Társoldalunk:

Eb-bronzérmesek férfi pólósaink, Szerbia-Montenegróé az arany

Miközben Belgrád központjában fergeteges ünneplésbe csapott át a szerb-montenegrói Eb-győzelem, a szurkolók egy csoportja kövekkel dobálta meg a döntős ellenfél, Horvátország nagykövetségét, s behatolt a diplomáciai külképviselet területére.

A szerb-montenegrói válogatott győzelme után többezres tömeg gyűlt össze Belgrád központjában, a Köztársaság téren. A belvárosi forgalom megbénult, Belgrád minden szegletéből oda igyekeztek a szirénázó gépkocsik, bennük nemzeti zászlót lobogtató szurkolókkal.

A belvárosi téren már a döntő utáni percekben megkezdődött az ünneplés. Durrogtak a petárdák, fegyverropogás is hallatszott. Némi politikai színezetet kölcsönzött a népünnepélynek, hogy néhány szurkoló horvát zászlót égetett el Mihalj fejedelem szobránál, nyilvánvalóan válaszként arra, hogy a szlovéniai Kranjban lezajlott döntő után a horvát szurkolók vad rendbontásba kezdtek, s csak rohamrendőrök tudták útjukat állni.

A belgrádi rajongók egy része a belvárosi sugárúton, a Milos fejedelem útján található horvát nagykövetség felé indult. Csakhamar 1-1,5 ezres tömeg gyűlt össze a diplomáciai külképviselet előtt. Noha rendőrkordon vette körül a nagykövetséget, a jobbára fiatalokból álló tömeg kövekkel és üvegpalackokkal dobálta meg az épületet, néhányan behatoltak az udvarba, felmásztak az erkélyre, leszakították a horvát címert és lobogót, majd a szerb zászlót tették a helyére. A szurkolók szétverték az épület előtti butikokat. A forgalmas sugárúton teljesen leállt a forgalom.

Boris Tadic védelmi miniszter a tömegtájékoztatás útján méltóságteljes magatartásra szólította fel a szurkolókat, s kérte őket, hogy azonnal távozzanak a horvát nagykövetség elől. Tadic elítélte a horvát szurkolók viselkedését az uszodában, s szóvá tette azt is, hogy a bajnokság szervezői nem reagáltak kellőképpen a történtekre. Véleménye szerint meg kellett volna szakítani a meccset, és győztesnek kihirdetni azt a csapatot, amely ellen irányultak az idegengyűlölő jelszavak.

A szerb-montenegrói csapatot éltette több ezer ember Újvidéken, a montenegrói Podgoricában és a boszniai szerb Banja Lukában is. A vajdasági székes városban is rendbontás volt, a szurkolók szétzúztak egy amerikai gyorséttermet, beverték a felújítás alatt álló városháza ablakait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK