hosszabbítás után

A mérkőzésnek azonban csak a vízben lett vége, a nekikeseredett horvát szurkolók feltépkedett műnyag székekkel elkezdték dobálni a szerb-montenegrói kispadot, majd a rendfenntartókat is, akik egy darabig tűrték, aztán a horvátok közé csaptak. A gumibotos pofonosztás eredményeként a vesztes csapat hívei menekülőre fogták, egy részük azonban még igyekezett az ünneplő szerbek örömét elrontani, a sajtórészlegbe is betörtek, székek repültek, fejek sérültek, az MTV tudósítója melletti televíziós állomást szétrombolták, de aztán a még jókor érkező kommandósok az uszodának e fertályán is rendet csináltak.

A belgrádi tömegtájékoztatás szerint az uszodában történt zavargásban a fején megsérült Nikola Kuljaca, a szerb-montenegrói válogatott játékosa, s összesen közel kétszáz sérültje volt a meccs utáni rendbontásnak. Az "ünneplésnek" ezzel azonban még nem lett vége...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK