Vágólapra másolva!
Mivel a leendő ítélet alapos előkészítéséhez további idő kell, s az európai úszószövetség, a LEN vezető szervének, a Bürónak minél teljesebb körű összehívása is csak a barcelonai világbajnokság alkalmával tűnik megvalósíthatónak, így legkorábban a jövő hónapban esedékes vb (július 13-27.) napjaiban születhet majd döntés a szlovéniai vízilabda Európa-bajnokság férfi döntőjét követő horvát - szerb-montenegrói incidens ügyében.

Amint azt Szakadáti László, a LEN magyar irodavezetője pénteken elmondta, a rendkívüli Büro-ülés megtartása előtt körültekintő egyeztetés zajlik, szeretnének minél tisztábban látni, részleteiben is megismerni a kranji uszodában történteket, felmérni a szlovén rendfenntartók beavatkozását kiváltó horvát szurkolói rendbontások körülményeit, hátterét, következményeit, mielőtt a sportfegyelmi határozatot meghoznák.

Június 15-én, az Eb zárónapján a Szerbia-Montenegró - Horvátország - előbbi válogatottjának hosszabbítás utáni győzelmét hozó - döntőt követően a vereségbe belenyugodni nem akaró horvát drukkerek vandál akciókba kezdtek, rátámadtak a szlovén rendfenntartókra, az aranyérmes csapat játékosaira, kísérőire, majd a sajtópáholyban menedéket lelni próbáló szerb szurkolókra, újságírókra is, többek sérülését okozva. A kommandósok bevetése révén sikerült a nagyobb és véresebb botrányt elkerülni, de a döntő utáni ünnepélyes ceremónia megtartása lehetetlenné vált, az incidens pedig az érintett jugoszláv ex-tagköztársaságok közötti viszony megromlását hozta, egyszersmind példás büntetésre sarkallva a sportág európai vezetőit.

Egyes feltételezések szerint előfordulhat, hogy botrányokozó szurkolói miatt a horvát férfivízilabda-válogatott hosszabb eltiltásra számíthat, nemzetközi eseményekről való kizárásra, s esetleg nem lehet ott a jövő évi athéni nyári olimpián sem.

Szakadáti László nem kívánt elébe menni a várható LEN-ítéletnek, miként elzárkózott a lehetséges retorziókkal kapcsolatos sajtótalálgatások kommentálásától is, azt viszont elmondta, hogy nagyon nehéz döntés előtt állnak. Jómaga és mások is a LEN részéről már konzultáltak jogászokkal, hiszen rendkívül kényes ügyről van szó, amelyben nem szabad rossz határozatot hoznia az Európai Úszóligának.

Egyfelől ott van a horvát szurkolói vandalizmus, másfelől a nehéz pillanatokban is rendkívül sportszerűen viselkedő horvát pólóválogatott, amelynek tagjai ártatlanok az ügyben. Viszont az is tény, hogy például annak idején az angol labdarúgó-csapatokat - jóllehet nem felelhettek drukkereik tetteiért, mégis azok gyalázatos viselkedése miatt - évekre kizárták az európai nemzetközi kupákból. Vagyis valamilyen szinten elítélő döntésre számíthat a horvát vízilabdasport is.

Hogy milyenre, az viszont csak a vb alatt, július 13. és 27. között derülhet ki. "Úgy tűnik, először a világbajnokság idején nyílik alkalom rá, hogy a LEN Büro tagjainak többsége egy helyütt legyen, s Barcelonában szerét ejthetjük rendkívüli ülésünknek" - mondta Szakadáti László.